Novosti
JADRANKU ŽARKOVIĆ LGBTIQ UDRUGA PROGLASILA "SAVEZNICOM DESNOG KLERIKALNOG POKRETA"

Milanović imenovao svoj tim i odmah prozvan zbog savjetnice za obrazovanje
Objavljeno 21. veljače, 2020.
Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je objavio sastav svoga Ureda na Pantovčaku, odnosno imena osam dužnosnika i triju posebnih savjetnika, pri čemu je odmah, nakon samo dva dana na Pantovčaku, prozvan za lažna obećanja zbog imenovanja Jadranke Žarković za savjetnicu za odgoj i obrazovanje. Žarković je trenutno nastavnica psihologije i školska psihologinja u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, a na to se mjesto vratila nakon što je bila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, od 2015. do 2019. godine.


Uz to je i vanjska suradnica na kolegiju "Metodički praktikum“ na Odsjeku za psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta te mentorica studentske prakse na istom Odsjeku. Dio javnosti zamjera joj da je kao ravnateljica Agencije slala učitelje i nastavnike na predavanja udruge "U ime obitelji", odnosno na konferenciju "Obitelj i škola - ključ odgoja za vrijednosti", koju je u listopadu 2016. godine organizirala ta udruga. Zbog toga je u petak LGBTIQ udruga Zagreb Pride priopćila da je Milanović njezinim imenovanjem izgubio njihovo povjerenje jer je postavio osobu "koja je dokazano saveznica desnog klerikalnog pokreta" te da "sada znaju da ih čeka pet godina lažnih obećanja". Žarković je zapamćena i po tome što je kao ravnateljica Agencije pokušala ukinuti dodjelu nagrade "Oskar znanja" najboljima na školskim natjecanjima, opravdavajući to smanjenjem proračuna Agencije.


Javnosti je zanimljiv i Milanovićev savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost - Dragan Lozančić, koji na Pantovčak dolazi s mjesta savjetnika ministra unutarnjih poslova. Lozančić je od 2012. do 2016. godine bio šef SOA-e, a s tog mjesta smijenila ga je bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja potom nije htjela javnosti objasniti razloge smjene, opravdavajući to nacionalnim interesima. Milanović je u predsjedničkoj kampanji branio Lozančićevu stručnost i dignitet te već tada najavio da će ga, ako pobijedi, uzeti u svoj tim na Pantovčaku.
Za predstojnika svoga Ureda Milanović je imenovao Orsata Miljenića, koji će ujedno biti i savjetnik za vanjsku i europsku politiku. Miljenić je doktor prava, bio je saborski zastupnik SDP-a i ministar pravosuđa u vrijeme Milanovićeve Vlade, a u predsjedničkoj kampanji bio je voditelj Milanovićeva stožera. Kao savjetnicu za ljudska prava i civilno društvo Milanović je imenovao diplomatkinju i stručnjakinju na projektima Europske komisije Melitu Mulić, koja je jedno vrijeme bila i saborska zastupnica SDP-a. Mulić je također poznata kao supruga SDP-ova saborskog zastupnika Igora Dragovana, koji je Milanoviću pomagao u predsjedničkoj kampanji. Glavna tajnica Milanovićeva Ureda bit će Mirjam Katulić, koja je tu dužnost obavljala i u vrijeme predsjednice Grabar-Kitarović te njezina prethodnika Ive Josipovića. H
Jelić - konstanta u odnosima s javnošću
Glasnogovornik Ureda predsjednika je Nikola Jelić, koji je bio i glasnogovornik Milanovićeve predsjedničke kampanje, kao i glasnogovornik Vlade kada je Milanović bio premijer, a na to je mjesto došao iz novinarstva. Njegov pomoćnik bit će Bartol Šimunić, magistar inženjer prometa - logistike, koji je u Milanovićevoj vladi te u SDP-u, a potom i u predsjedničkoj kampanji bio zadužen za online komunikacijsku strategiju. Šefica protokola Dragana Podner magistra je prava, a dolazi iz MUP-a s mjesta koordinatorice za medije i protokol. Milanović je imenovao i trojicu posebih savjetnika - Marijana Marekovića za veterane Domovinskog rata, Velibora Mačkića za ekonomiju i Julija Domca za energiju i klimu. General Mareković, zapovjednik u više akcija u Domovinskom ratu, trenutno je na čelu trgovačkog društva "Pleter-usluge“. Mačkić je docent na Katedri za ekonomsku teoriju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, a Domac ravnatelj REGEA-e, hrvatske regionalne energetske agencije, i predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija.
Možda ste propustili...

DRAMATIČNI APEL VODSTVIMA SVIH ČLANICA EU-A

Luca Jahier: Sada ne stvaramo Uniju, nego je moramo spasiti

NADBISKUP HRANIĆ O SLAVLJU VELIKOG TJEDNA I USKRSA

Vjernici pozvani da mise prate preko televizije, a krizma se odgađa za jesen

“U OVOM TRENUTKU JEDINA LOGIČNA I ISPRAVNA ODLUKA”

Odgođena nabava borbenih aviona

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana