Kultura
U OSIJEKU OD 2. DO 8. SVIBNJA

Međunarodno pjevačko natjecanje “Lav Mirski”
Objavljeno 2. svibnja, 2024.
I ovog proljeća Osijek će živjeti u atmosferi umjetničke vokalne glazbe. Akademija za umjetnost i kulturu ugostit će brojne mlade pjevače iz zemlje i inozemstva na 12. Međunarodnom pjevačkom natjecanju "Lav Mirski". Programi natjecanja počinju dolaskom natjecatelja i glazbenim probama već od 2. svibnja, a sedam natjecateljskih kategorija izmjenjivat će se na pozornicama Akademije i HNK u Osijeku od petka, 3. svibnja, do nedjelje, 5. svibnja. Publiku očekuje intenzivan i zanimljiv program, koncertni nastupi učenika, studenata, kao i mladih profesionalaca. Od 6. do 8. svibnja slijede posebni događaji: majstorske radionice profesora pjevanja, kao i solistički koncert Christiana Bestera, baritona (SAD/JAR), 6. svibnja u 19 sati u svečanoj dvorani AUKOS-a.



Međunarodno pjevačko natjecanje "Lav Mirski" afirmirano je i vodeće natjecanje mladih pjevača i pjevača profesionalaca u regiji, što potvrđuje velik broj prijava natjecatelja svake godine, kao i broj zemalja iz kojih dolaze. Ove godine u Osijeku će nastupiti pjevači iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Mađarske, Austrije, Češke, Crne Gore, Srbije, Njemačke, Kine i Južne Koreje. Izvedbe solista pratit će i ocjenjivati međunarodni stručni žiri (Hrvatska, SAD, Mađarska, Srbija).



Natjecanje je utemeljeno 2013. i do sada je na njemu nastupilo više od tisuću natjecatelja, učenika, studenta i završenih školovanih vokalnih umjetnika do 32 godine iz Mađarske, BiH, Izraela, Hrvatske, Srbije, Norveške, Irske, Crne Gore, Rumunjske, Španjolske, Latvije, Tajvana, Rumunjske, Grčke, Austrije, Slovenije, Ukrajine, Kine, SAD-a... Jedino je natjecanje ove vrste u istočnom dijelu Hrvatske, te je specifično i jedinstveno po svojoj programskoj koncepciji, raznovrsnosti glazbenih stilova i programskoj otvorenosti. Ima karakter javne kulturne manifestacije jer su svi događaji ujedno i iznimni koncerti koje prati široka javnost. T.K.
Najčitanije iz rubrike