TvObzor
“BOB MARLEY: ONE LOVE” STIGAO U HRVATSKA KINA

Život, vjera i glazba popkulturne ikone
Objavljeno 16. veljače, 2024.
Naglasak je na autentičnosti gdje god je to bilo moguće, s lokalnim stanovništvom Jamajke i stvarnim lokacijama

Prvi službeni biografski igrani film o glazbenoj i popkulturnoj ikoni Bobu Marleyu stigao je u kina diljem Hrvatske.“Bob Marley: One Love” slavi život i glazbu reggae-ikone koja je inspirirala mnoge generacije porukom ljubavi i jedinstva. Prvi put na velikim platnima gledamo priču o Bobu Marleyu, koji je slovio za revolucionara svog vremena, a svojim uspjesima proslavio je reggae-glazbu diljem svijeta. Rita Marley, njihov sin Ziggy i kći Cedella sudjelovali su u nastanku filma, a obitelj slavnog glazbenika posebno je zadovoljna što je sniman na stvarnim lokacijama na kojima je Bob boravio i pjevao.

Uskoro će biti pune 43 godine kako je Bob Marley preminuo, a njegova glazba i poruka o ljubavi i jedinstvu danas trebaju više nego ikada prije. Da bi se nove generacije upoznale s likom i djelom, a postojeći obožavatelji dobili veći uvid u legendu iza poruke, pobrinuo se redatelj Reinaldo Marcus Green. Njemu “Bob Marley: One Love” nije prvo biografsko ostvarenje, 2021. snimio je sportsku dramu “Kralj Richard”, o stvaranju teniskih superzvijezda Serene i Venus Williams.

Nakon godinu dana potrage uloga Boba Marleya pripala je Kingsleyu Ben-Adiru. Osim što je glumio u serijama “Peaky Blinders” i “The OA” te bio jedan od Kenova u “Barbie”, Ben-Adir je već bio utjelovio jednu povijesnu ličnost - Malcolma X-a u povijesnoj drami “One Night in Miami...”. U “Bob Marley: One Love” imao je velik zadatak, jer nije bilo dovoljno samo odglumiti nego i prenijeti karizmatičnu, magnetsku ličnost koja je odlikovala glazbenika i ikonu.

Glumac je očito bio savršen izbor da se prenese Marleyev duh na veliko platno, a to su sigurno uvidjeli i članovi obitelji Marley. Glazbenikovi sin i kći, Ziggy i Cedella, kao i supruga Rita Marley, producenti su filma i osobno su se pobrinuli kako bi priča vjerno prikazala život, vjeru i glazbu Boba Marleya. Naglasak je bio na autentičnosti gdje god je to bilo moguće, s lokalnim stanovništvom Jamajke i snimajući na stvarnim lokacijama na kojima je i sam Marley provodio vrijeme, svirao i igrao nogomet. Uz prikaz njegova života i glazbenog uspona, glavni fokus filma je na snimanju albuma “Exodus” iz 1977., koji je snimio u Engleskoj nakon što je godinu prije na njega i njegovu obitelj na Jamajci pokušan atentat.

Lashana Lynch igra Ritu Marley, a Anna-Share Blake i Naomi Cowan su Judy Mowatt i Marcia Griffiths, koje s Ritom čine prateću vokalnu grupu I-Threes. Uloge u “Bob Marley: One Love” ostvarili su i Jesse Cilio, Tosin Cole, Michael Gandolfini, Nadine Marshall, James Norton, Sundra Oakley, Daniel Melville Jr., Nia Ashi, Anthony Welsh i Umi Myers. D. Miklić
Možda ste propustili...

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata