Novosti
DOGOVORENA SVAKODNEVNA SURADNJA I RAZMJENA INFORMACIJA

Hrvatska ostaje na "žutoj listi" Slovenije
Objavljeno 10. srpnja, 2020.
Hrvatska za sada ostaje na žutoj listi Slovenije, zaključak je nakon sastanka u petak slovenskog i hrvatskog premijera Janeza Janše i Andreja Plenkovića u Otočcu ob Krki.


Predsjednici dviju vlada ocijenili su uspješnim sastanak na kojem je jedina tema bila epidemiološka situacija u obje države i mjere koje su za suzbijanje zaraze koronavirusom donijele obje vlade. Slovenski premijer rekao je da ga raduju mjere koje Hrvatska poduzima na kontroli pandemije i koje je poduzela na vanjskim granicama EU-a kao i činjenica da priprema aplikaciju za praćenje zaraze, za koju Plenković kaže da će biti gotova za desetak dana. Epidemiolozi i nadležne institucije dviju država razmjenjuju informacije i iskustva, a sada smo dogovorili još intenzivniju svakodnevnu suradnju, kazao je Janša. "Samo koordinirane akcije mogu donijeti plodove", rekao je slovenski premijer ističući važnost suradnje na stručnoj i političkoj razini dviju država.


Hrvatski premijer istaknuo je da je sedam obalnih županija u Hrvatskoj u zelenoj zoni, što je "poruka pouzdanja i sigurnosti svim slovenskim turistima". U Hrvatskoj je u petak, prema podacima eVisitora, boravilo 92.000 Slovenaca.


Njegov slovenski kolega rekao je da imaju slična iskustva i informacije o "najopasnijim okruženjima za širenje zaraze", ali i da prema iskustvima obiju strana turistička djelatnost to nije. Dodao je kako je zadovoljan što je doznao da se i u Hrvatskoj priprema mobilna aplikacija kojom će se pratiti potencijalni kontakti s već inficiranim osobama, što je po njemu "ključan instrument" kako bi se "koliko-toliko" mogle obavljati sve aktivnosti, pa i u ljetno vrijeme turizma i dopusta.


Hrvatski premijer istaknuo je da su Hrvatska i Slovenija i inače široko upućene jedna na drugu, i zato je dobro da se i na ovom području surađuje.
"Dobro je da naše mjere protiv širenja koronavirusa konvergiraju jer će tada i epidemiološka slika u obje države konvergirati", naglasio je Plenković. "Tri su magične riječi - higijena, dezinfekcija i distanca", rekao je Plenković. H
Možda ste propustili...