Osijek
UČINKOVITIJE RASPOLAGANJE

Županija i Grad brže će aktivirati oko 300 državnih nekretnina
Objavljeno 18. travnja, 2024.
Ministarstvo državne imovine na ovaj se korak odlučilo jer je bilo zatrpano tisućama zahtjeva
Darovanje nekretnina radi izgradnje sportskih dvorana, sakralnog objekta, pa i proširenja groblja. Dio je to "nekretninskih predmeta" o kojima će, uime države, odlučivati Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.

Sukladno s odredbama Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, s početka godine, gradovima - sjedištima županija i velikim gradovima, povjeravaju se poslovi upravljanja nekretninama u vlasništvu države. Ministarstvo se na taj korak odlučilo jer je bilo zatrpano tisućama zahtjeva, a na taj se način pridonijelo brzini rješavanja predmeta.

Predstavnici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Osijeku su početkom travnja Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku predali na upravljanje i raspolaganje ukupno 299 predmeta.

- Preuzimanje predmeta od resornog ministarstva korak je u decentralizaciji te boljem i bržem upravljanju i raspolaganju državnom imovinom. Što se tiče Osječko-baranjske županije i našeg Upravnog odjela za imovinskopravne poslove, spremni smo i dovoljno kapacitirani da se svi predmeti mogu odrađivati puno brže nego do sada - rekao je u ovoj prigodi Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana.

U portfelj Županije tako su pristigla 193 predmeta s njezina područja, od čega se 67 predmeta odnosi na zahtjeve u kojima su podnositelji jedinice lokalne samouprave, a 126 predmeta na zahtjeve za raspolaganje nekretninama u kojima su podnositelji fizičke i pravne osobe.

Dodatno, Ministarstvo je Gradu Osijeku predalo 106 predmeta koji se odnose na zahtjeve za raspolaganje nekretninama u kojima su podnositelji fizičke i pravne osobe.

- Moći ćemo brzo i efikasno odgovoriti na zahtjeve, prvenstveno naših poduzetnika koji će zemljište iskoristiti u svrhu gospodarskog razvoja i projekata, kao i na zahtjeve fizičkih i pravnih osoba za stambenu izgradnju ili druge namjene. Ovo je novi korak u decentralizaciji, u korist, prije svega, građanki i građana Osijeka - komentirao je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

Kada su u Županiji analizirali svojih 67 predmeta u kojima su podnositelji zahtjeva općine i gradovi, vidjelo se kako je riječ o zahtjevima 23 jedinice lokalne samouprave, odnosno šest gradova i 17 općina. Najveći broj predmeta, njih 42, odnosi se na zahtjeve za darovanje nekretnine, a 14 se predmeta odnosi na zahtjeve za davanje suglasnosti na geodetski elaborat ili suglasnosti u postupku izdavanja građevinske dozvole. Četiri predmeta tiču se zahtjeva za osnivanje prava služnosti, u dva su predmeta iskazani zahtjevi za kupnju nekretnine i zahtjevi za rješavanje imovinskopravnih odnosa, u jednom je predmetu dan prijedlog regulacije sporne čestice.

Što se tiče namjene tih zamolbi, one se odnose na izgradnju sportskih dvorana i građevina sportsko-rekreacijske namjene ili nogometnih igrališta..., u zahtjevima je iskazan interes za rekonstrukciju i adaptaciju škola, dječjih vrtića i društvenih domova te za obnovu zgrada za ostvarenje projekata od općeg i javnog interesa. Kao što smo uvodno izdvojili, tu je i zahtjev za izgradnju sakralnog objekta, proširenje groblja, pa i za izgradnju vinske ceste te izgradnju intrazonske ceste i biciklističkih staza.

Osim Grada Osijeka, koji je podnio najviše zahtjeva (10), po brojnosti se ističu Marijanci (8), Našice i Čepin (po 5) i Donji Miholjac (4).

Županija i Grad Osijek imaju pravo raspolagati dijelom ostvarenih prihoda od raspolaganja nekretninama. Prihod se dijeli tako da 60 posto pripada državi (koja je vlasnik), a po 20 posto pripada županiji te gradu ili općini prema mjestu gdje se nekretnina nalazi.

Dario Kuštro
Najčitanije iz rubrike