Sport
OSJEČKI BOKSAČ U POLUFINALU EP-A

Kad Luka udari, to odjekuje dvoranom, a sada s Veletićem
Objavljeno 23. travnja, 2024.
Polufinale je u četvrtak, Pratlja se u Beogradu bori protiv domaćeg borca i prijatelja Dušana Veletića
Luka Pratljačić u nedjelju je ispisao povijest osječkog boksa, ali i osječkog sporta. Pobjedom nad Crnogorcem Dilanom Prašovićem u četvrtfinalu Europskog prvenstva koje se održava u Beogradu prekidom u drugoj rundi Pratljačić je postao prvi osječki boksač u povijesti koji je osvojio medalju na seniorskom Europskom prvenstvu.

Medalja je sigurna


Već sada osigurana bronca ima dodatnu težinu jer je to ostvareno u "kraljevskoj" superteškoj kategoriji. Pričao nam je njegov trener Matej Matković koliko je Luka snažan i kvalitetan. Nedostajalo mu je tijekom karijere i sreće jer je dosta bio ozljeđivan. U Beogradu kao da je stigao "bolji negoli ikada prije".

- Vjerovao sam kako može do medalje. Samo za primjer u drugo polufinale plasirali su se naturalizirani bugarski boksač Hernandez, kojeg je Luka pobijedio u Mariboru uz dva teška knock downa, te Španjolac Ghdaf, kojeg je svladao u Marakešu prekidom u drugoj rundi. Nije bilo sreće kod ždrijebanja. Izvukao je u prvom kolu Azerbajdžanca Abdullayeva, vrlo iskusnog borca, osvajača medalja s europskih i svjetskih prvenstava za kojeg smo pripremili taktiku. Svaki pokušaj treba biti mekan, precizan, treba ići do kraja jer će iskoristiti svaku pogrešku. Bio je to gust meč, ali ga je Luka prilično uvjerljivo dobio. Crnogorca je već bolje poznavao jer je s njim imao sparing u Beogradu. Niži je, bio je dogovor da mu ne gađa glavu, već dolje i tako ga je i dobio, pričao je osječki boksački trener Matej Matković, koji se u nedjelju navečer vratio nakratko iz Beograda kako bi jučer odradio svoje obveze na radnom mjestu.

Luka je u ponedjeljak dobio slobodan dan, a trener će mu se priključiti danas popodne, kada kreću pripreme za sljedeći meč. Već u četvrtak borit će se u polufinalu protiv domaćeg borca Dušana Veletića.

- Veletić je sjajan boksač, ja bih rekao rođen za amaterski boks. U tri runde svakome može napraviti nered. Vrlo je pokretljiv, radi cijelo vrijeme, što je gotovo nemoguće takvim stilom boksati u 12 rundi, ali za tri runde je mislim idealno. Pobijedio je Luku u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Otada smo se pripremali za njega, znamo što moramo promijeniti, i to planiramo pokazati u polufinalu.

Veletić i Pratljačić inače su veliki prijatelji.

- To kada i jedan i drugi uđu u ring ništa ne znači. Da vidite kako samo izgledaju njihovi sparinzi.

Ima snage i za Bangkok


Gledajući Luku u prva dva meča na Europskom prvenstvu, djeluje doista moćno. Hoće li mu ostati snage za mjesec dana, kada će se u Bangkoku održati drugi i posljednji kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Parizu?

- U to ne sumnjajte. Treniramo ne u ciklusima za određena natjecanja, već tzv. blok periodizaciju. U svakom bude i dana za odmor, u svakom tom dijelu radimo i bazu i mislim da i njemu jako odgovara upravo za ovo što trenutno prolazi i za što se pripremamo ove sezone. Kao što ste rekli, doista djeluje moćno. Kada udari, to puca. To odjekuje dvoranom.

Kakva je atmosfera na Europskom prvenstvu u dvorani "Aleksandar Nikolić", nama nešto starijima poznatijoj pod starim nazivom "Pionir".

- Vrhunski je sve. Odlična produkcija, dva ringa, odvojena praktički zidom. Dolazi i dosta publike. Odlična je atmosfera.

I Luka u Beogradu ima podršku.

- Nekoliko automobila stiže iz Osijeka na svaki njegov meč i velika su mu podrška. U četvrtak će ih vjerujem biti još više na tribinama. Zahvaljujem svima u svoje i Lukino ime - zaključio je trener osječkog superteškaša.

Krešimir Lacković
Matej Matković Lukin trener

Veletić je sjajan boksač, ja bih rekao rođen za amaterski boks. U tri runde svakome može napraviti nered. Pobijedio je Luku u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Otada smo se pripremali za njega, znamo što moramo promijeniti i to planiramo pokazati u polufinalu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike