Sport
BICIKLISTIČKA UTRKA KROZ HRVATSKU

Počinje CRO Race: Slavonija opet polazna točka
Objavljeno 1. listopada, 2019.
Biciklistički peleton krenut će u 11. 50 sati ispred konkatedrale na đir po Osijeku, a potom odlazi u obilazak Lijepe Naše

Vezani članci

VIRTUALNE UTRKE

Zanimljivi Kids CRO race

Cirkus se vratio u naš grad! Čekali smo ga u proljeće, a dočekali u jesen, prvoga dana listopada. Biciklistička utrka koja se nekada zvala Tour of Croatia, sada CRO Race, u Slavoniju je dovela ugledno društvo iz cijeloga svijeta, koje četvrtu godinu zaredom na šestodnevnu avanturu kroz Hrvatsku kreće baš iz slavonske metropole. Promijenilo se ime utrke, kao i termin, prijašnjih godina vozilo se u proljeće, ali polazišna točka je ostala ista.

Novi termin utrke donio je još neke promjene, s obzirom na kraj sezone i umor vozača, više nema dugačkih i ekstremno teških etapa. Dionica od Osijeka do Lipika u dužini od 200 kilometara nazvana je i "ravničarska etapa", zatim se redom voze dionica Slunj - Zadar (183 km), Okrug - Makarska (155), Starigrad Paklenica - Crikvenica (155), slijedi zatim "kraljevska etapa" Rabac – Platak (136), u kojoj bi se mogao profilirati i ukupni pobjednik. Šesta etapa je na rasporedu 6. listopada, dužine 154 kilometra, od Svete Nedjelje do Zagreba, gdje je cilj na Trgu svetoga Marka.

- Nema ekstremnih etapa, ali ciljevi će biti atraktivni jer će se uvijek odvijati u središtu grada - kaže direktor utrke Vladimir Miholjević, čovjek koji je najzaslužniji što već pet godina Hrvatska na tjedan dana postaje biciklistički "centar svijeta".

Bilo je "unutrašnjih problema", uostalom zato se mijenjao naziv i termin utrke, ali ovaj biciklistički događaj iz godine u godinu stječe sve veći ugled u svijetu. Lani su nastupale tri World Tour momčadi, ove godine četiri.

- Sportski ugled i vrhunski rezultati biciklista koji dolaze daju kredibilitet našoj utrci - dodao je Miholjević te naglasio da je ovaj jesenski termin možda i bolji od proljetnog i on definitivno ostaje u budućnosti.

Utrka je prema konfiguraciju možda lakša, ali svi se slažu da je prema imenima najkvalitetnija do sada. Kao prvi favorit se nameće Britanac Adam Yates, član australske momčadi Mitchelton-Scott te Slovenac Matej Mohorič, vozač Bahrain-Meride, obje momčadi iz World Tour razreda. Obojica su Osijek stigli odmah nakon Svjetskog prvenstva koje je donijelo niz problema biciklistima. U Yorkshireu je padala obilna kiša i vladala je velika hladnoća, pa su mnogi odustali. Među njima i Slovenac Mohorič.

- Razočaran sam nastupom na SP-u, odustao sam na pola utrke. Podcijenio sam vrijeme na startu i nisam se dovoljno toplo odjenuo. Svoju dobru fizičku pripremljenost pokušat ću pokazati i materijalizirati na CRO Raceu. Uz pomoć ekipe idem na etapne pobjede i visok ukupni plasman - kazao je Slovenac iz Bahrain-Meride, momčadi čiji su biciklisti slavili u Hrvatskoj već dva puta. Vincenzo Nibali 2017., a Konstantin Sivcov lani.

"Najljepša razglednica Hrvatske" danas počinje u Osijeku, nakon što biciklisti u 11.50 startaju kod konkatedrale odradit će revijalni krug po gradu, a potom odlaze u Višnjevac, gdje je u 12.10 sati službeni start utrke. A iz Višnjevca kreću na put dug šest dana i više od 1000 kilometara, a sve to vrijeme pratit će ih televizijske kamere, pa će slika s CRO Racea ponovno ići u 190 zemalja svijeta.

Ivana Liović
NA STARTU I DVOJICA HRVATSKIH BICIKLISTA
Među 117 vozača na utrci kroz Hrvatsku i dvojica su Hrvata, neuništivi 40-godišnji Radoslav Rogina iz slovenske momčadi Adria Mobil, i Josip Rumac, iz talijanskog sastava Androni Giocattoli.

- Plan je biti na pobjedničkom postolju, ali konkurencija je jača nego prijašnjih godina. Moja će se ekipa prije svega koncentrirati na dobre plasmane u sprintovima, ali to ne znači da ja nemam ambicija - kazao je Rogina, koji je lani bio četvrti u ukupnom poretku.

Velike ambicije i motiv ima i Josip Rimac.

- Naravno, na domaćim cestama motivacija je uvijek veća. Čast mi je da mogu sudjelovati u ovom projektu, a cilj mi je što bolji plasman.
Od Osijeka do Lipika

Prva etapa Cro Racea vozi se u dužini od 200 kilometara od Osijeka do Lipika. Ravničarska etapa ne nudi preteške izazove, a jedino što bi natjecateljima moglo stvarati probleme jesu kiša ili jak vjetar. U 12.10 polazi se iz Višnjevca, a dolazak biciklista u Lipik očekuje se oko 17 sati.

ZATVOREN PROMET

Strpljenje i razmijevanje za utrku

Ugledno biciklističko društvo iz cijelog svijeta tijekom nedjelje i ponedjeljka okupilo se u Osijeku, a danas ispred konkatedrale kreće u đir po Hrvatskoj koji će trajati šest dana. Biciklistička utrka CRO Race donosi i posebna pravila ponašanja na cestama, pa će tijekom današnjeg prijepodneva važiti posebna regulacija prometa u Osijeku, a nakon podneva u nekim dijelovima Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije. Biciklisti jutarnje okupljanje imaju na Trgu Ante Starčevića, u 11.50 ispred konkatedrale kreću u revijalnu vožnju gradom, potom odlaze u Višnjevac, gdje će odmah iza tramvajske pruge biti i službeni start utrke, a on je predviđen za 12.10 sati. Nakon što napuste mjesto kod konkatedrale, neće u punom sprintu napustiti grad, nego prema tradiciji odvoziti revijalni krug po Osijeku, od Trga pape Ivana Pavla II. krenut će Županijskom ulicom te proći Ulicom Hrvatske Republike, Stjepana Radića, zatim Europskom avenijom, obići Tvrđu i onda preko Trpimirove i Vukovarske doći do Gundulićeve. Potom nastavljaju preko Hebrangove i Kalničke do Strossmayerove, odakle će se uputiti prema Višnjevcu, pa Josipovcu, Samatovcima... Sve navedene ulice tijekom prolaska biciklističkog pelotona bit će zatvorene.

Dokle god su biciklisti u Osijeku i okolici, vozači automobila moraju se naoružati strpljenjem jer ulice u vrijeme prolaska karavane bit će zatvorene, znači od 11.30 pa do 12.15 sati. Zastoj će biti kratak, odmah nakon prolaska pelotona ulice će se otvarati. Osječani, odnosno svi oni koji danas budu u Gradu na Dravi, neka pokažu pristojnost i razumijevnje za veliki biciklistički događaj. Neka iziđu iz automobila i pozdrave sportaše, bit će to puno ljepša slika Slavonije i Baranje nego da se sramotimo zbog pojedinaca i njihove nervoze, povika, trubljenja, svađanja s policijom... I. Li.

Četiri World Tour ekipe

Na CRO Race dolazi više od stotinu vozača, odnosno 18 ekipa, od kojih su četiri iz onog najjačeg svjetskog razreda - World Toura. Prema prijavljenim imenima ekipa i vozača, ovo izdanje (peto do sada) biciklističke utrke kroz Hrvatsku bit će i najjače. Kao favorit za ukupnu pobjedu izdvaja se sjajni Britanac Adam Yates, a visoko kotira i Slovenac Matej Mohorič.

Najčitanije iz rubrike