Novosti
NASTAVLJAJU SE MASOVNA TESTIRANJA U NADBISKUPSKOM SJEDIŠTU

U Đakovu 38 zaraženih, 400 u samoizolaciji, bit će testirano i 130 krizmenika s kumovima
Objavljeno 25. lipnja, 2020.

Vezani članci

ŽUPANIJSKI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

U županiji 40 novooboljelih, među zaraženima i monsinjor Marin Srakić

U Hrvatskoj je zabilježeno 95 novooboljelih od koronavirusa, tako da su do sada ukupno 2483 osobe pozitivne na bolest COVID-19. Oporavilo se 2149 osoba. Četrdeset novooboljelih su iz Osječko-baranjske županije, a 25 je iz Grada Zagreba. Devet novooboljelih su iz Primorsko-goranske županije, sedam iz Zagrebačke županije, pet iz Zadarske, dvije iz Sisačko-moslavačke, dvije iz Istarske, jedna iz Brodsko-posavske, jedna iz Šibensko-kninske, jedna iz Virovitičko-podravske, jedna iz Splitsko-dalmatinske, i jedna novooboljela osoba iz Varaždinske županije.



Nema karantene

Čak 38 novozaraženih koronavirusom je u Đakovu, a u ovom gradu u samoizolaciji je više od 400 osoba, dok ih je u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji 453. Među Đakovčanima u samoizolaciji su brojne časne sestre sv. Križa, svećenici, pa i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić te pomoćni biskup Ivan Ćurić, bogoslovi, djeca iz samostanskog vrtića, kao i svi krizmenici, njih 133, koje je prošle nedjelje u katedrali krizmao nadbiskup u miru Marin Srakić koji je također pozitivan na koronavirus. U samoizolaciji su i kumovi tih krizmenika. Taj rezime, zaključno s 15 sati, iznio je u četvrtak voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Karlo Kožul. Ovime su, nakon samostana sestara sv. Križa, u Đakovu stvorena još dva žarišta - sjedište Nadbiskupije i Bogoslovno sjemenište, a testiranja se nastavljaju.

"U prvoj smjeni testirali smo djecu iz samostanskog vrtića i djecu kojima su časne sestre držale vjeronauk. Obradili smo i sve potrebne u Nadbiskupiji i katedrali, a u ovom trenutku vršimo obradu u Bogosloviji", rekao je dr. Kožul u četvrtak poslijepodne, i dodao da je samo u prvoj smjeni u Đakovu uzeto više od 190 briseva, a prvi rezultati bit će poznati u petak. Obrade će se raditi i u Dnevnom boravku za starije Centra Amadea, koje također vode časne sestre. Na novinarski upit je li Đakovo, s obzirom na razvoj situacije, "zrelo" za karantenu, Kožul je odgovorio kako misli da nije, rekavši kako je sreća u nesreći to što je zaraza izbila u zatvorenom objektu kao što je samostan, bez fluktuacije ljudi. "Zatvoreni objekt uvijek je kod respiratorne epidemije lakše obraditi nego otvoreni, primjerice diskoklub ili kafić", rekao je Kožul.


Na koronavirus pozitivna je i ravnateljica samostanskog Dječjeg vrtića Sunčev sjaj - Nazaret s. Rahela Lacković. Ona je dan prije roditeljima vrtićaraca uputila obavijest o tome te nadležnim službama dala sve kontakte radi njihovog lociranja. Roditelji su pozvani da u četvrtak dovedu u prostrano dvorište vrtića djecu na testiranje. Prvoga je dana ono provedeno kod 40-ak, od ukupno 80-ak djece. "Dobivamo sve informacije vrlo ažurno. Ako smo i zaraženi, ne bojimo se. Prepustili smo sve u Božje ruke, pa što bude - bit će", rekao nam je uoči testiranja otac dječaka koji pohađa samostanski dječji vrtić.

Kako doznajemo, ravnateljica samostanskog vrtića asimptomatski je slučaj zaraze, odnosno ne pokazuje simptome bolesti COVID-19, a nalazi se u vrtićkom objektu, u dijelu gdje sestre koje rade u njemu imaju svoj prostor za život. Za dio sestara u samostanu i njegovim službama u četvrtak su brisevi ponovljeni.


"Grad Đakovo i Stožer civilne zaštite zasad nisu dobili nikakav naputak s viših razina o stavljanju Đakova u karantenu", izjavio nam je zamjenik načelnika gradskog Stožera i zamjenik gradonačelnika Robert Francem. Dodao je da su građani vrlo disciplinirani od početka krize, a da su poglavito disciplinirane bile časne sestre sv. Križa.
Pojačane kontrole

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, osim 38 zaraženih iz Đakova na testiranje su pozitivne i dvije osobe s područja Osijeka. Najavljeno je da će svi stožeri pojačati nadzor provođenja mjera.


Kako je istaknula predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek dr. sc. Ljiljana Perić, na bolničkom praćenju trenutačno je 14 pacijenata (11 iz Đakova i tri iz Osijeka). Svi su pacijenti stabilni, nitko nije na respiratoru i teže bolestan.


Nadbiskup Đuro Hranić u svom je priopćenju istaknuo da je, iako je vodstvo i brojem velika zajednica samostana Milosrdnih sestara sv. Križa nastojala primjenjivati upute za prevenciju od zaraze, zaraza koronavirusom ipak zahvatila više časnih sestara, a uz to i dva slučaja u Nadbiskupskom domu te jednog svećenika nastanjenog u Sjemeništu u Đakovu.
"Razumijemo da su navedeni slučajevi zaraze u srcima vjernika i građana izazvali i osjećaj nemira i zabrinutosti", ističe Hranić. "Među zaraženim osobama je i nadbiskup u miru mons. Marin Srakić. Nema nikakvih simptoma koji bi upućivali na zarazu. Osjeća se dobro. Hospitaliziran je preventivno radi svoje životne dobi kako bi bio pod liječničkom kontrolom. Nadbiskup je u petak na Svetkovinu Srca Isusova bio na sv. misi u samostanskoj crkvi. Budući da do ponedjeljka navečer nitko nije imao nikakvih simptoma, niti je itko znao za zarazu, nadbiskup je slavio sakrament potvrde u subotu i nedjelju. Ta činjenica izaziva strah kod dijela roditelja i krizmanika te smo zahvalni Zavodu za javno zdravstvo koji razmatra poduzimanje potrebnih koraka kako bi se spriječilo potencijalno širenje zaraze i vratio mir svim srcima", kaže Hranić.


Suzana Župan/Ivan Alilović

Ne stigmatizirajte!

Kao i u prvom, proljetošnjem valu pandemije koronavirusa, i u najnovijem valu, u Đakovu, sve je više slučajeva stigmatizacije.

- Trebao sam imatii nastup u Požegi, na jednom dječjem rođendanu u restoranu danas (četvrtak) , no majka djeteta nazvala me baš uoči polaska i rekla: "Vi ste iz Đakova! Nemojte ni slučajno dolaziti!", ispričao nam je đakovački mađioničar Josip Ciganović.

Za primjere stigme doznajemo i među vremešnim korisnicima Centra Amadea - dnevnog boravka za starije osobe, a koji vode sestre sv. Križa; Jedna od korisnica Centra doživjela je stigamitzaciju od susjedstva.
Na primjereno, čovječno ponašanje, bez stigmatizacije, pozvao je i zamjenik gradonačelnika i zamjenik gradskgo Stožera CZ  Robert Frnacem.

JAČANJE KAPACITETA RESPIRACIJSKOG CENTRA
S obzirom na to da je prosječna dob časnih sestara u samostanu u Đakovu 69 godina, a do sada oboljelih časnih sestara 62,5 godina, ravnatelj KBC-a Osijek dr. sc. Željko Zubčić naglasio je kako je KBC potpuno spreman i na veći angažman, a između ostalih mjera pojačava i kapacitete Respiracijskog centra. Kako je rečeno na sjednici Županijskog stožera, već su obrađeni svi uzorci uzeti od osoba iz samostana, sjemeništa i Nadbiskupije, a prioritet u radu epidemiologa trenutačno je utvrđivanje stanja u vrtiću, i kod polaznika vjeronauka u Đakovu. Na konferenciji je istaknuto i kako je za nedjelju najavljeno više krizmi i pričesti, pa epidemiolozi utvrđuju protokole, a lokalni stožeri pratit će provedbu mjera koje će propisati Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo OBŽ-a.
HRANIĆ: OBOLJELI GOTOVO BEZ SIMPTOMA
Pomoćni biskup Ćurić u subotu je, navodi nadbiskup Hranić, predvodio u samostanskoj crkvi sv. misu s doživotnim zavjetima mlade sestre. "Zbog toga, a i zbog našeg zajedničkog života i kontakta s nadbiskupom Marinom, pomoćni biskup je u samoizolaciji, kao i kancelar i tajnik Ordinarijata, pa i ja zajedno s njima. U samoizolaciji su i ostali svećenici, bogoslovi i časne sestre, svi koji su bili u kontaktu s nekim od zaraženih osoba", navodi Hranić te navodi kako se svi dobro osjećaju. "Čini se da je virus mutirao te se pokazuje oslabljenim. Kod oboljelih gotovo da i nema nikakvih simptoma bolesti, što smanjuje i rizik od teškog zdravstvenog stanja te od smrtne opasnosti. Čini se da je i vrijeme njegove inkubacije kraće te se nadamo da neće biti novih slučajeva zaraze", poručuje nadbiskup.