Regija
PRVA U ĐAKOVŠTINI

Satnička je općina dogovorila neradnu nedjelju s trgovcima
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
U Semeljcima poziv za neradnu nedjelju potpisali načelnik i župnik: pristali svi trgovci izuzev jednoga
ĐAKOVO

Dok Vlada za 2020. najavljuje mijenjanje Zakona o radu, čime, nakon 11 godina, ponovno uređuje rad nedjeljom, a gdje bi posegnula za austrijskim modelom – poslodavcu omogućila samo nekoliko radnih nedjelja u godini. Satnica Đakovačka prva je među devet općina Đakovštine koja je od 5. siječnja uvela novi model. Prošla nedjelja, tj. neradni ponedjeljak, Bogojavljenje, u njezina dva naselja gdje su tri prodavaonice dvaju poslodavaca bili su zadnja radna nedjelja i radni praznik za tamošnje prodavače, njih 11. To znači da će i njihovih 11 obitelji sada osjetiti što znači cijela obitelj nedjeljom na okupu. Lokalna samouprava ne može zabraniti rad nedjeljom, no može postići dogovor o tome s trgovcima na svom području, a što je učinio satnički načelnik Željko Šimić.

- Na moj prijedlog Općinsko vijeće donijelo je odluku o neradnim nedjeljama i praznicima, a nakon sastanka na kojem je prije 14 dana postignut dogovor s trgovcima, o čemu imamo njihove izjave. Dvije trgovine u sastavu su jedne velike trgovačke kuće, a treću drži privatnik - kaže Šimić. Dodaje, poslodavci su pristali na neradnu nedjelju jer im to odgovara dugoročno, zbog slobodnih dana i dr.

Zakon bi mogao biti prihvaćen, najave su Vlade, u prvoj polovini 2020. Austrijski model znači da bi trgovci mogli raditi samo nekoliko nedjelja u godini. Oni u turističkim zonama mogu odabrati ljetne, a ostali npr. prosinačke.

Neradna nedjelja je ekonomsko i svjetonazorsko pitanje, pa su poziv o njoj upućen trgovcima na području Općine Semeljci, koja je s tom inicijativom krenula 2018., potpisali načelnik i župnik, pozivajući na dogovor svih.

- Od četiri poslodavca nije pristao jedan, što je nekorektno, to više ako se zna da je u drugim mjestima gdje ima trgovine pristao na neradnu nedjelju, kao u Ivankovu i dr. Rekao je da ne može pristati na neradnu nedjelju jer da to sobom vuče otpuštanje radnika, da će u njezinu slučaju kupci trošiti novac u šoping centrima, da oni plate radnike za rad nedjeljom i daju slobodne dane, a ja pitam: što će nekom slobodan dan tijekom radnog tjedna kada su drugi članovi obitelji na poslu, u školi i dr.?! - ogorčen je na potez tog trgovca načelnik Grga Lončarević. U pet naselja semeljačke općine 11 je trgovina, a broj njihovih zaposlenika višestruko je veći. Lončarević najavljuje novi dopis svom "mineru".

I u Strizivojni jedan od četiri trgovca "minira" dogovor, pozivajući se na to da njihova tvrtka iz jednog sustava i imena prelazi na drugi, hijerarhiju čini niz regionalnih direktora i dr., pa je teško sve usuglasiti...

- Kada jedan poslodavac ne pristaje, neće ni drugi jer svi žele iste pozicije rada. Iniciajtivu smo htjeli provesti zajedno s Vrpoljem, no i ondje je bio "miner". Nastavljamo s traženjem dogovora svih oko neradne nedlelje - kaže načelnik Josip Jakobović. Pozdravlja austrijski model.

- U Austriji su se naviknuli na neradnu nedjelju - kaže i podsjeća na bivšu praksu neradne nedjelje u nas, ali i na to da je pala na Ustavnom sudu.

- Iz tog vremena pozitivno je iskustvo ovdašnjeg vlasnika obiteljskog dućana, rekao je da je neradna nedljelja ekonomski bila isplativija - da je zbog nje subotom promet bio jači nego prije i subotom i nedjeljom zajedno - kaže Jakobović.

Hrvatski savez za neradnu nedjelju Ministarstvu gospodarstva predlaže, kaže predsjednica Sindikata trgovine Zlatica Štulić, da poslodavac može birati pet radnih nedjelja u godini, dok ministar govori o 8 - 12.

Suzana Župan
U maloprodaji radi 71 posto žena
Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić ukazuje na potrebu dopune Zakona o trgovini koji više nema odredbe o radnom vremenu, a ono je, uz plaću radnika, jedan od najvažnijih uvjeta rada, kada čovjek planira svoj poslovni i privatni život, čiji je koeficijent pomirbe u RH 3,7, a drugdje i dvostruko veći. Štulić dodaje da u trgovini radi 200.000, a u maloprodaji 100.000 radnika, od čega su 71 posto žene.
Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike