Kultura
13. NOĆ KNJIGE U SLAVONIJI

Bogat program i u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Gradska knjižnica i čitaonica Belišće svake se godine prigodnim programom uključuje u važnu manifestaciju Noć knjige. Održava se diljem Hrvatske u povodu Dana hrvatske knjige (22. travnja) i Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja), stoga i Knjižnica Belišće osmišljenim aktivnostima skreće pozornost na te važne datume i cjelokupnu manifestaciju. Ovogodišnji program održan je u prostoru palače Gutmann.

Prva aktivnost bio je književni susret za osnovnoškolce s poznatim dječjim spisateljem Mladenom Kopjarom iz Varaždina. To je bilo njegovo drugo gostovanje u Knjižnici, koje je organizirano u suradnji s Nakladom Ljevak. Ovaj put došao je predstaviti svoju najnoviju knjigu Petrin pin, namijenjenu tinejdžerskoj populaciji. Književnik Denis Kovač iz Zagreba, knjižničar koji piše knjige za najmlađe čitatelje, svojim je vještim i zabavnim nastupom, uz obilje glazbe, razgovora i smijeha, predstavio svoje slikovnice predškolcima Dječjeg vrtića Maslačak Belišće. Održana je i kreativna radionica za djecu. Marija Šimić, učiteljica iz Valpova, s kojom Knjižnica već duže njeguje izvrsnu suradnju, zaposlila je marljive dječje ruke. Na toj su radionici maleni kreativci izrađivali razigrane knjige otvorenih ruku koristeći se malim bilježnicama, papirom za omotavanje, raznobojne čupave žice, ukrase u obliku očiju i flomastere Posca.

Otvorena je izložba starih časopisa i novina sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća pod nazivom Što smo čitali prije pola stoljeća?. Ideju za izložbu, kao i same izložene časopise i novine, Knjižnici je dala nekadašnja dugogodišnja knjižničarka Jasna Andrišić. Svi koji nisu uspjeli pogledati tu zanimljivu izložbu moći će to učiniti do 10. svibnja 2024.

Predstavljena je i knjiga Zidnjaci naših baka, lokalnih autora Ane Vazdar i Dubravka Maričića. Oni su zajedno s urednikom knjige, Vladimirom Vazdarom, belišćanskoj publici u formi opuštenog razgovora ispričali kako je došlo do ideje stvaranja knjige i njezine konačne realizacije. D. Crljenić
Možda ste propustili...

PREDSTAVA TOMISLAVA ŠOBANA

Marula dobila predstava "Zbilja"

ODRŽAN 24. MEMORIJAL HRVOJA MAJIĆA

Večer instrumentalne tamburaške glazbe

Najčitanije iz rubrike