Sport
NOVI TRIJUMF BIJELO-PLAVIH

Lopa i Mance pogodili za
treću uzastopnu pobjedu
Objavljeno 11. srpnja, 2020.
Osijek – Istra 1961 2:0 (1:0)

Osijek je svladao Istru 1961 i nastavio svoj pobjednički marš. Sad su Osječani već na devet utakmica bez poraza i nastavljaju "mrtvu utrku" s Lokomotivom za drugo mjesto. U susretu s Puljanima sve je moglo biti jednostavnije jer opet su bijelo-plavi promašili puno toga, između ostalog i kazneni udarac koji je zapucao Mirko Marić. No, brzo će se ti promašaji zaboraviti jer Osijekova serija uspjeha je nastavljena što je na koncu i najvažnije. Odigrali su dva različita poluvremena što je bilo djelomično uvjetovano i vjetrom koji bio prilično jak.

Vodstvo u nadoknadi

Osijek je u prvom dijelu utakmice izabrao igrati niz vjetar što mu je trebalo pomoći u pritisku na zadnju liniju gostiju. I koristili su tu pogodnost bijelo-plavi, stalno su "kucali" na vrata koja je branio Čondrić, ali im je dosta dugo nedostajao završni udarac. Zapravo, vratar Istre 1961 je u nekoliko navrata dobro reagirao u obećavajućim situacijama za pogodak. Igra Osijeka bila je tečna, lopta je išla dovoljno brzo, razvlačio je dobro postavljene linije Puljana, a bila je jasna intencija gostiju zatvoriti opasne bokove osječke momčadi.

Prva prilika za pogodak ukazala se u 15. minuti nakon što je Lopa ubacio zdesna, obrana gostiju kratko je odbila loptu do Ndockyta koji je poluvolejem sa 15 metara dobro opalio no Čondrić je bio na pravom mjestu. Samo minutu kasnije Bočkaj je iz slobodnog udarca sa preko 25 metara ciljao u donji desni kut, ali su ga centimetri dijelili od pogotka. Gosti su jedinu svoju priliku imali u 20. minuti kada je Delić uputio prizemni ubačaj u osječki "peterac", a Ivušića je na iskušenje stavio njegov suigrač Majstorović kojeg je lopta pogodila u nogu, no vratar Osijeka bio je spreman i na takvo iznenađenje. U 26. minuti lijepu akciju su nakon slobodnog udarca izveli Bočkaj i Igor Silva koji je ubacio pred vrata a tamo je loptu zahvatio Marić no ne dovoljno dobro da bi ona završila iza Čondrićevih leđa. Osijek je radio stalni pritisak, pogodak je visio u zraku, ali nikako nije uspijevao pronaći put do mreže. Veliku priliku je u 35. minuti imao Žaper. Lopa je ubacio iz kuta, a veznjak bijelo-plavih ostao je sam na drugoj vratnici i pucao glavom sa šest-sedam metara ravno u Čondrića koji se doslovno obranio od te lopte.

I kada se već činilo kako će svi napori Osječana u prvom dijelu ostati uzaludni mreža gostiju se ipak zatresla u trećoj minuti sudačke nadokande. Veliki dio posla obavili su Bočkaj i Marić koji su odlično kombinirali po lijevoj strani, Marić je na koncu poslao prizemnu loptu pred vrata sve je to pratio Lopa utrčao između obrambenih igrača Istre 1961 i sa četiri metra u padu pogodio za više nego zasluženo vodstvo Osijeka – 1:0.

Mance potvrdio pobjedu

U nastavku susreta druga slika. Sad je Istra 1961 imala pomoć vjetra u čemu se Osijek baš nije snalazio. Odstupio je od kombinatorne igre koju je demonstrirao u prvom dijelu pa je bilo neugodnosti pred Ivušićem. Jedna takva situacija dogodila se u 57. minuti kada je lopta dosta sretno stigla do usamljenog Bosančića na drugoj vratnici, ali je očito iznenadila i njega jer je stoper gostiju glavom doslovno jednog metra promašio cijela vrata. Osijekove prilike bile su rijetkost u tom razdoblju, ipak u 60. minuti mogao je Marić i bolje reagirati na jednu ubačenu loptu koju je zahvatio glavom, no pucao je ravno u Čondrićevo naručje. U 71. minuti Osijek je imao veliku priliku za povećanje vodstva. Bočkaj je ubacio loptu u kazneni prostor, Marić je bio na njoj, a u skoku ga je odnio Gallilea pa je Matoc pokazao na kazneni udarac. Situaciju je Matoc provjeravao i ostao pri svojoj odluci, ali to nije pomoglo Osijeku jer je Marić s "bijele točke" poslao loptu preko grede. Dvostruka je to šteta bila jer je prvi strijelac HNL-a vjerojatno propustio riješiti pitanje pobjednika u toj utakmici, a ujedno je propustio priliku još malo se odmaknuti od konkurencije u utrci za prvog strijelca lige. Još pod dojmom tog promašaja Osječani su malo zaspali u sljedećem napadu gostiju pa je Delić opalio s ruba kaznenog prostora, ali je Ivušić bio siguran.

I onda se ipak dogodilo olakšanje u Gradskom vrtu. U 81. minuti Talys je ubacio slijeva, Čondrić nije baš dobro reagirao što je iskoristio Mance, ušao ispred njega i skrenuo loptu nogom u mrežu – 2:0. Mogao je Mance u završnici susreta postići i svoj drugi pogodak, ali nakon gužve iz blizine nije uspio ugurati loptu iza leđa Čondrića koji se ipak nekako uspio snaći u toj situaciji i spriječiti pogodak, no nitko za tim promašajem nije previše žalio jer bodovi su ostali u rukama osječke momčadi. D.Keler

OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme oblačno i vjetrovito. Teren odličan. Gledatelja: 2178. Sudac: Marko Matoc (Zaprešić) – 6,5. Strijelci: 1:0 Lopa (45+3), 2:0 Mance (81). Žuti kartoni: Žaper, Lopa, Ndockyt, Špoljarić (Osijek), Močinić, Čondrić (Istra1961). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: MERVEIL NDOCKYT (OSIJEK)

OSIJEK: Ivušić 7, Igor Silva 6,5, Škorić 7, Majstorović 7, Talys 6,5, Žaper 6,5, Lopa 7 (od 79. D. Lončar -), Ndockyt 7,5 (od 90. Beljo -), Bočkaj 7, Marić 6,5, Špoljarić 6 (od 58. Mance 6,5).
ISTRA 1961: Čondrić 6,5, Grujević 5,5, Gallilea 6, Bosančić 6, Pavić 6, Močinić 5,5 (od 46. S. Lončar 6),  Blagojević 6 (od 80. Paez -), Sane 6 (od 74. Lisica -), Ivančić 5,5 (od 88. Sadiku-), Delić 6, Maganjić 5 (od 88. Fintić -)

Možda ste propustili...

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA

Bez pobjednika u Vukovaru i Vinkovcima

UZALUD ŠTO PUNO ZABIJAŠ KAD I PUNO PRIMAŠ

Osječka obrana je kao švicarski sir

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

Najčitanije iz rubrike