Regija
DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore
Objavljeno 23. travnja, 2024.
Dan za dvostruke izbore je nedjelja, 9. lipnja. Nije to Đakovu prvi put - dvostruki su izbori bili i 26. svibnja 2019. godine
ĐAKOVO



Još se nije ni tinta osušila na izbornim listićima na kojima su hrvatski građani prošle srijede glasovali za jedanaesti saziv Hrvatskog sabora, a Hrvatska će 9. lipnja već na nove izbore, dok će Đakovčani toga dana na dvoje – na one za Europski parlament i one za vijeća mjesnih odbora.

Prema Prijedlogu Odluke o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području grada Đakova, a koji je obuhvaćen dnevnim redom 17. sjednice Gradskog vijeća, za dan provedbe tih, najlokalnijih izbora navodi se nedjelja, 9. lipnja, a kada hrvatski građani izlaze na birališta za izbor članova za Europski parlament iz Republike Hrvatske, njih dvanaest, na pet godina.

Na prošlima 38 lista


Izbornim rječnikom rečeno, nedjelja, 9. lipnja, bit će u Đakovu dvostruki "festival demokracije".

No nisu to prvi dvostruki izbori u gradu - takva je praksa bila i u nedjelju, 26. svibnja 2019. godine, kada su održani izbori za Europarlament i članove vijeća mjesnih odbora, kojih je na području grada Đakova 15 – sedam u samome gradu, a preostalih osam VMO-ova su u prigradskim naseljima.

Podsjetimo, na izborima za članove VMO-ova 2019. godine predano je 38 kandidacijskih lista, a na onima prije njih bilo je čak 50 lista. HDZ je na izborima za VMO-ove 2019. bio predao 15 kandidacijskih lista, znači za svih 15 VMO-ova na području grada Đakova. Potom, koalicija HNS – Liberalni demokrati i HSS predali su tada devet lista, SDP sedam, Most nezavisnih lista jednu, a bilo je i šest kandidacijskih lista grupe birača. Najviše lista, po njih četiri, predano je u dva gradska VMO-a - Sjever-Dračice i Kolodvor, dok u dva VMO-a, i to prigradska, u Ivanovcima i Novim Perkovcima, neizvjesnosti o izbornom rezultatu nije bilo – ondje je liste tada bio predao jedino HDZ.

Europski i izbori za članove vijeća mjesnih odbora te, 2019. godine, održavali su se u istim objektima, no obvezno u odvojenim prostorijama ili primjereno odvojenim prostorima, svaki sa svojim biračkim odborima.

Mala izlaznost


Inače, izbore za članove vijeća mjesnih odbora u pravilu prati mala izlaznost (svojevremeno je to u Đakovu bilo samo 12 posto), kao i pitanja o važnosti postojanja VMO-ova u sadašnjem obliku – bez pravne osobnosti, vlastitoga računa i dr., pa tako i izbora za njih. No stranke na njima vole provjeriti svoju snagu, "snagu mišića" za druge izborne razine, a ona će – lokalni izbori - doći već iduće, 2025. godine.

Dio lokalnih samuprava poput, primjerice, Općine Trnava na području Đakovštine, ukinuo je mjesne odbore s obrazloženjem da su općinski vijećnici zastupnici svojih sredina, svojih mjesta, a čije potrebe kanaliziraju i iznose na sjednicama općinskog vijeća.

Suzana Župan
Posebno povjerenstvo i birački odbori
Izbore za članove vijeća mjesnih odbora raspisuje Gradsko vijeće, a na prijedlog gradonačelnika. Od raspisivanja najlokalnijih izbora do njihova održavanja ne može proći manje od trideset, a ni više od šezdeset dana. Izbore bi provodilo posebno izborno povjerenstvo i birački odbori na biračkim mjestima koja će biti smještena u istim objektima kao i biračka mjesta na kojima će se provoditi glasovanje za članove Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske, stoji u obrazloženju uz materijale za 17. sjednicu Gradskog vijeća Đakova.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike