Osijek
REBALANS ŽUPANIJSKOG PRORAČUNA

Zbog reforme plaća rastu
i ukupni rashodi za zaposlene
Objavljeno 17. lipnja, 2024.
Prihodi od poreza na dohodak rastu za 2,5 mil. eura. Sjednica je u četvrtak
Nakon analize naplaćenih prihoda i primitaka te izvršenih rashoda i izdataka u prva četiri ovogodišnja mjeseca u administraciji Osječko-baranjske županije odlučili su se vijećnicima Županijske skupštine predložiti prvi ovogodišnji rebalans županijskog proračuna.

On je "u originalu" usvojen na 26. sjednici, održanoj sredinom prosinca, utvrđen je u iznosu od 250.611.581 eura, a ovim se izmjenama i dopunama zbog usklađenja s novom procjenom prihoda/primitaka, kako proračuna tako i proračunskih korisnika, povećava za nešto više od 43 milijuna eura (43.088.247,03 eura). Sjednica na kojoj će se o tome odlučiti održat će se u četvrtak.

Kako ne bi bilo zabune, to je posve uobičajena procedura, rebalansi proračuna (državnih, županijskih, gradskih i općinskih) u pravilu se događaju dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Tako je na prošloj sjednici Gradskog vijeća, održanoj u svibnju, također usvojen rebalans proračuna za 2024. godinu, uz njegovo povećanje primitaka/rashoda za 28,4 milijuna eura. U slučaju Osječko-baranjske županije govori se o povećanju prihoda od poreza na dohodak za 2,5 milijuna eura.

- Prema naplati poreza na dohodak u prva četiri mjeseca i prema podatcima Porezne uprave Područnog ureda Osijek o uplatama i povratima po godišnjoj prijavi poreza na dohodak za 2023. godinu, predlaže se povećanje godišnjeg plana poreza na dohodak za 2,5 milijuna eura - stoji u materijalu.

U dijelu koji se odnosi na županijski proračun nastavljaju se svi projekti planirani prvim proračunom, a povećanja se najvećim dijelom odnose na projekte iz područja obrazovanja, sporta, zdravstva i gospodarstva. Najveća su ulaganja u športske terene našičke OŠ Dore Pejačević (700 tisuća eura), I. gimnazije Osijek (96.499), Gospodarskog centra (44.700,22) i za sustave navodnjavanja poljoprivrednih površina (1,3 mil.). Još 1,7 milijuna eura prenamijenit će se za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje osnovnih škola (kojima je osnivač Županija, a to su sve osim one na području grada Osijeka, nap. a.) za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole.

S rashodne strane bilježi se povećanje rashoda za zaposlene u ukupnom iznosu od 24.887.665,62 eura, ali ovdje su uz zaposlenike Županije i zaposlenici u sustavu zdravstva, školstva i socijalne skrbi. "Povećanje rashoda za zaposlene u evidencijskim rashodima proračunskih korisnika posljedica je reforme plaća u državnoj i javnoj upravi, koja je počela od travnja. Vlada RH usvojila je osam uredbi kojima se reguliraju radna mjesta i koeficijenti za izračun plaća u državnoj i javnim službama, što je rezultiralo povećanjem sredstava za isplatu plaća", stoji u obrazloženju.

Predlagatelj je rebalansa, kao i proračuna, župan, u ovom slučaju obnašatelj te dužnosti Mato Lukić. Dodatna objašnjenja vijećnicma daje pročelnica Upravnog odjela za financije, Snježana Raguž.

Dario Kuštro
UPLATA LJEKARNI
 
 
Jedna od tvrtki koje posluju na tržištu a čiji je osnivač Osječko-baranjska županija su i Ljekarne srce - Ljekarne Osječko-baranjske županije. One su u 2023. godini, prema završnom računu, iskazale dobit od 744.714,41 eura nakon oporezivanja, a dužne su dio iskazane dobiti, najkasnije do 31. srpnja, uplatiti u proračun Osječko-baranjske županije. Riječ je o 266 tisuća eura, a taj će iznos Županija iskoristiti za obavljanje i razvoj djelatnosti drugih zdravstvenih ustanova kojima je osnivač.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOBRILA MARIČIĆ BOBA UČITELJICA

“Želim da se brzo vratite iz
mirovine”, poručila mi je učenica

2

OSJEČKI HZZ BILJEŽI REKORDE

Lipanj okončan najnižom nezaposlenošću od 90-ih

3

VODOVOD-OSIJEK POČINJE SANACIJU NA DVJEMA LOKACIJAMA

Dijelovi Zadarske i Dubrovačke zatvaraju se za promet