Regija
STABILNIJA ISPORUKA I MANJI GUBICI

Naselje Šećerna dobiva novu vodovodnu mrežu
Objavljeno 24. veljače, 2024.
Vrijednost ugovorenih radova za tri projekta iznosi 5.066.707,69 eura, 80 posto financira se nepovratnim sredstvima iz NPOO-a
ŽUPANJA - Zahuktali su se radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u naselju Šećerani u Županji i na izgradnji tlačnog kanalizacijskog cjevovoda u Bošnjacima, a novu vodovodnu mrežu tijekom ove godine dobit će i stanovnici još nekih dijelova grada. U listopadu su, podsjećamo, direktor županjskog Komunalca Domagoj Markovinović i Željko Šarčević, direktor Vodoprivrede d.d. Vinkovci, koja je s zajedno tvrtkom AMM d.o.o. odabrana za izvođača radova, potpisali ugovor o rekonstrukciji javne vodoopskrbe i odvodnje za tri projekta za koja su Komunalcu proljetos dodijeljena nepovratna europska sredstva.

Zadovoljni tempom


Vrijednost ugovora za rekonstrukciju dijela glavnih vodoopskrbnih cjevovoda vodoopskrbnog sustava grada Županje je 1.520.385 eura, a ugovora za rekonstrukciju vodoopskrbnih cjevovoda naselja Šećerana 633.753 eura. Treći je projekt izgradnja tlačnog kanalizacijskog cjevovoda, odnosno spajanje dosad izgrađene kanalizacije u Bošnjacima na pročistač otpadnih voda u Županji, čime će se povećati njegova iskoristivost, a vrijednost ugovora je 1.551.847 eura. Navedene cijene su bez PDV-a, 80 posto iznosa sufinancira se iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), a po 10 posto osigurat će Hrvatske vode, Komunalac i Općina Bošnjaci.

Markovinović ističe da su zadovoljni dinamikom izvođenja radova. Dodaje da će do kraja ovog tjedna biti riješen lijevi, veći dio naselja Šećerana, uz ogradu Sladorane bit će postavljena i glavna cijev, a onda se prelazi na drugi dio, gdje je i restoran Kristal. Očekuje da će u sljedećih mjesec i pol radovi u tome naselju biti u potpunosti završeni. Ondje je vodovodna mreža bila u iznimno lošem stanju jer se u vezi s tim godinama nije ništa radilo. Njezinom će rekonstrukcijom stanovnici imati stabilniju i kvalitetniju isporuku vode, s manje kvarova, a samim tim i manje gubitke vode. To će se područje podijeliti na četiri-pet zona, što će ubuduće, ako se negdje dogodi kvar, omogućiti bržu sanaciju. Neće svi korisnici ostajati bez vode, nego samo taj red kuća, i samim tim bit će manje raskopavanja ceste i manje problema.

Besplatni priključci


U okviru izgradnje tlačnog kanalizacijskog cjevovoda u Bošnjacima, u ulicama gdje je izgrađena kanalizacijska mreža, rade se besplatni priključci i svi su dužni u roku od godinu dana spojiti se. Komunalac će raditi približno 200 priključaka korisnicima do metar u dvorište bez naknade. A jedan priključak, napominje Markovinović, okvirno košta oko 1000 eura.

- Svi će dobiti uslugu kanalizacije, bit će priključeni na županjski prečistač i više neće biti pražnjenja septičkih jama, ni ispuštanja u kanale. Za dio Bošnjaka koji nema kanalizaciju čekamo kandidiranje projekta i povlačenje sredstava - kazao je.

I poduzetnička zona u Bošnjacima, čija je prva faza izgradnje u tijeku, sada dobiva vodu i kanalizaciju.

Nakon završetka naselja Šećerane, bageri se sele u druge dijelove grada. Radit će se na potezu od zgrade gradske uprave do željezničke pruge kod Slavonije, u Ulici braće Radić, dijelu Gajeve i Novog naselja koji nisu ranije rekonstruirani. Na području Županje obnovit će se ukupno 10,6 kilometara vodovodne mreže, što će stanovnicima donijeti kvalitetniju isporuku, a Komunalcu manji gubitak pitke vode, na čemu se ovaj projekt i temelji. Zamjenom cijevi unaprijedit će se vodoopskrba u pojedinim dijelovima grada i smanjiti gubici vode, što je veliki problem s kojim se bore sve vodoopskrbne tvrtke. Riječ je o razlici između zahvaćene, ispumpane vode u sustav i obračunane količine.

Naime, na putu od crpilišta do krajnjeg korisnika u Županji izgubi se približno 40 posto vode, a cilj je gubitak smanjiti na 25 posto, koliki je i prosjek EU-a.

Marija Lešić Omerović
PLAN JE BIO RIJEŠITI I KANALIZACIJU
U Komunalcu su planirali usporedno s rekonstrukcijom vodovodne mreže riješiti i kanalizaciju.

- Žao nam je što nam kandidirani projekt kanalizacije u ovom paketu nije prošao. Plan je bio raditi i vodu i kanalizaciju, kopati jednom i odmah riješiti sve potrebno. Grad bi “uskočio” s novom cestom, rubnjacima i oborinskom odvodnjom, i naselje Šećerana bilo bi kompletno obnovljeno, ali morat ćemo ipak još malo pričekati - kaže Markovinović i dodaje da Komunalac nema financijski kapacitet da može sam osigurati potrebnih približno 1,5 milijuna eura.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura