Kultura
INSTITUT ZA EUROPSKE STUDIJE ROMA

Književniku Gaćini počasni doktorat iz književnosti
Objavljeno 27. ožujka, 2020.
Nakon više od stotinu književnih priznanja koja je književnik Ivan Gaćina primio u zemlji i inozemstvu, Institut za europske studije Roma i istraživanja protiv zločina čovečnosti i međunarodnog prava, kojega vodi predsjednik, academician prof. dr. Bajram Haliti, uručio mu je počasni doktorat iz književnosti, iznimno značajno priznanje iza kojega stoje 27 svjetskih doktora znanosti i sedam akademika.


Institut za europske studije Roma i istraživanja protiv zločina čovečnosti i međunarodnog prava je kao ustanova ovo prestižno priznanje uručila mnogim Romima i neromima diljem svijeta, a na temelju zasluga pri širenju mira, ljubavi, prijateljstva, humanosti, pravde i zdravih međuljudskih odnosa koji su potrebni da bismo se kao društvo pokrenuli prema naprijed, posebice u ova teška vremena kada vlada kriza diljem svijeta, stanje napetosti, ali i koronavirus koji je uzeo mnoge nevine ljudske žrtve.


Upravni odbor imenovanoga Instituta čini 27 profesora doktora znanosti i sedam akademika iz cijeloga svijeta koji su svojim istraživačkim radovima dali upute za mir, toleranciju i zajednički suživot bez obzira na rasnu, vjersku i nacionalnu pripadnost.


Gaćina je prethodno dobio prvu nagradu i besplatno tiskanje zbirke poezije Okovani prokletstvom (koja je u potpunosti posvećena pripadnicima romske nacionalnosti), od strane stručnoga žirija, na natječaju za međunarodni zbornik, antologiju najljepših romskih pjesama Ašunen Rromalen - Slušajte ljudi 2018. godine.


Stručni ocjenjivački sud radio je u sastavu: prof. dr. Bajram Haliti, Zlatomir Jovanović, kulturolog i književnik, Ružica Kišur-Črlenec, književnica, Slava Božičević, pjesnikinja i ambasadorica mira, i Tomislav Jovanović, student. Rezultati su objavljeni na prvom Kongresu Indo-romskoga kulturnoga centra, u Udruženju književnika Srbije (UKS), održanoga 4. svibnja 2018. godine.
Također, na međunarodnom festivalu romske poezije Tamo gde Sava ljubi Dunav, u Beogradu, 28. rujna rošle godine, Udruženje romskih književnika dodjeljuje Ivanu Gaćini književnu nagradu "Slobodan Berberski“ za životno djelo u području književnoga stvaralaštva. N.Vek.
Najčitanije iz rubrike