Osijek
VELIKI TRANSFER U MALOPRODAJI

Nakon deset godina Konzum napušta TC Portanova
Objavljeno 11. rujna, 2020.
Na mjesto Konzuma stiže Interspar koji napušta prostor Emmezeti

Ne događaju se u Osijeku, u ovom trenutku, zvučni transferi samo u Nogometnom klubu Osijek, dolaskom u koji je Nenad Bjelica zaintrigirao domaću sportsku javnost. Istodobno se događaju transferi i među velikim akterima u maloprodaji na osječkom području.

Nitko to još nije spreman službeno objaviti, ali izvjesno je da Kozum koji posluje u Trgovačkom centru Portanova izlazi iz tog prostora, a na prazno mjesto dolazi Interspar. Koji pak napušta prostor u svome vlasništvu u Trgovačkom centru Emmezeta. Hoće li u Emmezetu doći netko treći, možda novi diskonter koji upravo ulazi na hrvatsko tržište, tek će se vidjeti.

Super Konzum u “Porti”, na ukupno pet tisuća četvornih metara prodajnog i skladišnog prostora te s asortimanom od gotovo 30 tisuća proizvoda, površinom je najveći Konzumov objekt u Osijeku te svakako jedan od najvećih u istočnoj Hrvatskoj.

Mogući je razlog njegova “izlaska” to što mu uskoro istječe desetogodišnji najam. Podsjetimo, Trgovački centar Portanova svečano je otvoren u ožujku (tada uoči Uskrsa) 2011., a Konzum deset dana poslije (24. ožujka). Čini se kako nisu dogovoreni obostrano prihvatljivi uvjeti produžetka najma, što znači da će u nekom trenutku u prvoj polovini iduće godine Konzum napustiti Portanovu.

Na njegovo mjesto dolazi Interspar. Preselit će svoju maloprodaju iz Emmezete, koja je ondje također u formatu hipermarketa. Ondje na prodajnoj površini većoj od 3200 četvornih metara kupci mogu odabrati među 13.000 prehrambenih artikala i 10.000 artikala tzv. neprehrane. Hipermarket je u tom prostoru od 2010. godine.

Postavlja se pitanje zašto Interspar napušta vlastiti prostor kako bi se preselio u najam, no očito je matematika pobijedila. Procijenjeno je da je TC Portanova glavno trgovinsko središte, u koje dolaze i kupci susjednih Srbije te Bosne i Hercegovine.

Zanimljivo je kako je međusobna udaljenost tih dviju velikih trgovina samo 500-tinjak metara zračne linije, razdvaja ih željeznička pruga.

No kako nam kažu naši izvori upućeni u tijek situacije, radnici Konzuma nemaju razloga za brigu jer, prema razvojnoj strategiji, Konzumu je u planu širenje na istoku Hrvatske te je njegova filozofija “ako ne u Portanovi, poslovat ćemo na nekoj drugoj lokaciji”. Kojih u Osijeku ima.

Iako je zapadni dio Osijeka dobro opskrbljen maloprodajama živežnih namirnica, gotovo sve su se natiskale na malom prostoru. Dapače, prema informacijama onih koji su u prometu nekretninama, u taj dio grada nastoji doći i diskonter koji za sada u Osijeku posluje samo u istočnom dijelu grada. Bilo je riječi da bi ondje gradio i franšizer brze hrane, a nedavno je uz obilaznicu otvorena nova benzinska crpka. Dokaz je to kako Osijek ipak nije neatraktivan zainteresiranim ulagačima.
D. Kuštro
Naši izvori tvrde da radnici Konzuma nemaju razloga za brigu jer tvrtka planira širenje na istoku Hrvatske
Najčitanije iz rubrike