Tehno
TEST: LENOVO LEGION Y540 – RAČUNALNI BLACKBIRD

Nenapadan izgled, dobra autonomija i odlična brzina
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
U svijet gaming prijenosnih računala donijeli su decentan i privlačan minimalistički dizajn

Lockheed SR-71 Blackbird bio je napredni, strateški izviđački zrakoplov velikog doleta i brzine veće od 3M, a testirani Lenovo Legion Y540 krase gotovo iste kvalitete – nenapadan (stealth) izgled, dobra autonomija i odlična brzina (performanse).

Siječanj je tradicionalno mjesec u kojem padaju velike poslovne i ine odluke. Mnogi se pak odluče investirati u računalnu opremu kako bi se poslovni zadaci lakše, učinkovitije i s više elana izvršavali. Ako ste jedan od onih koji upravo razmišljaju u tom smjeru, a ne želite slijediti tradicionalne poslovne odabire, onda je Lenovo Legion Y540 pravi izbor koji donosi nenametljiv izgled, odličnu i provjerenu Lenovo kvalitetu izrade te vrhunske komponente sposobne za sve poslovne, ali i gaming izazove.

Za rad i zabavu
Kupiti i koristiti primarno igraći prijenosnik u poslovne svrhe mnogima je neshvatljivo. Moramo priznati i nama je to donedavno bilo neshvatljivo, no pojavom igraćeg prijenosnika Lenovo Legion Y530 ova je ideja itekako dobila smisao, a s novim modelom Y540 priča je nastavljena. Ako se pitate u čemu je kvaka – fotografije će vam sve reći. Naime, Lenovo Legion Y540, kao i njegov prethodnik, u svijet gaming prijenosnih računala donijeli su decentan, nenametljiv i privlačan minimalistički dizajn lišen bilo kakvog kičeraja kakav smo do sada često viđali na igraćim prijenosnicima. Crna boja kućišta, bijelo osvjetljenje tipkovnice i za igraći prijenosnik male dimenzije i masa, učinili su ovaj prijenosnik savršenim spojem za one koji traže igraću snagu u naizgled „običnom“ prijenosniku. Prijenosnik je vanjštinom prekriven crnom plastikom koja ostavlja poslovično za Lenovo odličan dojam. Spojevi su precizniji, a bilo kakvo uvijanje minimalno. Posebno nam se sviđa što je glavnina priključaka smještena sa stražnje strane (tu su danas svi očekivani priključci poput USB 3.1, mreže, napajanja Mini DisplayPort, itd.), dok su na boku samo po jedan USB i audio izlaz za slušalice. Zaslon je također jedan od primjera odličnih inženjerskih pothvata zahvaljujući pomaku od samog ruba, a krase ga izuzetno tanki rubovi. Hlađenje je riješeno tako da se zrak uvlači odozdo kroz dva ventilatora te ispuhuje na stražnju stranu prijenosnika, a ovako efikasnim hlađenjem osiguran je dugotrajno stabilan rad i pod većim opterećenjem.

Otvaranjem prijenosnika nastavlja se decentan i minimalistički izgled. Kako smo i u uvodu spomenuli, tipkovnica donosi bijelo pozadinsko osvjetljenje, a tipkati na njoj već je tradicionalno za Lenovo jedno od najboljih iskustava. Uz dimenzije neznatno veće od nekog običnog prijenosnika dijagonale 15,6-inča te mase od razumnih 2,3 kilograma, Y540 lako je svakodnevno nositi sa sobom. Upravo zbog svog izgleda, Lenovo Legion Y540 privlačan je danas kako pravim igračima, tako i mladim poduzetnicima koji traže beskompromisnu snagu računala za rad, a opet kada završe s poslom, na istom tom prijenosniku mogu zaigrati neke od najnovijih igraćih naslova. Čak i ako igre nisu vaš izbor, imati igraći prijenosnik dobro je zbog snažne konfiguracije koju možete iskoristiti za druge poslove, primjerice obradu fotografija, videozapisa ili drugu digitalnu obradu sadržaja.

Samo najbolje
Rad na Lenovo Legion Y540 zaista je užitak zahvaljujući snažnoj konfiguraciji čije srce čini Intel Core i7 9750H procesor koji nominalno kuca na 2,60 GHz, a kada zatreba može potegnuti i do 4,50 GHz. Kao tandem procesoru tu je 16 GB brze DDR4 memorije, dok je za pohranu na raspolaganju NWMe SSD kapaciteta 1 TB. Grafička snaga crpi se iz izvrsne nVidia GeForce GTX 1660 Ti grafičke kartice s golemih 6 GB GDDR5 memorije. Sve navedene komponente zaslužne su za munjevito izvršavanje svih aplikacija, igranje svih danas dostupnih naslova, čak i na visokim postavkama te izvršavanje brojnih drugih zadataka, primjerice videoobrade, ili grafičkog prijeloma. Naš „prozor“ u mogućnosti koje pruža Y540 je 15,6-inčni zaslon u FullHD rezoluciji i s visokim 144 Hz osvježavanjem. Korist od ovako visoke frekvencije osvježavanja osjetit ćete ne samo u igrama, nego i u svakodnevnom radu gdje se sve jednostavno odvija fluidnije, laički rečeno brže. Boje na zaslonu tvornički nam nisu došle najsretnije postavljene, no uz malo „igranja“ s postavkama moguće je postići zadovoljavajuće rezultate. Autonomija prijenosnika je iznenađujuća i traje do četiri sata, ako ga se koristi umjereno, a s povećanjem zahtjeva drastično opada. Jasno, za bilo kakav zahtjevniji rad nužno je priključiti poveće 230 W snažno napajanje koje će osigurati potrebnu energiju za sve komponente. Za kraj ostaje cijena, a ona se zaustavila na kakvih 10.300 kuna, što je za ovakav prijenosnik više nego fer. Stoga, tražite li snažan poticaj za uspješnu 2020. godinu, Lenovo Legion Y540 je taj.
Marin Režić
Najčitanije iz rubrike