Osijek
HDZ OTKRIO RAZLOG KAŠNJENJA GRADNJE IT PARKA

Grad je zaboravio obavijestiti HEP da izmjesti vodove
Objavljeno 21. veljače, 2020.
Iako je već angažirana građevinska tvrtka, koja je 13. prosinca prošle godine trebala započeti gradnju osječkog IT parka, zbog, kako tvrdi predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić, nemara osječke gradske uprave i činjenice da nitko iz Grada nije obavijestio HEP da izmjesti podzemne vodove kako bi se na ovim parcelama moglo graditi dogodila se situacija u kojoj još jedan osječki projekt kasni. Problematika je to na koju je jučer osječku javnost upozorio osječki HDZ, i to na konferenciji za novinare održanoj ispred prazne livade u Gackoj na kojoj su već trebali započeti radovi. - Osim što su ovdje na ovim parcelama pojedine tvrtke imale namjeru graditi svoje poslovne prostore, tu je ujedno trebala biti i središnja zgrada koju bi Grad sagradio i koja bi se koristila prema modelu BIOS-a, ali za IT tvrtke. Prema anketi udruge Osijek Software City provedene krajem 2018. godine, 20 je IT tvrtki bilo zainteresirano za zajedničku zgradu u IT parku. I upravo je uloga lokalne samouprave bila da to što prije realizira, posebno jer tvrde da im je to strateški projekt. Ovo je i branša koja je najbrže rastuća u našem Gradu, i po čemu je Osijek poznat ne samo u Hrvatskoj nego i u svjetskim okvirima. U IT sektoru samo u posljednjih godinu dana prosječna plaća se povećala za 1500 kuna uz stalni rast broja zaposlenih. Sva ova kašnjenja gradske uprave negativno će se odraziti na čitav niz tvrtki u IT sektoru, a imamo ih oko 180 u našoj županiji. Odrazit će se negativno i na tvrtke koje su trebale izvoditi građevinske radove. A na gubitku su i svi oni koji su mogli ovdje naći svoj posao, upozorio je Radić.

HDZ je stoga još jednom prema Kuhačevoj 9 krenuo s inicijativom i pozvao gradsku upravu da sve vezano uz IT park postavi na jasno vidljivom i lako dostupnom mjestu na službenim stranicama Grada Osijeka – gdje će se javno vidjeti svi rokovi odnosno cjelokupna dinamika aktivnosti na realizaciji IT parka.

- No prije toga ih pozivamo da, s obzirom na to da se radi o strateškom projektu, formiraju tim djelatnika po svojim upravnim odjelima koji će se u gradskoj upravi prioritetno baviti ovim projektom do njegova okončanja. Ujedno taj tim stručnih osoba morao bi redovito komunicirati s predstavnicima IT tvrtki i dogovarati zajednički sve buduće aktivnosti. I, posljednje, pozivamo gradske čelnike da se ozbiljno uključe u realizaciju ovog projekta i da ubrzaju sve aktivnosti kako bismo što prije dobili funkcionalan IT park - poručuje Radić.n N. Z. Eberhard
Najčitanije iz rubrike