Sport
NEMOGUĆE POSTALO MOGUĆE: AUREL BENOVIĆ

Mama, uspio sam, ispunio sam ti obećanje, idem na Olimpijske igre
Objavljeno 20. travnja, 2024.
Na put u Dohu ispratili smo ga uz ne baš pretjerani optimizam. No Aurel je u pustinji ostavio svoj san
Čekali smo na ovo jako dugo. Neki će reći cijeli život. Kompletne naše karijere. Sportske, trenerske, novinarske...

Pratili smo godinama, iščekivali rezultate osječkih gimnastičara Tomislava Markovića i Roberta Seligmana, nadajući se svake četvrte godine kako će u svojim karijerama uspjeti zabilježiti i nastup na najvećoj sportskoj sceni - Olimpijskim igrama. Tomijeva karijera naglo je završila. Robijeva tek nedavno, ali uz brojne osvojene medalje "jahanje konja" na Olimpijskim igrama ostat će mu također neispunjena želja. Pokraj Tomija i Robija, ali uz nadzor trenera Vladimira Mađarevića i Borisa Čulina, rastao je jedan dječak koji je u petak u Dohi ispunio i njihove snove i snove brojnih osječkih gimnastičarki i gimnastičara. San svih nas ispunio je Aurel Benović, koji je u finalu Svjetskog kupa u Dohi na parteru izborio nastup na Olimpijskim igrama u Parizu! Nije Aurel prvi član GD-a Osijek koji će nastupiti na Olimpijskim igrama. Led je probio još u Atlanti 1996. godine Aleksej Demjanov, koji je u Osijek, kolijevku hrvatske gimnastike, stigao iz ruskog Čerkeska. Nažalost, prije tri godine, u vrijeme prošlih Olimpijskih igara u Tokiju, Aljoša nas je napustio. Aurel je prvi rođeni Osječanin koji će nastupiti na gimnastičkom natjecanju na Olimpijskim igrama. Kronolozi će spomenuti Alojza Petrovića, sudionika Olimpijskih igara u Rimu 1960. i Tokiju 1964. godine koji je također počeo gimnastiku trenirati u Sokolskom domu, odnosno tadašnjem Partizanu. Međutim, kasnijem uglednom zagrebačkom arhitektu, koji je također preminuo prije tri godine, kao mjesto rođenja navodi se Čepin.

Čudo u Dohi


Kako je uopće Aurel izborio Olimpijske igre? Iskreno, na put u Dohu, gdje će danas završiti posljednji kvalifikacijski gimnastički turnir, ispratili smo ga uz ne baš pretjerani optimizam. Ni on nije djelovao optimistično tijekom nedavnog DOBRO World Cupa.

- Moram popraviti psihu. Glava mi je problem - govorio nam je i službeno i neslužbeno.

Počeli smo vjerovati nakon što se u kvalifikacijama u Dohi plasirao u finale na parteru, a Bjelorus Sharamkou potpuno pobacio. Bjelorus je uoči nastupa u Dohi bio najbliži drugom mjestu koje vodi u Pariz (Korejac Ryu već je bio siguran), ali u kvalifikacijama je teško kiksao te ostao daleko od finala i nije mu pripao ni jedan bod. Preostalo je jučerašnje finale, gdje je Aurel prije svega morao osvojiti jedno od prva tri mjesta među gimnastičarima koji nisu po drugoj osnovi izborili Olimpijske igre te biti bolji od Francuza Osbergera i Brazilca Guimaresa, koji su također bili u prilici izboriti Igre 2024. Ni Brazilac ni Francuz nisu bili na svojoj razini. Osberger je za svoju vježbu dobio 13.733, a Guimaraes 13.933. Bilo je to prije Aurelova nastupa u finalu tijekom kojeg je bio još sigurniji negoli u kvalifikacijama. S ocjenom 14.333 zauzeo je četvrto mjesto, a kako su prvoplasirani Kazahstanac Milad Karimi 14.766 i drugoplasirani Britanac Luke Whitehouse 14.566 već osigurali nastup u Parizu, ispred Aurela je ostao samo još jedan Kazahstanac Patanin, kojem je s ocjenom 14.500 pripalo 30 bodova.

I Ducine prve igre


Aurelovih novih 25 bodova bilo je dovoljno da se izvadi viza za Olimpijske igre. Njemu prve, kao i prve njegovu treneru Vladimiru Mađareviću.

- Živjeli smo pod stresom svih ovih mjeseci. Borili se do kraja i na kraju ostvarili nešto što svi sanjamo i čega u ovom trenutku još nismo svjesni. Hvala svima - počeo je Duco, kako ga svi znamo i zovemo, sa zahvalama.

Dogovorili smo se da ćemo zahvale ostaviti kad se vrate u Europu. Onako vrućem, nakon povijesnog nastupa jednog od svojih učenika, bilo je moguće da će nekoga i zaboraviti. Uz to još danas Benović nastupa u finalu na preskoku, na kojem će sada kada je ostvario plasman na Olimpijske igre na parteru nastupiti sigurno i u Parizu. Nema stajanja ni odmora. Već u nedjelju slijeću u Italiju, gdje će se u Riminiju sljedećeg tjedna održati Europsko prvenstvo. Nastupit će i tamo Aurel, koji je nakon svoga najvećeg trenutka u dosadašnjoj karijeri morao na doping-kontrolu. Nakon nje nam se javio. Uzbuđen i pun emocija.

- Znate kakav mi je osjećaj? Kao da nisam ni nastupio. Kao da mogu još šest vježbi odraditi. Loše sam ušao u sezonu i bila je odlična odluka s trenerom da idemo u Dohu i boriti se do kraja. I eto, isplatilo se - pričao je Benović, koji je ovim ispunio obećanje jednoj njemu jako važnoj, najvažnijoj osobi, koja nažalost više nije s nama.

- Ispunio sam obećanje svojoj pokojnoj majci. Mama, ovo je za tebe. Idem na Olimpijske igre - poručio je Osječanin, koji će biti šesti hrvatski predstavnik na gimnastičkom olimpijskom natjecanju.

Uz Demjanova, na OI nastupili su Tin Srbić, Filip Ude te Tina Erceg i Ana Đerek u konkurenciji gimnastičarki. Na Olimpijskim igrama hrvatski gimnastičari osvojili su dvije medalje. Oba srebra. Filip Ude to je ostvario u Pekingu 2008, a Tin Srbić na prošlim igrama u Tokiju, pa će u Parizu braniti srebro. Nije ni Benović bez izgleda u Parizu. Popne li se na postolje, bit će tek drugi osječki sportaš koji je u samostalnoj Hrvatskoj osvojio medalju nakon Davida Šaina, koji je kao član četverca na pariće bio drugi na Olimpijskim igrama u Londonu. U korijenu Aurelova imena je aurum, što znači zlato. Hoće li se i u njegovu slučaju potvrditi stara latinska Nomen est omen. Ime je znak!

Krešimir Lacković
14,333

ocjena je koja je Aurelu osigurala put u Pariz

Aurel Benović

osječki gimnastičar

Ponosan sam kako sam odradio vježbu, izdržao sam pritisak i kada je bilo najvažnije, uspio sam odraditi svoju vježbu solidno i izboriti odlazak na Olimpijske igre. Još ne mogu vjerovati, moram to sve malo prespavati da bih postao svjestan uopće što se dogodilo. Ne smije me previše držati euforija, moram se okrenuti subotnjem finalu na preskoku i nadam se da uz malo sportske sreće mogu odraditi dobro oba skoka i biti u borbi za medalju

Vladimir Mađarević

Aurelov trener

Presretan sam, startna ocjena vježbe bila je 6.3, tu težinu vježbe uspjeli smo vratiti u drugom dijelu etapa Svjetskih kupova, nakon ozljede koju je Aurel imao u kolovozu prošle godine. Ovo je veliki pothvat s obzirom na frakturu metatarzalne kosti koju je pretrpio na elementu dupli grčeni salto s dva okreta, na duploj Tsukahari. Sada je taj element ponovo vratio u svoju vježbu, i jako smo zadovoljni zbog toga. Pod velikim pritiskom vježbu je napravio sasvim dobro, 14.300 je solidna ocjena za njega na parteru, no postoji još prostora za napredak

Možda ste propustili...

TAMAS BOGNAR NA RUJEVICI

Mađar sudi derbi Rijeke i Dinama

EP: NAJBOLJI HRVATSKI GIMNASTIČAR NIJE USPIO OBRANITI NASLOV EUROPSKOG PRVAKA NA PREČI

Tin Srbić: Vjerujem da mogu puno bolje nego danas

Najčitanije iz rubrike