Novosti
BEZ “ŠETANJA” I BIROKRATSKIH PROBLEMA

Počeli prvi online upisi u prvi razred osnovne škole
Objavljeno 23. veljače, 2024.
Roditelji ne trebaju nositi u školu nikakvu dodatnu dokumentaciju

Prijave djece za upis u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2024./2025. počele su 22. veljače i trajat će do 31. ožujka, a ove se godine prvi put provode online, preko sustava e-Građani.Svim je županijama ponuđena opcija provođenja elektroničkih upisa uz korištenje Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole. Odluku o provođenju elektroničkih upisa preko ovog sustava donijele su sve županije osim Grada Zagreba, napominje Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), dodajući kako se očekuje da će Grad Zagreb sustav koristiti od iduće godine. Cilj je elektroničkih upisa digitalizacijom procesa administrativno rasteretiti roditelje, školske djelatnike i županijske upravne odjele te omogućiti centralizirano prikupljanje i analizu podataka, ističe MZO.

Roditelji sustavu pristupaju preko e-Građana te ih sustav korak po korak vodi kroz kontrolu i dopunu podataka o djetetu i roditeljima, popunjavanje inicijalnog upitnika te odabir škole, izbornih predmeta odnosno svih detalja koje bi morali popuniti u papirnatoj formi upisa kako su se provodili do sada. Razlika je u tome što je mnoštvo podataka preuzeto iz povezanih javnih sustava i već se nalazi u djelomično popunjenom obrascu zahtjeva za upis svakog djeteta, pojašnjavaju iz MZO-a. Također, roditelji ne trebaju nositi u školu eventualnu dodatnu dokumentaciju (npr. liječničku dokumentaciju), već sve dokumente prilažu zahtjevu za upis u elektroničkom obliku.

Nakon predaje zahtjeva za upis županija, odnosno škola, roditelje će obavijestiti o terminu utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta te će se ishodi toga također evidentirati u sustavu. Stručno povjerenstvo škole za upis u prvi razred osnovne škole donosi mišljenje s prijedlogom. Nakon završenog postupka procjene psihofizičkog stanja djeteta stručno povjerenstvo škole obavlja razgovor s roditeljem. Roditelj ima pravo uvida u mišljenje i prijedlog svakog člana stručnog povjerenstva škole. U slučaju zahtjeva za redovni upis i donesenog mišljenja s prijedlogom za redovni upis, u sustavu se djetetu generira upisnica za upis u školu prema upisnom području. Dodatno, ako je roditelj prilikom predaje zahtjeva izrazio želju za upis djeteta u drugu školu, umjesto one kojoj pripada prema upisnom području, stručno povjerenstvo upravnog odjela za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta odlučuje o zahtjevu roditelja za upis u školu izvan upisnog područja, nakon završetka postupka procjene psihofizičkog stanja djeteta. Proces završava generiranjem upisnice u sustavu koju roditelj potpisuje i time daje svoju suglasnost za upis odnosno potvrđuje odabir škole.

Prošle godine u Hrvatskoj je u prvi razred osnovne škole upisano nešto manje od 36.000 djece, što je 1000 djece manje nego godinu dana prije. U Osječko-baranjskoj županiji u školskoj godini 2023/24. u prvi razred upisano je 2197 djece, što je 136 manje nego godinu prije.

Dijana Pavlović
ŠTO S ONIMA KOJI NEMAJU E-GRAĐANE
Ostale vrste zahtjeva za upis i mogući ishodi kao i detalji vezani uz cijeli proces utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta navedeni su u Pravilniku o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava, napominje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Roditelji koji se ne koriste sustavom e-Građani, nemaju pristup internetu ili zbog nekog drugog razloga nisu u mogućnosti predati zahtjev elektroničkim putem, trebaju se javiti najbližoj školi, odnosno školi kojoj dijete pripada prema upisnom području. Školski će administrator u suradnji s roditeljem kreirati zahtjev za upis u sustav. Zakonska je obveza upisati sve školske obveznike za koje stručno povjerenstvo osnovne škole za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta donese mišljenje s prijedlogom za upis, pa nema bojazni da će upis djeteta izostati, poručuju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja u priopćenju objavljenom u četvrtak.