Regija
PROMOCIJA FOTOMONOGRAFIJE I IZLOŽBA

Štitar je rasadnik izvrsnih tamburaša već 100 godina
Objavljeno 18. rujna, 2020.
Od 1932. godine bilježe 75 tamburaša koji su duže vrijeme svirali u nekom sastavu
ŠTITAR

Mještani Štitara ponose se činjenicom da je njihovo selo pravi rasadnik dobrih tamburaša, iz kojega su potekla poznata imena hrvatske tamburaške scene. Ime Štitara pronosili su i pronose diljem Hrvatske i svijeta, kao što to i danas čine Najbolji hrvatski tamburaši (Zlatni dukati).

Svi su oni obuhvaćeni fotomonografijom "Štitarski tamburaši", koja će, uz otvaranje prigodne izložbe, biti predstavljena u subotu, 19. rujna, u 18.30 u parku Doma kulture. Fotomonografija, čiji su autori Mato Dominković i Šima Dominković, tiskana je na 140 stranica, a osim što će ostati trajan svjedok vremena i značenja tamburaša za selo, bit će i poticaj budućim generacijama.

Priča o štitarskim glazbenicima počinje novinskim člankom iz 1883. o posjetu biskupa Strossmayera Štitaru. Izložba će prikazati 105 crno-bijelih fotografija od 1932. do danas. Obuhvaća seoske tamburaške bande, kako su tada nazivali bendove, tamburaše KUD-a "Josip Kozarac", Školske tamburaše te fotografije tamburaša u Zagrebu 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

Kvalitetne tambure
Ispričat će i priču o postanku Zlatnih dukata, a dio će biti posvećen Šimi Dominkoviću i Dikama. Bit će izložene i fotografije Štitaraca koji su svirali ili još uvijek sviraju u raznim tamburaškim sastavima: Ex Panonia, Dike, Kristali, KUD Kristal, KUD Šokadija Zagreb, Kontra, Žute dunje, Stari panjevi, Slavonci, Begeš, Aurelius, Bagrem bend...

- Ova je izložba proslava svih njih! Oni su svečari! Svi štitarski tamburaši, i pokojni i živi, od nekadašnjih Roma do današnjih mladih KUD-ovih svirača! Svi koji su kao djeca ili kao golobradi mladići prve tonove naučili i odsvirali u Štitaru! - ističe Šima Dominković, vrsni tamburaš i autor više od 60 tamburaških pjesama, a neke su stekle i kultni status.

Do početka Prvog svjetskog rata svirači su u Štitaru bili uglavnom domaći Romi gudači, koji su bili pravi virtuozi na žicama, a tada na scenu polako ulaze i tambure. Domaći ljudi počinju ih svirati početkom 1920. godine.

Od prve fotografije iz 1932. do današnjih dana zabilježeno je oko 75 tamburaša koji su duže vrijeme svirali u nekom sastavu. Fotografije pokazuju da su tambure kvalitetne, majstorske izvedbe.

U uvodnoj riječi monografije Mato Dominković ističe da 1980-ih, nakon dolaska Zlatnih dukata na scenu, u tamburaškoj glazbi više ništa nije bilo isto. Stvoren je tada jedan novi glazbeni pravac i komponiraju se nove pjesme za tamburaške sastave.

Zlatni dukati
- Tambura je na velika vrata ušla na hrvatsku glazbenu scenu, a Zlatni dukati perjanica su tog novog vala. Tambura je hrvatski nacionalni instrument, a Dukati su je podigli na višu razinu i na neki način glazbom najavili događaje koji će uslijediti 1990-ih. Zlatni dukati, kasnije Najbolji hrvatski tamburaši, najviše su pridonijeli popularizaciji i afirmaciji tamburaške glazbe te stvorili pretpostavke i otvorili vrata desetcima današnjih tamburaških sastava - ustvrdio je. Škola u Štitaru od 1958. njeguje učenje sviranja tambure.

Cilj izložbe i fotomonografije prezentacija je bogate povijesti tamburaša i isticanje sjajne sadašnjosti tambure u Štitaru. A za to su, smatra Mato Dominković, zaslužni folklorna osebujnost i tradicija, koja se živo prenosila i bila dobra podloga za pojavu tamburaša.

A od velike je važnosti, kako ističe, i glazbena nadarenost koje u Štitaru, gdje tambura zauzima posebno mjesto, ne nedostaje.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

DRUGI HUMAITARNI KONCERT POŽEŠKOG TAMBURAŠKOG ORKESTRA

Idemo dalje za Luku

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike