Novosti
PETI ROĐENDAN CENTRA ZA AUTIZAM

Respektabilan regionalni centar
Objavljeno 1. ožujka, 2024.
U Osijeku je 1. ožujka 2019. godine s radom započeo Centar za autizam, prvotno pod nazivom Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. ​Ocijenjeno je to tada povijesnim trenutkom, jer u Slavoniji dotada nije bilo sustavne skrbi za osobe s poremećajima iz autističnog spektra. Ustanova je počela djelovati s dvije vrtićke skupine, jednim razredom u osnovnoškolskom programu i pet odgojno-obrazovnih skupina - ukupno 18 polaznika.

Na prigodnoj proslavi petog rođendana, održanoj u petak, izrečeni su aktualni podaci - Centar pohađa 60 polaznika osnovnoškolskog programa u 19 razrednih odjela i odgojno-obrazovnih skupina i deset polaznika ranog i predškolskog programa. "Evidentan je porast broja djece s poremećajem iz autističnog spektra, a naša ustanova na te potrebe odgovara na najadekvatniji mogući način sa stručnjacima edukacijsko-rehabilitacijskog profila, kineziolozima, socijalnim predagozima, kineziterapeutima i muzikoterapeutima. Ustanova smo reprezentativnog regionalnog karaktera", istaknuo je Vladimir Bjelobrk, ravnatelj ove ustanove.

Za Dragana Vulina, osječkog dogradonačelnika, kako je rekao, osjećaji su podijeljeni, s jedne strane volio bi da za ovakvim centrom nema potrebe, ali s druge strane zadovoljan je što je ovaj centar jedinstven i najbolji u Hrvatskoj u uslugama koje pruža. Osječko-baranjski dožupan Josip Miletić pohvalio je napore stručnog osoblja, ali i podršku koju radu Centra pružaju roditelji.

Gradnja osječkog Centra za autizam realizirana je sredstvima proračuna Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, a opremanje preko Ministarstva znanosti i obrazovanja te tadašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, sve zajedno u vrijednosti od oko 20 milijuna kuna. D.Kuštro
Možda ste propustili...

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku

VJERUJE U DOGOVOR LIJEVIH I DESNIH

Milanović: Istanbulska konvencija nije bitna