Regija
VELEUČILIŠTE U POŽEGI

Od 900 studenata dvjesto je brucoša
Objavljeno 9. listopada, 2019.
POŽEGA

- Ovogodišnji upisi brucoša u akademsku 2019./2020. godinu uistinu ohrabruju s obzirom na to da smo u odnosu na prošlogodišnje brojke upisali gotovo dvostruko više studenata. Ta brojka kreće se oko dvjesto upisanih studenata - saznajemo od dr. sc. Brankice Svitlica, prodekanice za nastavu Veleučilišta Požega.

Na svim studijskim godinama u svih pet studija (Prehrambena tehnologija, Računovodstvo, Trgovina, Trgovinsko poslovanje, Upravni studiji i Vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo) u Požegi studira ukupno 900 studenata, od čega 400 redovitih. Na osnovi planiranih upisnih kvota za 2019./2020. godinu od približno 230 redovitih studenata na svim studijima je ostvareno više od 60 posto upisa, što je u odnosu na većinu visokih učilišta u Hrvatskoj odličan rezultat.

- U usporedbi s prošlom godinom, kada je bio upisan 81 redoviti student, smatramo da je rezultat ovako značajnijeg povećanja broja studenata prepoznatljivosti kvalitete studijskih programa Veleučilišta, značajnijeg ulaganja u promidžbu te kvalitetnija suradnje s gospodarstvom i lokalom zajednicom - rekla je dr. sc. Svitlica.

Studij vinogradarstvo-vinarstvo-voćarstvo postaje sve zanimljiviji studentima. U svrhu povećanja kvalitete nastave posebno je intenzivirana suradnja sa srednjim školama, pri čemu treba istaknuti partnerstvo i suradnju s Poljoprivredno-prehrambenom školom u Požegi, s kojom je ostvaren zajednički projekt nastavnog poligona suvremenog nasada voćnjaka. Učenici Katoličke gimnazije i osnovnih katoličkih škola sudjelovali su u berbi grožđa i na predavanjima veleučilišnih profesora o tematici tradicije proizvodnje grožđa i vina u našem kraju. Tako se radilo i na proširenju nastavnih baza na poljoprivrednom odjelu kroz osnivanje novog nastavnog poligona na lokalitetu Podgorje, gdje je uspostavljena kolekcija svih sorata graševine. Profesori su aktivno sudjelovali u radu udruge Graševina Croatica i surađivali na projektu klonske selekcije graševine s Agronomskim fakultetom u Zagrebu.

U sklopu projekta "Slavonija", Veleučilište je ove godine potpisalo sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede o stipendiranju svih studenata druge i treće godine poljoprivrednog odjela (redoviti i izvanredni) u iznosu od 10.000 kuna godišnje u svrhu poticanja bavljenja poljoprivredom i proizvodnjom hrane, što će u velikoj mjeri pomoći trenutačno aktivnim studentima, a ujedno poticajno djelovati na budući izbor željenog studija. B. Starčević Tesari
Možda ste propustili...

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike