Sport
RUSKI SPORTAŠI POD SANKCIJAMA

Rusi će se žaliti, ali su šanse za pomilovanje minimalne
Objavljeno 9. prosinca, 2019.
Rusiji je zabranjen nastup na olimpijskim igrama u Tokiju 2020. i na svjetskim prvenstvima u nizu sportova u sljedeće četiri godine! To je odluka Svjetske antidopinške agencije (WADA) zbog slučaja manipuliranja rezultatima testiranja i prikrivanja organiziranog dopinga ruskih sportaša koji je provođen uz pomoć moskovskog laboratorija.


Izvršni odbor WADA-e svoju je odluku o suspenziji donio nakon što su njegovi članovi zaključili kako je u laboratoriju u Moskvi došlo do manipuliranja uzorcima, podmetanja lažnih dokaza i brisanja dokumenata koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima i pomoću kojih se lako moglo otkriti tko su sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima.


Odluka IO-a o kažnjavanju Rusije bila je jednoglasna, objavio je glasnogovornik WADA-e. Inače, ova kazna neće spriječiti nastupe ruskih sportaša koji se nisu ogriješili o WADA-ine pravilnike, kao što je to bio slučaj i na posljednjem ZOI-ju u Južnoj Koreji te na velikim atletskim natjecanjima, s obzirom na to da je Rusija pod djelomičnim sankcijama još od 2015., kada su i otkriveni mnogi slučajevi dopingiranja njihovih atletičara i atletičarki, a kasnije i sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. "Čisti" mogu nastupati, ali ne pod svojom zastavom.


Rusija je imala mogućnost izbjeći sankcije da je WADA-i predala kopije stvarnih laboratorijskih nalaza. No to se nije dogodilo i uslijedila je rigorozna kazna. Moskva će se žaliti na ovu odluku, ali prema riječima čelnika Ruske antidopinške agencije Rusade Jurija Ganusa ova se situacija mogla predvidjeti, a šansa da se pobjedi u žalbenom postupku nikakva je s obzirom na evidentnost ruske krivnje.
- Od predsjednika (Vladimira Putina) očekujem da potakne ozbiljne promjene u borbi protiv varanja u sportu - rekao je šef Rusade Ganus koji je hrabro optužio ruske vlasti da su falsificirale podatke kako bi zaštitile prevarante. I. Li.
Možda ste propustili...

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže zajedništvo i podršku

Najčitanije iz rubrike