Novosti
UNAPRJEĐIVANJE USLUGA SREDIŠNJEG REGISTRA OSIGURANIKA

Mirovinski informativni centri bit će u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku
Objavljeno 22. svibnja, 2020.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava potpisan je u petak ugovor za unaprjeđivanje usluga REGOS-a na tržištu rada, vrijedan više od 54 milijuna kuna, a sufinancirat će se iz Europskoga socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ugovor su potpisali ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, ravnateljica Središnjeg registra osiguranika Iskra Primorac i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.


Središnji registar osiguranika tim će projektom povećati učinkovitost i djelotvornost te dodatno ojačati ažurnost i kvalitetu usluga koje pruža korisnicima u području mirovinskog osiguranja. Projekt uključuje uspostavu mirovinskih informativnih centara, razvoj portala "Moja mirovina" i mobilne aplikacije "mREGOS" te edukaciju zaposlenika uključenih institucija. Ministar Josip Aladrović je rekao je da se tim i drugim projektima potiče digitalna transformacija sredstvima ESF-a te razvoj moderne javne uprave, dostupnijih i ažurnijih usluga građanima. Koliko je to bitno, mogli smo se uvjeriti tijekom krize koja nas je zatekla zbog pandemije u posljednjih nekoliko mjeseci, dodao je.


Projektom za koji je potpisan ugovor želi se povećati učinkovitost REGOS-a kao javnog servisa građana, pružati pravodobne i kvalitetne usluge iz područja mirovinskog osiguranja te povećati mirovinsku pismenost i informiranost građana i osiguranika individualne kapitalizirane štednje o mirovinskim fondovima. Njime se također želi "podići značenje mirovinskih fondova, odnosno način na koji utječu na razvoj hrvatskog gospodarstva i visinu mirovina. "Ukupna vrijednost svih triju ugovora je 314 milijuna kuna i oslikava koliko će veliku transformaciju te tri institucije doživjeti", istaknuo je Aladrović i dodao kako su u mandatu ove vlade na raspolaganju kroz ESF imali više od 14 milijardi kuna, od čega su ugovorili oko devet milijardi, a korisnicima je isplaćeno više od pet milijardi, što govori koliko je ESF važan za razvoj Hrvatske.


Ravnateljica REGOS-a Iskra Primorac istaknula je kako projekt "Moja mirovina - Unapređenje usluga REGOS-a na tržištu rada" ima svrhu poslodavcima i svim osiguranicima pružiti brže, točne i relevantne informacije iz sustava mirovinskog osiguranja. Najavila je osnutak mirovinskih informativnih centara u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, internetski portal "Moja mirovina", digitalizaciju svih dokumenata i procesa i edukaciju zaposlenika u području mirovinskog osiguranja.
"Naš cilj zajedno s partnerom, Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje, jest potaknuti građane da razgovaraju s nama o svojoj budućnosti u kontekstu financijske sigurnosti u trećoj životnoj dobi te približiti mirovinski sustav korisnicima i olakšati pristup informacijama", rekla je Primorac. H
OKO 25 TISUĆA VIŠE NEZAPOSLENIH
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar rekao je, odgovarajući na novinarski upit, da je od 16. ožujka do 22. svibnja nezaposlenih osoba oko 25.000 više, no ima i zapošljavanja, a oglašeno je oko 10.000 slobodnih radnih mjesta. Najpogođeniji krizom su ugostiteljstvo, hotelijerstvo i dio prerađivačke industrije. S ukidanjem mjera o prestanku obavljanja aktivnosti očekujemo povećanu potražnju za radnicima u tim sektorima, istaknuo je Ante Lončar.
Iskra Primorac

ravnateljica Središnjeg registra osiguranika

Naš cilj zajedno s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje je potaknuti građane da razgovaraju s nama o svojoj budućnosti u kontekstu financijske sigurnosti u trećoj dobi te približiti mirovinski sustav korisnicima i olakšati pristup informacijama.
Možda ste propustili...