Novosti
NAKON IZBORNE POBJEDE NJIHOVA KANDIDATA

SDP od Zorana Milanovića neće imati izravne koristi
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
Bernardićevi protivnici nisu odustali od promjena. Imaju li Milanovićevu podršku?

Pobjeda Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima izrazito je personalizirana i, osim trenutačnog euforičnog zbližavanja članstva koje će trajati toliko dugo koliko i sjećanje na izbore, a vrlo će se brzo rasplinuti pojavom prvih problema, SDP od nje nije i neće imati dugoročnije i znatnije koristi.


Istina, kako bi neki rekli, dolazak SDP-ovca na Pantovčak jest vjetar u leđa stranci, no pitanje je koliko su velika, kvalitetna i u kojem smjeru okrenuta jedra kojima plovi taj brod.

Protiv HDZ-a

Sve analize i ocjene proteklih izbora pokazale su da se uglavnom radilo o glasovanju protiv HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, a ne za Zorana Milanovića kao SDP-ova kandidata. To potvrđuje i činjenica da su upravo Milanovićevi glasači govorili da će prije nego što zaokruže broj s njegovim imenom začepiti nos, zatvoriti oči i tako glasati za manje štetnog kandidata. Osim toga, HDZ je mnogo više povukao svoju kandidatkinju nego što je to činio SDP za Milanovića. Naprotiv, zaključak je da se stranka okupila oko projekta Milanović tek kada su ankete pokazivale njegov ustaljeni rast, ali i kada je još nakon prvog izbornog kruga uočen evidentan raskol između desnog centra i desnice.


Sjetimo se samo da su pojedini mediji favorizirali Milanovića još proljetos dok su u SDP-u tražili kandidata koji bi mogao okupiti cijelo stranačko članstvo i stranke ljevice na jednom mjestu. Većina stranke predvođena Davorom Bernardićem skeptična je bila prema mogućnosti da Milanović bude njihov kandidat s obzirom na to da ga je u javnosti pratio imidž lošeg premijera, ali i gubitnički mentalitet nakon nekoliko uzastopno izgubljenih izbornih ciklusa. Oko ideje "Milanović predsjednik" uglavnom se u to rano vrijeme okupljao onaj dio članstva koji je bio nezadovoljan načinom na koji je do tada SDP vodio Bernardić. Bili su to oponenti aktualnog predsjednika socijaldemokrata predvođeni Peđom Grbinom, Željkom Jovanovićem, Gordanom Marasom te nizom drugih koji su osjetili da njihov utjecaj u stranci slabi i da bi se moglo dogoditi da izgube stranačke pozicije i mjesta na stranačkim listama za parlamentarne izbore. Lobirali su i okupljali svoje istomišljenike, no nisu imali osobu koja bi mogla preuzeti vodstvo cijele te struje. Smirili su se tek nakon odličnih rezultata koje je SDP postigao na europarlamentarnim izborima znajući da bi nastavak njihova rušenja predsjednika stranke bio uzaludan posao jer je tim uspjehom Bernardić samo dodatno ojačao svoj položaj u stranci. No ta ekipa nije odustala, i svoju priliku vidjeli su u Milanoviću i njegovoj eventualnoj pobjedi na predsjedničkim izborima. Računali su da će im tu podršku, čak od pojedinaca i znatnu financijsku pomoć, Milanović vratiti nekim dobrim veleposlaničkim ili bar savjetničkim mjestom. Tek kada je Bernardić shvatio da među svojim ljudima nema kandidata koji bi mogao pridobiti glasače, pristao je podržati Milanovića kao kandidata SDP-a pružajući mu samo tehničku podršku, ali i ništa više od toga. Znao je Bernardić da u slučaju Milanovićeva poraza on osobno, ali ni stranka ne gube mnogo i da će sve to pripisati gubitničkom mentalitetu kandidata dok u scenariju koji se na kraju i dogodio može imati samo koristi. Razvojem situacije stvari su se mijenjale i ta je podrška postajala veća i značajnija, a u pobjedničkoj noći gotovo je ispalo da je pobjednik izbora bio Davor Bernardić.
Novi udar

Bernardićevi protivnici sigurno nisu odustali od svojih namjera, no sada je pitanje mogu li računati na podršku Zorana Milanovića ili će on ipak ojačati suradnju s Bernardićem odrađujući svoj petogodišnji predsjednički mandat ležerno i bez nepotrebnog petljanja u stranačku politiku. Stoga, za izabranog bi predsjednika RH, ali i stranku iz koje dolazi, bilo bolje da se sljedećih pet godina odmakne od tih ljudi i čvršće surađuje s aktualnim šefom SDP-a.


Novi udar na Bernardića očekuje i politički analitičar Davor Gjenero tvrdnjom da će Milanović u toj borbi forsirati Hajdaša Dončića ili Orsata Miljanića.
- Ako ide udar u HDZ-u, zašto ne bi išao i u SDP-u? Osim ako se Milanović nije jako pripitomio. Vjerujem da će Bernardić i to preživjeti jer radi na terenu, ima čvrstu potporu lokalnih i regionalnih stranačkih organizacija, a pogotovo od svibnja, kada je osvojio više glasova nego SDP ikada dotad. Isključivo politikom koju su uz njega usvojili Zlatko Komadina, Davorko Vidović i Rajko Ostojić - kaže Gjenero.


Tomislav Prusina
NEMA DODATNOG BAZENA GLASOVA
Politički analitičar Davor Gjenero smatra da je SDP sada u psihološkoj prednosti, ali da nema onako izravnu korist kao što je HDZ imao korist od pobjede Grabar-Kitarović prije pet godina. "Razlika između pozicija Grabar-Kitarović i Milanovića je što je aktualna predsjednica prije pet godina bila izrazito HDZ-ov kandidat, a Milanović je kandidat cijelog skupa stranaka. To je prvo pitanje, hoće li se Bernardić odlučiti raditi ono što je radio tijekom svog dosadašnjeg mandata, a to je da na izborima nastupaju samostalno ili će se odlučiti za stvaranje sindikata stranaka ljevice i umjerenog lijevog centra. O tome ovisi i to kako će se stranka iznutra organizirati, ali i kakvi su izgledi za buduću vlast. Ono što Bernardiću ne ide naruku je činjenica da je u prvom krugu, kada je Milanović dobivao samo glasove svoje koalicije, osvojio samo 30 posto glasova, odnosno 550 tisuća, i da je to u tome trenutku bio kapacitet ne samo SDP-a nego i kompletnog lijevog bloka. Taj je blok nakon pobjede snažniji, međutim on još uvijek nije dostatan za samostalno preuzimanje vlasti", smatra Gjenero dodajući kako ne vidi dodatni bazen glasova za SDP i koaliciju te je to problem s kojim se moraju suočiti.
Samostalno na parlamentarne izbore
Kako je predsjednička kampanja trajala gotovo punih šest mjeseci, može se očekivati da će kampanja za parlamentarne izbore trajati još i duže. S kim i kako će dvije najjače stranke u nju krenuti vidjet će se vrlo brzo jer ni jedna od njih neće dopustiti da u završnicu kampanje uđe s neriješenom unutarstranačkom situacijom. Pitanje je hoće li SDP ostati na liniji da i u parlamentarne izbore ide samostalno ili će se vratiti modelu široke koalicije. "Ako SDP bude vodio Bernardić, stranka će sasvim sigurno nastupati samostalno i rast će, jačati kao stranka, a ako bude išla u koaliciji tog lijevog sindikata, onda će se odricati svoje koristi u korist malih stranaka koje nemaju snage osvojiti pet posto glasova. Samo jedna od stranaka koja je podržavala Milanovića nema potrebu za koaliranjem sa SDP-om. To je IDS, koji komotno osvaja mandate, možda samostalno i više nego u koaliciji", smatra Davor Gjenero.
Davor Gjenero: Vjerujem da će Bernardić preživjeti i novi eventualni udar protivnika