Novosti
MILIJUNSKE RAZLIKE U PROCJENAMA TROŠKOVA AVIOZAPRAŠIVANJA

Vlašići: Cijena podizanja aviona je 36 tisuća kuna
Objavljeno 5. rujna, 2020.
Ogromne su razlike u brojkama koje spominje Grad Osijek i onih koje Air Tractor stvarno naplaćuje

Ne prvi put, unatoč našim upozorenjima da to nije istina, u medijskom prostoru plasira se informacija kako jedno avionsko tretiranje komaraca stoji 450 tisuća kuna. Vrijeme je da se kaže istina jer u javnosti se kreira dojam kako mi megaprofitiramo od tog jednog ili dva naleta a da pri tome nismo ni učinkoviti. Tim je riječima reagirala prvi put u osječkoj priči o komarcima Jasna Vlašić, direktorica osječke tvrtke Air Tractor.


Nema tajne

Kako je poznato, ta je tvrtka u posjedu jedinog aviona u Hrvatskoj koji je tehnički opremljen za tretiranje komaraca iz zraka, a Jasnin suprug Miroslav jedini je pilot koji, iako je u mirovini, još uvijek ima dozvole za obavljanje tih specijaliziranih letova. Zbog toga se, ističu, stvara dojam da oni ucjenjuju gradsku upravu.


Naime, u javnosti se pojavila prepiska iz koje se može zaključiti kako Grad Osijek nije prihvatio preporuku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije za tretiranje komaraca iz zraka, jer su ti troškovi procijenjeni visokim i za Osijek "neučinkovitim, dok druge općine ne čine isto". Doznali smo kako su odbijene preporuke Zavoda za aviotretiranje komaraca na području Sarvaša i Halaševa.

Na objavu o razlogu odustanka od aviotretiranja reagirao je Miroslav Vlašić na svome Facebook profilu, a u petak je novinare Glasa Slavonije, u namjeri da prikaže "financijsku istinu", pozvala Jasna Vlašić. "Situacija je potpuno drukčija, naša tvrtka se u ovoj operaciji pojavljuje kao podizvođač. Odnosno nas angažira tvrtka koja s Gradom Osijek prema objavljenom javnom natječaju ugovori posao tretiranja komaraca iz zraka. Mi njima fakturiramo cijenu naše usluge, a to je let avionom", kaže naša sugovornica. Cijenu usluge Air Tractora dokumentira fakturom, istina, iz prijašnjih godina, jer ovogodišnja usluga još nije završena. "Ali tu nema tajne, naša cijena aviona tada je iznosila 27, a sada 30 kuna po hektaru (bez PDV-a). Uglavnom je riječ o letu na bazi do 1200 hektara jer toliki je kapacitet spremnika. Na taj iznos dodaje se cijena sredstva. Prema, istina, nepotvrđenim, ali prilično točnim saznanjima, cijena 100 litara aktivne tvari, što je dostatno za jedan let, maksimalno je 20 tisuća kuna. Što znači da je cijena aviona na bazi tretmana 1200 hektara 36 tisuća kuna za let. Dakle, uz sredstvo to je ukupno 56 tisuća kuna, što je višestruko manje od u javnosti obznanjenih 450 tisuća kuna", kaže Jasna Vlašić. Dodamo li na tih 56.000 kuna PDV, riječ je o ukupno 70 tisuća kuna.

Ponukani Vlašićevom objavom na Facebooku i brojnim reakcijama na nju, u petak su reagirali i iz Grada Osijeka objavom kako s ugovornim partnerom, Veterinarskom stanicom Vetam, u postupku javne nabave imaju ugovorenu cijenu od 125 kuna po hektaru (bez PDV-a) aviotretmana. U cijenu usluge adulticidnog tretmana komaraca iz zraka, stoji u gradskoj objavi, uključena je usluga avionskog prijevoza, troškovi sredstva za tretiranje, troškovi osoblja s dozvolama za rukovanje otrovima, operativno opsluživanje i punjenje zrakoplova sredstvom te sama usluga. "Konkretno, tretmani sjevernog pojasa provedeni 27. i 28. kolovoza (istočni i zapadni dio) provedeni su na ukupnoj površini od 2600 ha, što uz cijenu od 156,25 kn/ha (ovo je cijena s PDV-om) iznosi 406.250 kn, na što sukladno sa zakonom Grad Osijek plaća troškove provedenog stručnog nadzora Zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a u iznosu od 10 % vrijednosti provedenih tretmana, čime za dva avionska tretmana ukupni trošak za Grad Osijek iznosi 446 875 kuna", objasnili su u Gradu Osijeku.

Nemaju uvid

Kažu kako oni nemaju uvid u cijenu koju je Air Tractor kao podizvođač ugovorio s Veterinarskom stanicom Vetam, ali ni da "gospodin Vlašić isto tako nema uvid u stvaran trošak avionskog tretmana koji je Grad Osijek obvezan podmiriti".


Međutim, ukoliko su točni podatci koje nam je dala Jasna Vlašić, o cijeni leta od 70 tisuća kuna s uključenim PDV-om za 1200 hektara, a Grad tvrdi da je platio 156,25 kn/ha, dolazimo do iznosa od 187.500 kuna i logično pitanje je kako je nastala razlika od 117.500 kuna.
To smo pitanje pokušali postaviti Veterinarskoj stanici Vetam, međutim u petak poslijepodne nismo uspjeli dobiti nijednu osobu iz uprave te stanice koja bi nam mogla dati odgovor. Poručeno nam je samo da se javimo u ponedjeljak.


Dario Kuštro
CIJENA U VUKOVARU 2,5 PUTA NIŽA?!
U cijeloj priči je zanimljiv i podatak koji smo doznali - da je ugovorena cijena aviotretiranja komaraca za Vukovar i okolna područja u ukupnom iznosu svih troškova 50 kuna po hektaru, odnosno 62,50 s PDV-om. Za istu uslugu koju Grad Osijek plaća 156,25 kuna?! Samo se nameće pitanje zašto Osijek taj posao, koji obavlja isti pilot, plaća dva i pol puta skuplje od Vukovara i zašto Grad Osijek, uostalom, u maniru dobrog gospodara nije provjerio koliko za posao aviotretiranja plaćaju drugi gradovi, ili recimo na bilo koji drugi način utvrdio stvarne iznose troškova zrakoplova i sredstva, analizirao cijene ponuđene na natječaju prilikom odabira nositelja posla, kao i sve elemente koje čine tu ponudu za što bi postupak javne nabave zapravo i trebao služiti. Tada se vjerojatno ne bi događalo da se tako lakonski zaključi kako je aviozaprašivanje preskupo i da se Osječani protiv komaraca trebaju boriti sami kako god znaju. Odgovore na ova pitanja, nadamo se, javnost bi trebala dobiti u najkraćem mogućem roku.
Zavod za javno zdravstvo Osječke županije utvrdio je da je učinkovitost aviotretmana od 74 do 93 posto
Možda ste propustili...

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo