Novosti
STOŽER OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Četiri pozitivne osobe, 255 u samoizolaciji
Objavljeno 24. lipnja, 2020.

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ tijekom posljednja 24 sata ukupno je obrađeno 148 uzoraka, od kojih su četiri bila pozitivna na virus COVID-19, i to za tri osobe iz Đakova i jednu iz Osijeka. Epidemiolozi su potom odredili samoizolaciju za osobe koje su bile u kontaktu s novooboljelima, pa je trenutno pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije ukupno 255 osoba – objavljeno je nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Na području županije trenutno je aktivno na koronavirus 27 osoba, od kojih su 13 časne sestre iz Đakova. Sedam oboljelih osoba je hospitalizirano u KBC-u Osijek (pet časnih sestara iz Đakova i dvije osobe iz Osijeka), no nitko nije životno ugrožen. Ostali oboljeli nalaze se na kućnom liječenju.

Policija je jučer obavila 18 samoinicijativnih provjera poštivanja mjere samoizolacije te u jednom slučaju u Osijeku utvrdila kršenje te mjere. Dojava građana o kršenju samoizolacije nije bilo.

Stožer je ocijenio da je epidemiološka situacija pod kontrolom i u Osijeku i u Đakovu. Epidemiološke službe uzele su briseve od svih kontakata pozitivnih na COVID-19, te je u tijeku obrada oko 200 uzoraka

Predstavnici KBC-a i Zavoda za javno zdravstvo jučer su obavili i dodatne provjere stanja u Đakovu te - kako je izvješteno na sjednici Stožera - izravno se uvjerili u odličnu organizaciju života te epidemiološko-higijensku situaciju u samostanu Milosrdnih sestara svetog Križa u Đakovu i Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Svi prostori su detaljno dezinficirani, a uvjeti za samoizolaciju u samostanu su dobri, s tim da među časnim sestrama ima i više medicinskih sestara koje su stručne za pružanje stalne medicinske skrbi.

TPrusina

Pozitivno 13 redovnica, zasad hospitalizirano pet

Nakon što je u utorak u đakovačkom Samostanu milosrdnih sestara sv. Križa gdje se za vikend pojavio koronavirus, uzeti brisevi oko 200 osoba, točnije kod njih 198, do sada je utvrđeno 13 pozitivnih uzoraka i u svim slučajevima riječ je o redovnicama iz samostana. Navodi to đakovački epidemiolog dr, Tomislav Dijanić. Dodaje da je za sada hsopitalizirano pet časnih sestara.

– Ostali rezultati uzetih briseva znat će se tijekom dana, poslijepodne, dodaje dr. Dijanić. S obzirom da dio redovnica radi u samostanskom Dječjem vrtiću Sunčev sjaj-Nazaret, nameće se pitanje hoće li se testiranju podvrći i djeca-polaznici te ustanove.

 

– U vrtiću rade određene sestre; hoće li se provesti testiranje nad polaznicima vrtića znat će se kada budu poznati rezultati testiranja tih sestara, dodaje dr. Dijanić. Odbacuje priče da zaraženih po gradu ima drugdje, da se 13 pozitivnih odnosi na cijelo Đakovo.  U samoizolaciji je i dio svećenika koji su bili u kontaktu sa Samostanom. S.Ž.