Regija
U VINKOVCIMA NA 14 LOKACIJA

Postavit će 43 polupodzemna spremnika za otpad
Objavljeno 21. veljače, 2024.
VINKOVCI - Dobre vijesti za one koji brinu o zbrinjavanju i prikupljanju komunalnog otpada. Naime, Vinkovcima je odobren novi vrijedan projekt koji podrazumijeva postavljanje 43 polupodzemna spremnika za otpad, a koji će na 14 lokacija u gradu zamijeniti velike mobilne kontejnere. Ove sjajne vijesti stižu iz Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA, iz koje napominju kako je riječ o projektu međunarodne suradnje u koji su uključeni Vinkovci s hrvatske strane te crnogorski Ulcinj i Orašje iz Bosne i Hercegovine. Opremljeni senzorima razine popunjenosti u kontroliranim uvjetima, novi podzemni spremnici lako se čiste i održavaju, što će uvelike pridonijeti kvalitetnijem skupljanju i razvrstavanju otpada, kao i podizanju higijenskih standarda u gradskim stambenim četvrtima.

Tri grada u projekt službenog naziva “Improving waste management infrastructure and mainstreaming 10 Rs of circular economy for sustainable development of Ulcinj, Vinkovci and Orasje” ulaze s ciljem poticanja pametnog, zelenog i uključivog razvoja prekogranične regije kroz poboljšanja komunalnih usluga, objekata i opreme, što doprinosi promicanju i prijelazu na kružno i resursno učinkovito gospodarstvo. To podrazumijeva i specifične ciljeve projekta koji se odnose na poboljšanje postojećih sustava gospodarenja otpadom partnerskog prekograničnog područja, razvijanje nove infrastrukture gospodarenja otpadom te povećanje svijesti i znanje relevantnih aktera i opće populacije o važnosti prelaska na kružno gospodarstvo. Iz gradske uprave nisu mogli precizirati kada počinje ugradnja polupodzemnih spremnika, ali će nastojati da to bude što prije na dobrobit građana i grada na Bosutu. M.F.
Najzelenije europske prakse
- Ovaj projekt još je jedan važan korak u strategiji zelenih Vinkovaca, koju uspješno nastavljamo kako bi novim generacijama ostavili uredniji, čistiji i učinkovitiji grad u skladu s najzelenijim europskim praksama – zadovoljan je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, dodajući kako je jedan od tih koraka i projekt “Sunčana strana grada” koji je se privodi kraju, a u sklopu kojeg su postavljene fotonaponske elektrane na krovove triju vinkovačkih osnovnih škola, tri vrtića i zgradu Tehnološkog parka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura