Osijek
ODLAZE I POSLJEDNJI ORTODONTI

Osijek sljedeće tri godine neće imati ni jednog ortodonta
Objavljeno 13. ožujka, 2013.
Na cijelom ovom području ostaju samo dva privatnika.

Ovog utorka ortodontica Ana Petrović, koja je samo nekoliko vikenda dolazila kao gostujući liječnik Doma zdravlja iz Donjeg Miholjca u ambulantu osječkog Doma zdravlja otišla je na održavanje trudnoće, čime je 700 pacijenata zatvorenih ordinacija dr. Vladimira Polaka i dr. Lucije Sinčić ponovno ostalo bez liječničke skrbi.

Recimo i kako u studenom u mirovinu odlazi posljednji zaposleni ortodont osječkog Doma zdravlja, dr. Mladen Šerić, čime cijela Osječko-baranjska županija ostaje bez ortodontske ordinacije koja bi imala sklopljen ugovor s HZZO-om.

- Mi smo iscrpili sve mogućnosti, a intenzivno smo radili na tome da pronađemo bilo kakav model . Tako smo tražili od HZZO-a da nađe mogućnost da umirovljene liječnike, dr. Polaka i dr. Sinčić, ipak ponovno zaposlimo ili da se oni zaposle kod privatnih ortodonta s kojima bi sklopili ugovore o poslovnoj suradnji. No, HZZO je sve odbio. Kada na jesen u mirovinu odu i dr. Šerić i dr. Benašić, mi možemo staviti ključ u bravu po pitanju ortodoncije jer cijela Županija ostaje bez ortodonta. Na cijelom ovom području ostaju samo dva privatnika. Upućujemo pacijente da se sami jave HZZO-u i da s njim nađu model rješavanja započete terapije svoje djece odnosno da vide hoće li im HZZO refundirati troškove liječenja kod privatnika ili kod nekog od zagrebačkih ortodonata, kaže ravnatelj osječkog Doma zdravlja, dr. Miroslav Sikora.

Osijek se prvom ortodontu u sklopu Doma zdravlja može nadati tek za tri godine koliko će trajati specijalizacija mlade doktorice dentalne medicine koja je svoju specijalizaciju započela u studenom prošle godine, a Ministarstvo zdravlja nagovijestilo je kako bi do ljeta mogla početi realizacija i druge odobrene specijalizacije. N. Z. Eberhard

SLUČAJ BLIZANKI - JEDNA IMA PRAVO NA APARATIĆ, DRUGA NE

Iako u HZZO-u tvrde da nisu mijenjali standarde liječenja, zanimljiv je i slučaj majke blizanki. Naime, sada već 15-godišnje djevojke liječenje su započele prije četiri godine kada su obje dobile mobilne aparatiće. Sada, nakon četiri godine, jednoj od sestara je rečeno kako može dobiti još jedan mobilni aparatić, na što ima pravo preko HZZO-a. Dok je kod druge sestre medicinski problem saniran, te je ostao samo estetski problem, koji HZZO neće financirati. Majci djevojčice preporučeno je da u slučaju ako želi ljepši osmijeh svog djeteta sama financirati aparatić koji stoji do 20.000 kuna. “Na razini specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u djelatnosti ortodoncije HZZO pokriva trošak aparatića za zube osiguranim osobama do 18 godina starosti. Osigurana osoba ima pravo na teret obveznog zdravstvenog osiguranja na pomične, nepomične i retencijske ortodontske naprave jednom tijekom provođenja ortodontske terapije. Zahvati estetske kirurgije ne obavljaju se na teret obveznog zdravstvenog osiguranja,” stoji u odgovoru ove osiguravajuće kuće.

14

tisuća kuna prosječna je cijena ortodontskog aparatića kod privatnika

Najčitanije iz rubrike