Sport
ZANIMLJIV MONOLOG IZ GRADSKOG VRTA

Kulešević privremeno rješenje. Potraga za trenerom se nastavlja
Objavljeno 18. listopada, 2019.
Bilo bi nepravedno Kuleševiću uzeti poziciju voditelja Škole kojoj je bio predan, kaže predsjednik NK Osijek

Novi preokret dogodio se u svezi s pitanjem trenera NK Osijek. Ivici Kuleševiću nakon razgovora s predsjednikom Ivanom Meštrovićem skinut je prefiks v. d. i on ostaje, privremeno, rješenje za šefa struke.

Bar tako tvrdi prvi čovjek osječkog nogometnog prvoligaša. Naime, Meštrović je otkrio kako dogovor s Kuleševićem neće zaustaviti potragu za novim trenerom, nego će mu samo dati komfor za nastavak potrage u potpunom miru.

Natprosječni rezultati
Uglavnom, Kulešević jest trener NK Osijek, ali s "određenim rokom trajanja", točnije sve dok predsjednik ne bude pronašao ono što po svijetu traži. Trenera čije je ime brend u nogometnom svijetu.

- Moram zahvaliti Kuleševiću što nam je svojim angažmanom omogućio mir u tranzicijskom razdoblju. Prihvatio se uloge trenera NK Osijek kada to nije očekivao, niti mu je to bila prvobitna ambicija, a u prvim susretima na klupi postiže natprosječne rezultate - kaže Ivan Meštrović, predsjednik NK Osijek.

I bez obzira na sve te pohvale Kuleševiću, predsjednik je objavio nastavak potrage za stranim trenerom.

- I dalje smatram da bismo trebali imati prijelazno rješenje i možda bi bilo najbolje da to bude stranac. Pritom nam je važno da je to poznato ime jer time ne samo da NK Osijek ponovno stavljamo na europsku kartu s efektom koji smo imali eliminacijom velikog PSV-a. Mirni smo s Kuleševićem na poziciji trenera, no pitanje šefa struke i potrage za njim i dalje je otvoreno. S druge strane bilo bi nepravedno prema Kuleševiću izbaciti ga iz sedla i pozicije kojoj je bio potpuno predan, a to je voditelj Škole nogometa na kojoj je počeo ubirati plodove. Do kada će biti trener vidjet ćemo. Zahvalan sam mu što rješavanju ovoga pitanja ne moramo pristupiti stihijski, nego zrelo, odgovorno i možda ne u takvoj žurbi u kojoj bi to inače bilo nametnuto. Imamo tu sreću i privilegij da u vlastitom trenerskom kadru pronalazimo takvo rješenje i snagu s privremenim trenerom - podvukao je Meštrović.

Zakomplicirao ga je prvi klupski čovjek, ali onako baš "do kosti" u tom svom objašnjenju. Očito se i Kulešević u razgovorima s njim očitovao na način da bi više volio nastaviti započeti proces revitalizacije Škole nogometa jer zna koliko je vruća klupa prve momčadi kada su u pitanju domaći ljudi. Njegovi prethodnici živjeli su pod strašnim pritiskom i stalnim nepovjerenjem u njihovo trenersko znanje od strane dijela navijača.

Neće se brzati
Tijekom posljednjih 20-ak dana, koliko je trajala neizvjesnost oko imenovanja novog trenera, spominjala su se brojna ugledna imena poput Christiana Panuccija, Hernana Crespa, Clarencea Seedorfa.

- Veći broj njih smo kontaktirali i većina ih je pristala biti trenerom NK Osijek - tvrdi Meštrović.

Pa zašto se onda nitko od njih nije našao na klupi bijelo-plavih pitanje je za milijun kuna. Predsjednik je pokušao razjasniti i taj misterij.

- Kada dovodite veliko ime, stranca, relativnog početnika u trenerskoj karijeri, ali nekoga tko je, recimo, u igračkoj karijeri osvojio tri Lige prvaka, neko znanje o nogometu mora imati, pa da ih je osvojio i kao ekonom. Ipak, pritom ulazite u određenu domenu kockanja, prvo s ugledom tog čovjeka, drugo i s rezultatima svoje momčadi jer ne znate kako će se reflektirati taj nagli prijelaz u nekom instant-razdoblju. Zbog toga pozorno "važemo" i među tim velikim imenima koja je dobitna formula da u našem slučaju napravi dodanu vrijednost koju tražimo. Naša je želja da taj čovjek autoritetom svoga imena izvuče rezerve iz naše momčadi koje definitivno imamo. Pritom ne želim biti brzoplet, odluka će biti moja, zahvaljujući Kuleševiću imam dovoljno mira i prostora, pa ne moram brzati s tom odlukom - zaključio je Ivan Meštrović, predsjednik NK Osijek.

Način na koji je prezentirao cijelu ovu situaciju predsjednik ispada malo "žešći filozof". Stječe se dojam kao da se trudio čudnim pojmovima i stavovima potpuno zamagliti pravo stanje stvari. Nekako nam se čini kako u Gradskom vrtu u ovom trenutku zapravo i nemaju pravu ideju koga instalirati na mjesto trenera. Ta neodlučnost događa se u prilično osjetljivom trenutku kada je rezultatska strana priče u pitanju. Hrvatska će sljedećeg ljeta imati dva mjesta u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a u osječkom klubu su si kao jedan od viših ciljeva postavili ulazak u otvorenu borbu za te pozicije. Zasad drže korak, ali tek ćemo vidjeti kako će se neizvjesnost oko trenera koja će se nastaviti, bez obzira na to što Kulešević više nema prefiks v. d., odraziti na momčad.

Puno toga je u cijeloj ovoj priči zapravo čudno, ali je najčudnije što u osječkom prvoligašu i dalje vrlo spretno izbjegavaju šire obraćanje javnosti. Bezbolnije je puštati “frizirane” informacije preko svoje službene web-stranice jer tako otvorena pitanja koja bi mogla biti i nezgodna ostaju bez pravog odgovora. Pa nije kraj svijeta što nije pronađen inozemni trener, niti će biti ako gradnja stadiona na Pampasu bude probila rokove. Nepotrebno je eskivirati odgovore ili nuditi filozofska objašnjenja...

Dalibor Keler
Ivan Meštrović

predsjednik NK Osijek

- I dalje smatram da bismo trebali imati prijelazno rješenje i možda bi bilo najbolje da to bude stranac. Pritom nam je važno da je to poznato ime jer time ne samo da NK Osijek ponovno stavljamo na europsku kartu s efektom koji smo imali eliminacijom velikog PSV-a.
Kulešević ima unaprijed “određeni rok trajanja”, barem dok Meštrović ne pronađe rješenje za šefa struke
BEZ BOŠKA ŠUTALA U ZAPREŠIĆU
Osim ozlijeđenih Jugovića, Bočkaja i Šorše, susret protiv Inter Zaprešića propustit će i Boško Šutalo. On je skupio tri akumulirana žuta kartona, pa će morati na prisilni odmor. Možda će i taj problem ponukati trenera Ivicu Kuleševića na promjenu formacije u kojoj će zaigrati s četvoricom u posljednjoj liniji. Ako se, pak, odluči zadržati dosadašnji raspored s tri centralna braniča, onda od prve minute u momčadi treba očekivati Brazilca Gutija.
ŽITNJAK VODITELJ ŠKOLE NOGOMETA?
Imenovanjem Ivice Kuleševića za trenera prve momčadi ostat će prazno mjesto voditelja Škole nogometa. Taj segment trebao bi biti temelj NK Osijek za budućnost, posebno kada se zgotovi kamp na Pampasu. Škola nogometa sada je u fazi oporavka nakon teških godina u kojima je NK Osijek prolazio financijsku katarzu. Ostavilo je to traga i na Školi nogometa, posebno u igračkom dijelu jer NK Osijek nije bio u mogućnosti dovoditi najtalentiranije igrače iz slavonsko-baranjskog bazena. Naravno, stvari su se promijenile nabolje nakon što je u Gradski vrt ušao mađarski kapital, ali Škola nogometa još nije postavljena na jasne temelje. Kulešević se borio s brojnim problemima, prije svega vezanim uz nedostatak školovanih mladih trenera. Pretpostavlja se kako će ga na toj poziciji naslijediti Miroslav Žitnjak.
Najčitanije iz rubrike