Novosti
BURNO NA SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA

Penava: Nisu stečeni uvjeti za uvođenje ćirilice u Vukovaru
Objavljeno 18. listopada, 2019.
Gradonačelnik bacio Statut * Ustavni sud očekuje da se njegova odluka poštuje

Većinom glasova Gradsko vijeće Vukovara podržalo je u petak zaključak gradonačelnika Ivana Penave kako nisu stvoreni preduvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini.


Rasprava je obilovala povišenim tonovima, a do incidenta je došlo kada je Srđan Kolar (SDSS) odlučio predati Penavi Statut Vukovara na ćirilici. Penava je rekao kako to neće primiti, no Kolar mu je "dar" stavio na klupu, na što su burno reagirali i Penava i njegov zamjenik Marijan Pavliček (HKS), koji je skinuo majicu s natpisom "Gdje su prava 2717 ubijenih i nestalih, 3200 logoraša i 22.000 prognanih", i rekao Kolaru: "Evo tebi ova majica", dok je Penava Statut bacio na pod.

Sporan izlet

"Ovo smatram činom velikosrpske agresije u Vukovaru, koja dolazi u režiji Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca i vukovarskog SDSS-a. Uvrijedili ste duboko sve ljude koje predstavljam, pogazili sav napor i trud u procesu mirne reintegracije. Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad, to je vaš svjetonazor! Zanima vas ono što niste uspjeli ‘91., uvesti ćirilicu u ovaj grad pod svaku cijenu. Koncentracijski logori na području Srbije, silovane žene i ubijena djeca u ovom gradu vama nisu bitni, bitna je ideologija, velikosrpski projekt", rekao je Penava. Dodao je kako to neće proći te će ostati u obrani vrijednosti kontra četničke velikosrpske politike svim sredstvima. "Vukovar kleknuti i pasti pod velikosrpsku retoriku i agresiju neće, bila ona otvorena, ratna, s tenkovima iz Beograda, ili uvijena u celofan u režiji Milorada Pupovca", poručio je. Ocijenio je kako je u 28 godina stvoren monstrum od državnog aparata i institucija koje nemaju znanja, energije i osjećaja za pravdu i ne rade svoj posao, "za što smo svi odgovorni".


Dogradonačelnik iz reda srpske manjine Srđan Milaković rekao je kako se sjednica Vijeća pretvorila u suđenje srpskoj zajednici ne samo u Vukovaru, nego u cijeloj Hrvatskoj. Pavliček je istaknuo kako predstavnici srpske manjine ne poštuju vlastitim ponašanjem Hrvatsku i njezine temelje, pa se čak i prilikom organiziranja humanitarnih akcija žele prikazati ugroženima. Naime, u nedjelju je u Zagrebu održana humanitarna akcija "Za djecu Vukovara" čiji je cilj bio prikupljanje sredstava za vukovarske vrtiće. Mališani koji pohađaju vrtić "Vukovar 2" (na srpskom jeziku) nisu sudjelovali u programu. "Kad smo saznali plan koncerta sazvala sam roditeljski sastanak. Roditelji nisu bili protiv, ali nisu bili baš sretni zbog toga što bi djeca trebala pjevati. Ja sam odlučila da djeca neće ići u Zagreb", rekla je ravnateljica vrtića Marina Latinović. Pavliček je pojasnio kako su djeca trebala pjevati pjesme "Jalta, Jalta", i "Ne dirajte mi ravnicu", dodajući kako ne zna koga te pjesme vrijeđaju.


Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je kako očekuje da se odluke Ustavnog suda poštuju. "Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada Republike Hrvatske osigura njezino provođenje. Sva tijela državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna su u okviru svog djelokruga provoditi odluke Ustavnog suda", istaknuo je Šeparović u izjavi medijima. Dodao je da se Ustavni sud u predizborno vrijeme, u pravilu, suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice.

