Novosti
SVJETSKI MEDIJI FASCINIRANI DOČEKOM HRVATSKE REPREZENTACIJE

Izljev nacionalnog ponosa i sreće
Objavljeno 17. srpnja, 2018.
Fotografije veličanstvenog dočeka hrvatske nogometne reprezentacije koju je po povratku sa Svjetskog prvenstva u Rusiji u ponedjeljak pozdravilo oko pola milijuna navijača u Zagrebu, preplavile su medije diljem svijeta. "U izljevu nacionalnog ponosa i sreće, Hrvatska je prostrla crveni tepih i priredila euforičnu dobrodošlicu reprezentaciji unatoč porazu u finalu od Francuske. Igrači su iz autobusa pozdravljali navijače i potpisivali autograme. Nacionalna televizija pozivala je građane da iziđu na ulice i uživaju u povijesnom trenutku", piše Washington Post. "Navijači ogrnuti u crveno i bijelo napunili su ulice u središtu grada kako bi pozdravili igrače, priredivši im herojski doček dok su oni prolazili u otvorenom autobusu i davali autograme. ‘Prvaci, prvaci‘, skandiralo je mnoštvo, iako je reprezentacija osvojila drugo mjesto", navodi američki sportski portal espn.com.
Francuski Le Monde naglašava kako je samo jedan događaj u Hrvatskoj od njezine neovisnosti okupio više ljudi, a to je bio prvi posjet pape Ivana Pavla II. 1994. "Navijači u domoljubnoj groznici dočekali su svoje junake, svjetske doprvake. Između 10 i 15 posto čitave populacije Hrvatske bilo je na ulicama Zagreba. Samo je misa koju je održao papa Ivan Pavao II. 1994. privukla više ljudi, čak ni na dočeku generala Ante Gotovine nakon oslobađajuće presude 2012. nije ih bilo toliko", stoji u izvještaju Le Mondea.
Dočekom su impresionirani bili i u Kanadi i Njemačkoj. "Ovo je bio najveći doček u hrvatskoj povijesti. Igrači su satima putovali do središta grada. Zemlja od četiri milijuna stanovnika bila je u stanju euforije još od pobjede protiv Engleske u polufinalu, a plasman u finale svjetskog prvenstva označen je kao najveći sportski uspjeh u povijesti koji je osnažio osjećaj nacionalnog ponosa i jedinstva", prenosi kanadski portal sportsnet.ca.
"Još u zračnoj luci Luka Modrić, Mario Mandžukić i ostali igrači dočekani su ovacijama. Unatoč porazu u finalu nije bilo osjećaja razočaranja", piše njemački Die Welt.
Belgijski portal hln.be navodi kako se u Zagrebu nikada nije na jednom mjestu okupilo toliko ljudi, dodajući kako je srebrnim hrvatskim nogometašima priređen daleko veći doček no brončanoj belgijskoj reprezentaciji koju je dan ranije u Bruxellesu pozdravilo oko 40.000 ljudi. H