Osijek
NOVO TRETIRANJE SA ZEMLJE

Najveći broj komaraca
zabilježen u Sarvašu i Podravlju
Objavljeno 28. srpnja, 2020.
Prema posljednjem izvješću Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije o brojnosti komaraca na terenu potvrđeno je da je na pojedinim postajama utvrđena povećana brojnost jedinki odraslih komaraca. Tako je prema ovim podatcima najveća brojnosti jedinki utvrđena na postajama Sarvaš (79 sleta komaraca u 15 minuta) i Podravlje (64 sleta komaraca u 15 minuta). Stoga su stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a odmah izdali preporuku prema Gradu Osijeku za provedbu adulticidne dezinsekcije komaraca sa zemlje na području Sarvaša, Nemetina, Klise, Vinogradske ulice, Tvrđe, Tvrđavice, Podravlja, Juga 2 i Pampasa.

Inače, recimo kako je proveden i monitoring ličinki komaraca na području Grada Osijeka na 20 postaja. Deset postaja bilo je suho, a na deset postaja bila je voda. To znači da će biti nužni i novi larvicidni tretmani. Podsjetimo kako su početkom srpnja već odrađena i prva tretiranja odraslih komaraca iz zraka. Uz Kopački rit, Zavod za javno zdravstvo je ove godine upozorio na još jednu važnu činjenicu koja otežava i monitoring i larvicidno tretiranje komaraca. Naime, Zavod je ove godine od Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske zatražio kartu i podatke s točno označenim još uvijek minski sumnjivim područjem u Osječko-baranjskoj županiji. Službeni podatci za 2020. godinu pokazuju da je riječ o još 2500 hektara. To znači da se na tom području i dalje ne može obavljati ni monitoring ni tretiranje ličinki granulama sa zemlje. U Zavodu kažu i kako zakon kaže da svaki neovlašteni ulazak u minski sumnjivo područje podliježe prekršajnim sankcijama u skladu s člankom 140. Zakona o protuminskom djelovanju, pa ostaje nejasno i to bi li se to područje moglo tretirati granulama iz zraka. Iz Grada i Zavoda za javno zdravstvo podsjećaju Osječane da se u večernjim satima koriste sredstvima za zaštitu od komaraca, odnosno da postave mrežice ili gusto tkane zavjese na prozore i vrata, nose odjeću dugih rukava i nogavica i/ili se koriste kemijskim sredstvima (repelentima) koja odbijaju komarce.

Urbanim komarcima za razmnožavanje pogoduju vodene površine unutar dvorišta i u blizini stambenih objekata, pa njih treba ukloniti. N.Z.Eberhard
Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike