Regija
PORAZNI PODATCI ZA OSAM MJESECI

U Baranji prepolovljen broj turističkih posjeta i noćenja
Objavljeno 11. rujna, 2020.
BELI MANASTIR - Od početka godine do kraja kolovoza Baranju je posjetilo nešto više od 4700 gostiju ostvarivši pritom približno 11.500 noćenja. Podatci su to dobiveni u sustavu e-Vizitor, koji je u istom razdoblju prošle godine pokazivao 50-ak posto veće brojke.- Prvih osam mjeseci ove godine područje pod ingerencijom TZ-a Baranja (bez općina Bilje i Draž) posjetilo je 2487 turista od kojih 553 stranca. U nekom od smještajnih kapaciteta ostvarili su 5378 noćenja. U istom razdoblju prošle godine, pak, dolazaka je bilo 6164 (2856 stranih turista) te 11.448 noćenja - kaže Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranja, naglašavajući kako su ovoga trenutka na 40-ak posto dolazaka i noćenja od ostvarenog tijekom prošle godine. Slični su podatci i u općini Bilje.


- Od početka godine do kraja kolovoza ostvareno je 2307 dolazaka i 6157 noćenja, što je u odnosu prema 2019. godini 44 posto manje u dolascima i 54 posto manje u noćenjima - navodi Renata Forjan, direktorica TZ-a općine Bilje dodavši kako od navedenog broja strani turisti čine 16,5 posto i u prosjeku su u općini Bilje boravili četiri dana, a domaći gosti boravili su 2,5 dana, što je već ustaljena praksa na toj destinaciji. S obzirom na raznolikost smještaja, turisti su najviše boravili na OPG-ovima i u hotelskom smještaju. Zanimljivo je pogledati iz kojih su država gosti najčešće stizali na područje između Dunava, Drave i Mađarske, odnosno čiji državljani najviše ‘‘nedostaju‘‘.

- Što se dijela Baranje pod našom ingerencijom tiče, sukladno e-Vizitoru, treba istaknuti da nam najviše nedostaju Mađari, Talijani, Slovenci, Česi i Poljaci, čiji se broj dolazaka smanjio za više od 50 posto - kaže Perkušić dodavši kako je dolazaka domaćih gostiju na razini 60-ak posto od prošlogodišnjeg. Najdrastičnije je opao broj dolazaka Amerikanaca. U prvih osam mjeseci 2019. godine bilo je ih gotovo 1000, a ove je godine zabilježeno samo 14 dolazaka. No ovdje je riječ o kruzer-turama, o čemu svjedoči Denis Sklepić, čija se obitelj specijalizirala za prihvat američkih kruzer-gostiju.

- Čini mi se da ove godine nećemo dočekati ni jednog američkog gosta - nesretan je Sklepić prisjećajući se kako je iz godine u godinu njihov broj rastao, pa je cijele prošle godine kod njih boravilo približno 2000 Amerikanaca. Jedna je tura i ove godine krenula, ali nije došla. Bostonska im agencija (kao i ostalima koji su ranije uplatili krstarenje) nudi prebacivanje termina za sljedeću godinu, ali Sklepići još uvijek ne znaju razvoj situacije.

Iako su brojke znatno manje nego prošlogodišnje, relativno zadovoljavajući je broj dolazaka Nijemaca, Bošnjaka i Austrijanaca. Treba naglasiti kako je teško pratiti situaciju s takozvanim ‘‘dnevnim migracijama‘‘ koje se nigdje ne bilježe. Odnose se, najviše, na goste iz inozemnih pograničnih mjesta. Riječ je, dakle, o Mađarima i Srbima.

Ivica Getto
Denis Sklepić

vlasnik OPG-a

Čini mi se da ove godine nećemo dočekati ni jednog američkog gosta. Iz godine u godinu njihov je broj rastao, pa je lani kod nas boravilo oko 2000 Amerikanaca. Jedna je tura i ove godine krenula, ali nije došla
Nedostaju Mađari
Malo je poznato da su, primjerice, Mađari činili većinu gostiju nekih baranjskih ugostiteljskih objekata. Potvrđuje to Arpad Šipec, vlasnik Kovač čarde u Suzi:

”Već godinama Mađari čine više od 50 posto od ukupnog broja mojih gostiju”, kaže Šipec dodavši kako ih sada nema ni desetak posto od prijašnjeg broja. Kada sve skupa zbroji i oduzme, većina ugostitelja ovu će godinu nastojati što prije zaboraviti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike