Novosti
HRVATSKA STUDENTICA O SITUACIJI U GRADIĆU PAVIA U LOMBARDIJI

Trgovine su prazne, a panika je zarazna i širi se brže od bolesti
Objavljeno 24. veljače, 2020.

Vezani članci

NADZIRU SE SVI PUTNICI IZ ITALIJE, ŠKOLE POZVANE NA OTKAZIVANJE PUTOVANJA

Koronavirus sve bliže Hrvatskoj: U Osijeku prodano čak 60 tisuća zaštitnih maski

Police u trgovinama su prazne, odjekuju sirene ambulantnih vozila jer ljudi zovu u želji da im se uzme uzorak za testiranje na koronavirus koji je posijao paniku među stanovnike Lombardije, pa tako i u sveučlišnom gradiću Paviji, kazala je Hini studentica iz Hrvatske.

Poluprazne su police trgovina hranom u Paviji, sveučilišnom gradiću od nekih 40.000 stanovnika, udaljenom od Milana 40 kilometara. "Uzela sam zadnji paket tosta, kruha uopće nema za kupiti... Mlijeka još ima, stanovnici su prvo pokupovali tjesteninu i umake od rajčice", kazala je studentica iz Hrvatske Mateja Virovec. Možda je razlog tome što je iz vlade bilo rečeno da se razmatra mogućnost zatvaranja trgovina.

Mateja Virovec živi blizu bolnice San Mateo i svako toliko čuje sirenu vozila hitne pomoći što stvara neugodan osjećaj. "Panika je zarazna i širi se brže od bolesti. Mislim da tome pridonose i mediji, društvene mreže", kazala je. Broj za hitnu pomoć (tzv. numero verde) neprestance je zauzet jer je stanovnicima rečeno da na njega mogu dobiti informacije. Registriraju 5000 poziva na sat, javlja portal vijesti TGCOM24.

Većina internacionalnih studenata u Paviji već je za vikend krenula put vlastitih domovina, bar oni koji su to mogli. "Smatram da je opasnije prolaziti sredstvima javnog prijevoza, vlakovima, autobusima, zrakoplovima, zračnim lukama, nego ostati zatvoren u kući dok se situacija ne stabilizira", rekla je Virovec.

Sva sveučilišta u Lombardiji su zatvorena, pa tako i Sveučilište Pavia. Studenti su obavijest o otkazivanju nastave dobili mailom već u subotu, a mailom će biti obavještavani o daljem postupanju.

Pavia je glavni grad istoimene pokrajine u kojoj je zasad prijavljeno šest osoba pozitivnih na koronavirus i smještene su u mjesnoj bolnici San Mateo.

U Italiji je dosad umrlo sedam osoba od koronavirusa. Sedma osoba je 80-godišnji muškarac koji je prošli tjedan smješten u bolnicu u Lodiju nakon što je doživio srčani udar. Liječnici vjeruju da se u bolnici zarazio koronavirusom od drugog pacijenta, prenosi ANSA. Italija bilježi najveći broj slučajeva u Europi, njih 165.

Zatvorene su brojne tvrtke i škole te otkazani sportski događaji i izvan najpogođenijih pokrajina Lombardije i Veneta. U međuvremenu raste bojazan da će epidemija koronavirusa prerasti u pandemiju zbog sve više zaraženih u svijetu. Najviše inficiranih je u Kini, ali se i Južna Koreja, Italija i Iran bore s virusom koji izaziva respiratornu bolest Covid-19. Od koronavirusa umire između jedan i dva posto zaraženih, ali Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da stopa smrtnosti još nije poznata. H
ZABRINJAVAJUĆE
U Kini je zaraženo oko 77.000 ljudi, a umrlo je gotovo 2600. U ponedjeljak je potvrđeno 409 novih slučajeva, većinom u Wuhanu. Više od 1200 slučajeva potvrđeno je u 26 drugih zemalja gdje je umrlo više od 20 ljudi. U ponedjeljak su Irak, Afganistan, Kuvajt i Bahrein potvrdili prve slučajeve. Svi zaraženi stigli su iz Irana. Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da ponestaju mogućnosti za suzbijanje virusa. Profesor zdravstvene zaštite s britanskog sveučilišta Paul Hunter kaže da je “ekstremno zabrinjavajući” porast slučajeva izvan Kine. Glasnogovornica WHO-a Margaret Harris rekla je da se situacija trenutno ne smatra pandemijom jer zemlje uspijevaju spriječiti širenje virusa. “Da zemlje ne poduzimaju nikakve mjere, imali bismo puno više slučajeva”, rekla je.
Možda ste propustili...

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković