Novosti
VIŠE OD 73.000 OGLASA ZA POSAO

Najtraženiji su trgovci, programeri i konobari
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
Žonja: Nastavak rasta broja oglasa u kojima se nudi rad na neodređeno potvrda je sve bolje pozicije radnika na tržištu rada

Na platformama i web-stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac prošle je godine objavljeno više od 73 tisuće oglasa za posao. Najveća potražnja zabilježena je u trgovini, turizmu i ugostiteljstvu te u proizvodnji i zanatskim uslugama, a najveći rast broja oglasa bio je u kategoriji ljudski resursi.

Stagnacija
Za poslove u inozemstvu 2019. godine objavljeno je gotovo 2000 oglasa, što je četiri posto manje nego u istom razdoblju godinu prije.

Analizom cjelokupnog tržišta rada u Hrvatskoj, uzimajući u obzir ukupan broj objavljenih oglasa za posao u 2019. godini, kako na MojPosao tako i na drugim servisima za oglašavanje radnih mjesta, primjetan je trend stagnacije i usporavanja tržišta te pad od četiri posto ukupnog broja objavljenih oglasa.

"Tržište rada u Hrvatskoj je, gledajući samo interne transakcije i kretanja, već 2018. prestalo rasti. U 2019. godini došlo je do smanjivanja intenziteta emigracije stanovništva, dok je od početka godine stopa imigracije nešto porasla. Sve je to posljedica usporavanja europskog gospodarskog rasta, ponajprije njemačkog, a pritom se stvara nervoza oko dolaska nove krize, čime se donekle utječe na njezino izazivanje. Mali pad oglasa na našim platformama objašnjavamo time kako mi nešto manje sudjelujemo u izvozu i uvozu radne snage, iako smo tržišni lider. No kroz naše nove akvizicije i promjenom nastupa na EU tržištu nadam se kako ćemo unaprijediti i taj segment našeg poslovanja", napominje Igor Žonja, direktor portala MojPosao.

Među najtraženijim zanimanjima lani su i dalje dominirala zanimanja iz područja turizma i ugostiteljstva te prodaje, stoga upravo te kategorije čine gotovo 40 posto svih oglasa objavljenih na portalu MojPosao.

Nestanak SOR-a
Najtraženija zanimanja bila su: prodavač (trgovac), konobar (barmen), vozač, skladištar, kuhar, programer i radnik u proizvodnji.

S obzirom na vrstu zaposlenja, oglasi za rad na neodređeno činili su lani 69 posto ukupnog broja oglasa, što je 5 posto više nego 2018. "Nastavak trenda rasta broja oglasa u kojima se nudi rad na neodređeno, odnosno pada zapošljavanja na određeno, potvrda je sve bolje pozicije radnika na tržištu rada", smatra Žonja.

Djelatnici za sezonski posao tražili su se u devet posto oglasa, a u samo jedan posto oglasa poslodavci su tražili djelatnike za stručno osposobljavanje. U tri posto oglasa nudili su se studentski poslovi. Poslodavci su 2019. godine najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom.

Dijana Pavlović
MOGUĆE SMANJENJE ISELJAVANJA
U analizama zbivanja na tržištu rada u ovoj godini ističe se utjecaj otvaranja austrijskog tržišta. Ta zemlja, naime, od 1. srpnja 2020. ukida radne dozvole za hrvatske radnike. Međutim, to neće značajno povećati iseljavanje zato što druga tržišta usporavaju, a EU otvara granice i za naše susjede. “Također, ne očekujem osjetan rast useljavanja radne snage u Hrvatsku, jer i naš rast usporava. Zbog usporavanja rasta ne očekujem nikakve drastične promjene na tržištu, no vjerujem kako bi značajno smanjenje javnog sektora i restrukturiranje društva imali pozitivan učinak na smanjenje iseljavanja stanovništva i omogućili nam kvalitetno i održivo upravljanje imigracijom”, zaključuje Žonja.
Možda ste propustili...

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković