Crna kronika
A PRVO SU MU REKLI DA SI JE SAM KRIV

Policajac ozlijedio nogu tražeći migrante, MUP mu mora platiti odštetu
Objavljeno 9. veljače, 2024.

Ministarstvo unutarnjih poslova mora platiti odštetu policajcu iz Slavonije koji je stradao na svom radnom mjestu. Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Vukovaru kojom MUP, na ime neimovinske štete, policajcu mora isplatiti iznos od 4191 eura sa zateznim kamatama, na ime imovinske štete iznos od 265,46 eura s kamatama te naknaditi parnične troškove u iznosu od 2237,50 eura.U sudskom postupku neosporivo je utvrđeno da se tužitelj ozlijedio obavljajući radne zadatke policijskog službenika za nadzor državne granice 27. lipnja 2019., oko 8.35, pokušavajući stići ilegalne migrante. Krećući se koritom Dunava i došavši do bodljikave žice, pokušao se provući, pri čemu je izgubio oslonac pod nogom zbog odrona zemlje te pri padu ozlijedio koljeno. U tom trenutku bio je sam i nije bilo svjedoka.

MUP je osporavao osnovanost kao i visinu tužbenog zahtjeva te predlagao da ga sud odbije kao neosnovan. Tvrdili su da se ozljeda dogodila zbog krajnjeg neopreza policajca, na koji MUP nije mogao utjecati, te da je njegova odluka da u objekt u privatnom vlasništvu (postrojenje INA-e), ograđen bodljikavom žicom, umjesto koristeći kapiju, uđe kroz ogradu od bodljikave žice. Policajac je pratio tragove nepoznatih osoba viđene u travi, a za koje je samostalno zaključio kako se radi o tragovima osoba koje su ilegalno prešle državnu granicu. MUP je na odštetni zahtjev odgovorio kako je policajac postupao izvan potrebne razine pažnje koju je morao iskazati kao profesionalni policijski službenik, pa i kao (obični) građanin.

Ovakve navode sud nije prihvatio.

- S krajnjom nepažnjom postupa radnik koji obavljajući radne zadatke ne ulaže ni pažnju prosječnog radnika, a poskliznuće na skliskom i neravnom terenu u okolnostima kada se policijski službenik žuri i provlači kroz otvor na bodljikavoj žici u konkretnom slučaju ne može se okvalificirati kao krajnja nepažnja. Uostalom, ovakav način osporavanja odgovornosti MUP-a šalje jako lošu poruku policijskim službenicima da obavljajući policijske zadaće u prvom redu vode računa o svojoj sigurnosti, a daleko manje o sigurnosti državne granice Republike Hrvatske - navodi se između ostaloga u obrazloženju nepravomoćne presude.

Također, sud je utvrdio da je posao policajca nadzor državne granice u sklopu kojeg je i hvatanje ilegalnih migranata koji su u noći s 26. na 27. lipnja 2019. u mjestu Šarengradu pobjegli policajcima. Budući da je oko 8 sati obaviješten da su ilegalni migranti uočeni kod Mohova, opravdano je sam i s drugim policajcima krenuo za njima krećući se različitim pravcima. Kretao se uz obalu Dunava i dolaskom do napuštenog i devastiranog Inina postrojenja kod Opatovca policajac je primijetio da se svježi tragovi nastavljaju kroz prostor ograđen bodljikavom žicom na kojoj je bio otvor, a kako je prethodno iz smjera kretanja migranata čuo glasove, policajac je opravdano zaključio da su nedaleko od njega i da bi, tražeći dozvolu preko operativnog dežurstva, a oni od Ine za ulazak u objekt, bio nenadoknadiv gubitak vremena koji bi ilegalnim migrantima omogućio da nesmetano nastave put. S druge strane tražiti odobrenje za ulazak u prostor navedenog trgovačkog društva koji je danonoćno otvoren bilo bi potpuno promašeno jer odobrenje se može tražiti kad je objekt pod nadzorom i kad se ne zahtijeva žurnost postupanja.

Sandra Lacić
IZGUBIO OSLONAC
Mjesto na kojem se policajac provlačio je vododerina kojom se slijeva voda u Dunav i takvo je mjesto vlažno, što je i bio razlog da policajac koji je tužio MUP zbog odrona zemlje izgubi oslonac ispod desene noge i pri padu ozlijedi lijevo koljeno, priopćio je sud.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SPOJ DALMATINSKE I ZVEČEVSKE ULICE

Retfalačko je raskrižje rekorder po sudarima

2

UTAKMICA NK ORIOLIK - NK TOMISLAV IZ CERNE

Zbog nereda u Oriovcu uhićeno je 28 osoba

3

U 11 PROVALA NAPRAVILI ŠTETU OD NAJMANJE 37.700 EURA

Uhićena dvojica serijskih lopova