Poziv na razgovor

"Pričekat ćemo Odluku Gradskog vijeća Vukovara i njezino obrazloženje i onda odlučiti o daljnjem postupanju.


Ustavni sud poziva na poštivanje Ustava i zakona te dijalog, međusobno poštivanje i toleranciju te smirivanje tenzija", naglasio je Šeparović. Ustavni sud u srpnju je odlučio da se prava srpske manjine u Vukovaru moraju unaprijediti. Šeparović je tada kazao da Ustavni sud zabrinjava što Gradsko vijeće nije donijelo odluke o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine. Stoga im je Ustavni sud naredio da u listopadu postupe prema vlastitom statutu i zakonu, donesu odluke i o tome obavijeste sud.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, nakon incidenta u Vukovaru pozvao je na razgovor i smirenost jer, kako je kazao, "bez razgovora, snošljivosti i tolerancije bit ćemo svjedoci još takvih događanja u Vukovaru“. Upitan imaju li Penavini postupci veze s najavom kandidature za predsjednika HDZ-a, Bačić kaže da na ovu situaciju ne gleda u tom kontekstu. Osobna ambicija je legitimna, bit će vremena kada ćemo raspravljati o kandidaturi za svaku dužnost u HDZ-u, rekao je.


Dragana Korpoš/H
Andrej Plenković

predsjednik Vlade RH

STVORITI POLITIKU KOJA IDE PREMA SMIRIVANJU TENZIJA

Premijer Andrej Plenković poručio je kako su u Vukovaru treba stvoriti politiku koja ide prema smirivanju tenzija, pomirbi, suživotu, boljem razumijevanju većinskog hrvatskog naroda s predstavnicima srpske manjine. "Nisam imao nikakva saznanja da će predstavnik SDSS-a uručivati Statut grada Vukovara na ćirilici baš na sjednici gradskog vijeća kada se odlučuje o ovoj temi. To mi ne djeluje baš najdobronamjernije, premda nema ništa nezakonito. Očito su tenzije još visoke, a moramo ih smirivati. Ovakvi incidenti prema mom mišljenju loši su i nepotrebni", kazao je premijer. Na pitanje novinara hoće li razgovarati s Miloradom Pupovcem o tome, kazao je da će sa svima razgovarati. "Čini mi se da dio ljudi namjerno neke stvari rade, ili postoji dio njih koji se prave nevješti, ili zaista ništa ne razumiju. Ako vodim politiku koja smanjuje podjele i polarizaciju u društvu, onda imate stalno aktere koji guraju vodu na taj mlin. Ima ih dosta koji to rade. Oni žele vratiti podjele u društvu na razinu koja je neprimjerena trenutku. Hrvatska je kao država, društvo, riješila sve svoje strateške zadaće. Sada se svi zajedno trudimo na gospodarskom, socijalnom i razvojnom segmentu", dodao je Plenković.
PREDSJEDNICA: RIJEŠITI VELIKE STVARI
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je njoj bitno to da je Gradsko vijeće Vukovara donijelo odluku prema kojoj "u ovom trenutku još nisu sazreli uvjeti za ćirilićne ploče i slično". Dodala je kako treba poštovati prava većinskog hrvatskog naroda. "Prvo treba riješiti velike stvari, a onda možemo krenuti u one korake koji će omogućiti svima da se osjećaju sigurno u hrvatskoj državi. Nekima je vjerojatno ćirilica važna, drugi kažu - dajte nas pustite na miru, pustite nas da živimo. I ako ja mogu nešto pomoći razgovorima između srpske zajednice, između većinskog hrvatskog naroda i svih ostalih u Vukovaru, to ću učiniti. Međutim, sa svoje strane neću jednostrano činiti ništa što bi svima njima - i Hrvatima i Srbima, i ostalima nacionalnim manjinama, otežalo život u Vukovaru. Oni najbolje znaju okolnosti u kojima žive," rekla je predsjednica.
tenzije
VLADA I HDZ POZVALI NA SMIRENOST
Možda ste propustili...