Sport
NAJVAŽNIJA (SPOREDNA) STVAR NA SVIJETU

50 dana do Eura: Tko planira u Njemačku ići, neka pripremi pun novčanik
Objavljeno 25. travnja, 2024.
Hallo, Deutschland! Dario iz Frankfurta: Rodbina mi pokvarila godišnji odmor, svi bi ovog ljeta k meni
Do početka Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj ostalo je okruglo 50 dana. Svi oni koji se nisu dokopali uzlaznice, a znamo doista malo ljudi koji ih imaju, ne trebaju gubiti nadu jer šansa još postoji. Jest da je mala, ali postoji.

Podsjetimo, glavna faza prodaje ulaznica bila je prošle jeseni preko UEFA-ine "lutrije". Prijaviš se i čekaš da te UEFA izvuče. Do ožujka je bila tzv. resale faza kada su navijači mogli prodati svoje karte koje im ne trebaju jer je jesenska "lutrija" išla prije nego što se uopće znalo tko će gdje i kada igrati. Međutim, i ta je faza završila, sad navijači koji bi u Njemačku gaje nadu da će ulaznicu moći uhvatiti početkom svibnja kada će se prodavati karte koje nisu bile prodane tijekom tzv. resale faze. Šansa je mala, ali dokle god postoji, ne treba gubiti nadu. Tu su naravno i turističke agencije, no njihovi "paketi" su poprilično skupi. No kad su Vatreni u pitanju, Hrvatima je malo toga skupo.

Najvažnija - sigurnost


Pedeset dana prije Eura zanima nas kako se Nijemci pripremaju za natjecanje u svom "dvorištu".

- Priča se o Euru, ali javnost je sad okupirana nekim drugim temama. Prati se bliskoistočna kriza, cijene nafte i energenata, recimo, sezona grijanja je trebala završiti, a u nekim dijelovima Njemačke pada snijeg i ništa od toga, pa se gradsko grijanje ne gasi, a to mijenja stvari u budžetu. Kad je Euro u pitanju, najviše se priča o mjerama sigurnosti, znate, postoji određeni strah od terorističkih napada i političari uvjeravaju narod da se ništa ne prepušta slučaju i da će Njemačka od 14. lipnja do 14. srpnja biti potpuno sigurna zemlja. Nogometni fokus je na domaćem prvenstvu, Bayer Leverkusenu kao prvaku, borbi za ostanak u Bundesligi, Bayernu u polufinalu Lige prvaka. Da je Euro uskoro u Njemačkoj, može se vidjeti samo po jumbo plakatima po gradu, zastavicama Eura po nekim gradskim ulicama ili maskotama prvenstva u izlozima trgovina, kaže nam Dario iz Frankfurta, jedan od tisuća Hrvata koje žive u Njemačkoj. Dario nije otišao posljednjih godina trbuhom za kruhom, rođen je u Njemačkoj, nikada nije živio u Hrvatskoj, ali kod njega nikada nije postojala dvojba Hrvatska ili Njemačka.

- Imam puno prijatelja Nijemaca iz školskih dana, poslovni partneri i suradnici su mi uglavnom Nijemci, također živim u kvartu u kojem su mi gotovo svi susjedi Nijemci, poštujem i volim ovu zemlju, ali moja domovina je Hrvatska i Hrvat sam od glave do pete. U svakom, pa tako i navijačkom smislu. Svi oni znaju da i kad Hrvatska igra protiv Njemačke, za koga navijam. Pratim našu reprezentaciju, išao sam na neke utakmice, za ovaj Euro imam ulaznicu za susret Hrvatska - Španjolska u Berlinu, to sam dobio preko jednog poslovnog partnera, vlasnika tvrtke koji je angažiran u organizaciji Eura. Nakon berlinske utakmice sam mislio s obitelji na godišnji u Hrvatsku, jer mi je i supruga Hrvatica i svaki slobodan trenutak koristimo da idemo "kući", ali ovog ljeta ćemo na godišnji tek nakon završetka Eura. Nadam se prvo na veliku proslavu na Trg bana Jelačića, a onda na more.

Darija je zeznula rodbina.

- Nitko nema ulaznicu, ali svi bi u Njemačku tijekom Eura. Da osjete taj muving, iako ne mogu na stadion, žele biti u gradu i blizini stadiona kad igra Hrvatska. No drago mi je što dolaze, najvažnije je da se dobro družimo i nadam se veselimo.

