Sport
POBJEDA NAD PRVAKOM PREKRILA BI LOŠ START U PROLJEĆE

Kulešević ima plan: Prvi je napadačka igra, a drugi - jako ofenzivna igra
Objavljeno 15. veljače, 2020.
Osijek ne smije srljati jer bi se mogao loše provesti, ali mora biti hrabar i napadati

Vezani članci

DINO PERIĆ, IGRAČ DINAMA, UOČI POVRATKA U RODNI GRAD

Djed Gento nije volio nogomet, ali mi je žao što ovo nije doživio

Nogometaši Osijeka u nedjelju kreću u izazovan završetak veljače. U sljedeća tri tjedna čekaju ih tri okršaja protiv najjačih momčadi HNL-a, a za početak imaju najteži posao jer u Gradski vrt stiže lider prvenstva i aktualni prvak Dinamo.

Susret protiv "modrih" bio bi im lakši da je u prošlom kolu u Gradskom vrtu pao Inter Zaprešić. No ovako, nakon što su u prva dva kola osvojili samo dva boda, bijelo-plavima se pobjeda protiv Dinama nameće kao imperativ, što je prilično opasna situacija.

Dinamo je drukčiji
Zašto je opasna? Dinamo pod Nenadom Bjelicom drukčija je momčad. Neće, kao ranije, ići "grlom u jagode". Igraju metodično, sposobni su itekako iskoristiti svoju nadmoć u individualnoj kvaliteti jer im u HNL-u više od toga nije potrebno. Protiv suparnika koji su kvalitetniji, što Dinamo u odnosu prema Osijeku svakako jest, to je najgora moguća vijest za bijelo-plave. Uostalom, najbolji primjer što ti se može dogoditi ako protiv Zagrepčana kreneš "va banque" je jesenski susret koji su odigrali protiv Rijeke na Rujevici. Riječani su krenuli u opći napad i završili s pet komada u svojoj mreži, a moglo je biti i gore. Dakle, Osijeku će uz ofenzivan pristup, koji bi se trebao podrazumijevati kada igra kod kuće bez obzira na tko je s druge strane, trebati i mudrosti. Dobar obrazac za uspjeh mogla bi biti jesenska utakmica istih suparnika u Gradskom vrtu koja je bila najbolje izdanje osječke momčadi ove sezone bez obzira na to što je završila bez pobjednika. No sam Nenad Bjelica zna priznati kako je to jedina utakmica u kojoj njegova momčad nije bila dominantna.

- Slažem se kako bi taj jesenski susret mogao biti obrazac na koji se način treba igrati protiv Dinama. No ovo je druga utakmica pod drukčijim okolnostima. Dinamo je još napredovao od tada, odigrao je odlične utakmice u Europi, ali vjerujem kako ćemo biti sposobni odgovoriti na visoke zahtjeve koje taj susret nosi. O Dinamu ne treba trošiti riječi. Ljubomoran sam na to kako igraju obranu, primili su samo osam pogodaka ove sezone, a to samo govori koliko ih je teško pobijediti. Morat ćemo biti savršeni ako želimo doći do tri boda. Ne smiju nam se događati veći kiksevi u obrani, a prema naprijed ćemo morati iskoristiti sve što nam se ponudi. Efikasnost je uvijek presudna u susretima tog tipa. Dinamo ne daje puno prilika, pa, ako ne realiziraš one koje dobiješ, teško ćeš doći do pobjede - kaže Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.

Da bi se uzela sva tri boda, trebat će teško raditi. Ipak, jedna od ključnih stvari mogla bi biti i stav s kojim će bijelo-plavi ući u taj susret. Godinu dana su neporaženi u Gradskom vrtu pa ne postoji bolji trenutak za dokazivanje te dominacije pred svojom publikom.

- Taj naš dugi niz neporaženosti kod kuće sigurno će biti na ozbiljnom iskušenju. Nećemo ga pokušati sačuvati destrukcijom. Imamo dva plana igre: prvi je napadački, a drugi izrazito ofenzivan - poručuje trener bijelo-plavih.

Te njegove riječi ne treba shvatiti na način da će Osijek krenuti u totalnu ofenzivu. Ona je opcija tek ako stvari ne budu krenule u željenom smjeru. Trener je želio reći kako momčad treba imati napadačke ambicije, ali u okviru onoga što se bude događalo na terenu.

- Moramo biti pametni. Dinamo ima ubitačnu kontru, i to je nešto o čemu moramo voditi računa. Kada kažem napadački, onda mislim na stav. Treba nam pobjeda, trebamo joj težiti, ali isto tako moramo voditi računa o tome i protiv koga igramo. Vjerujem u momčad, vjerujem i u to da napadačkom igrom možemo ostvariti rezultat koji želimo jer mi nismo momčad koja se zna braniti. Moramo igrati, a za to ćemo trebati puno trčanja i odricanja u tih 90 minuta. Tjelesno smo spremni, a dokaz toga je i susret protiv Intera, u kojem smo 75 minuta bili s čovjekom manje, pa se to nije osjetilo na terenu. Uostalom, utakmice s Dinamom uvijek su posebne jer donose i pravu atmosferu koja će, vjerujem, biti poticajna za nas. Nogomet se igra zbog publike i zato se veselim tom susretu - kaže Kulešević.

Promjene
Jedan od razloga zbog kojih je Kulešević optimisit jest povratak Mihaela Žapera i Vedrana Jugovića. Taj tip veznih igrača strašno je nedostajao Osijeku cijele sezone, a posebno se osjetio u susretu protiv Intera. Osim njih vraća se i kapetan Mile Škorić, koji je susret sa Zaprešićanima propustio zbog žutih kartona, a čini se kako se "vraća" i pravi Kulešević. Osijek će zaigrati s četvoricom u posljednjoj liniji.

- Povratkom Žapera i Jugovića otvorile su nam se razne opcije. Vjerojatno ćemo zaigrati s četvoricom u zadnjoj liniji. Imam još neke dvojbe oko izbora igrača, ali složit ću momčad tako da bude sposobna napasti - kaže trener bijelo-plavih.

Dvojbe se vjerojatno odnose na poziciju desnog beka Šorša ili Igor Silva. Šorša je u maloj prednosti zbog odgovornosti i činjenice kako se pokraj njega ni jedno krilo, koliko god kvalitetno bilo, nije naigralo, a na toj strani ordinira jedan od najjačih aduta Dinama Mislav Oršić. Druga je dvojba Mance, Pilj ili Ndockyt. Naime, Žaper ili Jugović sigurno će zauzeti poziciju uz Laszla Kleinhesilera.

- Vjerojatno će početi Žaper, iako su obojica rekonvalescenti. Moramo voditi računa i o eventulanoj potrebi promjene ritma utakmice, za što treba imati i adekvatna rješenja na klupi - kaže Kulešević.

Ako smijemo primijetiti, Dinamo se ovaj put dočekuje s dužnim respektom, ali bez straha. I to je najbolja vijest. Osijek se u Gradskom vrtu doista ne bi trebao nikoga bojati. Uostalom, pa nije ta jednogodišnja neosvojivost osječkog stadiona baš slučajnost...
Dalibor Keler
 
Rezultati by SofaScore
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike