Regija
URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKI NATJEČAJ

Kako čuvati i koristiti
barokni požeški trg
Objavljeno 27. srpnja, 2020.
POŽEGA - Središnji požeški trg, Trg Svetog Trojstva, desetljećima je predmet kritike urbanista, povjesničara umjetnosti, pa i građana. Naime, to je svojevrsna okosnica grada, na kojoj dominantno mjesto sada imaju - automobili. Njegova prostrana površina nepravilnog je trokutastog oblika, veća od mnogih srednjovjekovnih trgova u Hrvatskoj, i nema odgovarajuću namjenu. Upravo se nalaženje njegove namjene očekuje od javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja za izradu idejnog rješenja rekonstrukcije Trga Svetog Trojstva u Požegi, koji provodi Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), a raspisao ga je Grad Požega.

Još od sredine 18. stoljeća ovaj gradski trg bio je središte gospodarskog, političkog i kulturnog života. Današnji izgled dobiva u vrijeme baroka, na njemu se nalaze najljepše kuće, a barokne ga bolte, koje se nalaze u podnožju većine zgrada na zapadnom dijelu trga, čine jedinstvenim. Godine 1749. Požežani podižu spomenik Presvetom Trojstvu, kao zavjet i zaštitu u borbi s kugom, koja je 1739. godine poharala grad.

Raspisivanjem natječaja traži se rješenje za problem čuvanja povijesnih vrijednosti i nalaženje odgovarajućih namjena prostora u suvremenim uvjetima. Za ocjenu radova imenovan je ocjenjivački sud, kojemu je predsjednik dr. sc. Alan Kostrenčić, dipl. ing. arh., ovlašteni arhitekt, te članovi izv. prof. Ivana Ergić, dipl. ing. arh. i Zlatko Uzelac, prof. (predstavnik Grada Požege). Radovima koji su stručno izrađeni i odgovaraju uvjetima određenima dokumentacijom za nadmetanje ocjenjivački će sud dodijeliti novčane nagrade, čiji fond je 165.000 kuna. B.S.T.
Možda ste propustili...

UČENICI I NASTAVNICI EKONOMSKE ŠKOLE I. DOMCA U AKCIJI CK-A

Prvi put krv darovalo čak 25 osoba

UZ DAN 3. GARDIJSKE BRIGADE "KUNE"

Dan otvorenih vrata u vojarni

Najčitanije iz rubrike