Nije to baš lako organizirati, Hrvatska svoje utakmice igra poprilično daleko od Frankfurta, na sjeveru Njemačke. Prvo u Berlinu, potom u Hamburgu, koji je od Frankfurta udaljen 500 kilometara, a do Leipziga je nešto malo manje od 400 kilometara.

- Udaljenost je velika, ali ceste su dobre, ha, ha... Ma nema veze zbog udaljenosti, ići ćemo i u Berlin, ja i na stadion, a nekako se nadam da ću uspjeti nabaviti ulaznice i za ostale dvije utakmice u skupini. Idemo i u Hamburg i Leipzig. U blizini stadiona bit će navijačke zone, veliki ekrani, pa što ako ne možemo na tribinu, navijat ćemo vani. Nadam se da ćemo i nakon igranja u skupini nastaviti pratiti Hrvatsku po Njemačkoj, sve do finala u Münchenu.

Cijene otišle u nebo


U planu je i ostati prespavati jednu noć u gradovima domaćinia.

- Srećom, to je već rezervirano, u Berlinu sam rezervirao hotel, a u Hamburgu i Leipzigu apartman.

Na stranici Bookinga jedan Britanac je ostavio zanimljiv komentar "Pratim Englesku već godinama, išao sam i na SP u Katar, ali nisam dovoljno bogat da platim cijene smještaja u Njemačkoj".

- Da, za vrijeme Eura otišle su u nebo, ali u Njemačkoj je općenito sve poskupjelo. Nije to više ona Njemačka iz sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog stoljeća kad su naši roditelji odlazili iz Hrvatske, dobro zarađivali i štedjeli. Inače, tko sad želi nešto rezervirati za noćenje, ostala mu je ili najskuplja ili od stadiona najudaljenija opcija. Cijene stalno rastu, oni koji su jesenas nešto rezervirali prošli su sigurno 20-30 posto jeftinije. U gradovima u kojima se igraju utakmice cijene smještaja u terminu Eura puno su veće nego što su bile 2023. ili početkom ove godine. To je biznis, kakva potražnja, tolike i cijene, ali takvo što se moglo i očekivati. Recimo, u Berlinu neki normalan hotel u blizini stadiona na datume kad igra Hrvatska kreće se oko 300 eura za noć. Malo previše, ali očekivano. Stanovi, odnosno apartmani puno su povoljniji, ali većina je već iznajmljena. I za one koji planiraju u Njemačku, kad rezerviraju smještaj, recimo neki apartman, neka se raspitaju u kojem se dijelu grada nalazi. Navijačke strasti su ponekad uzavrele i može biti problema. Nažalost, postoje neki kvartovi, recimo u Berlinu, gdje u večernjim satima ni Nijemci, ako baš ne moraju, ne zalaze. Ta priča nije lijepa, niti se o tome voli pričati u javnosti, ali nažalost, to je danas njemačka realnost - kaže Dario uz dodatak:

- Nemam nikakve dvojbe da će Njemačka biti sjajan domaćin ovog nogometnog natjecanja, da će se navijači i svi gosti osjećati i sigurno i dobrodošlo. Nijemci su pragmatični, rade u tišini, ali temeljito i da sve bude onako kako baš treba biti.

Ivana Liović
Pomiče se i “noćni mir”
Njemačka ima spremne stadione za Euro, a sve ostale stvari bit će spremne do dolaska nogometaša i navijača u tu zemlju. Tijekom Eura navijačima i svim gostima bit će prilagođen raspored željeznice i javnog prijevoza, a najavljene su neke mjere koje bi trebale olakšati dolazak do stadiona ili do navijačkih zona gdje će biti organizirana javna gledanja utakmica. Isto tako bit će pomaknut i sat od kojeg mora biti “noćni mir”. Naime, u Njemačkoj se mora poštovati taj “noćni mir” od 22 sata do 6 sati ujutro. No tijekom Eura će se na gradskim ulicama moći slaviti i “bučiti” do jedan sat iza pomoći ili do ponoći.

Možda ste propustili...

TRADICIONALNI ARENA KIDS NA BIKARI

Dresovi za sudionike turnira osnovnoškolaca

DRUGO EUROPSKO PRVENSTVO - ŠPANJOLSKA 1964.

Franco je morao popustiti

USPJEH MLADIH KOŠARKAŠICA S DRAVE

Mursa izborila nastup na završnici

Najčitanije iz rubrike