Novosti
VOJNA VOZILA BIT ĆE MODERNIZIRANA U SLAVONSKOM BRODU

Stigla 22 Bradleyja, poslana su u tvornicu "Đuro Đaković"
Objavljeno 7. prosinca, 2023.

Prva vojna vozila Bradley nabavljena od SAD-a stigla su u srijedu u Hrvatsku.Dvadeset i dva od ukupno 89 pješaštvenih borbenih vozila brodom su dopremljena u Rijeku i u tijeku je njihov transport na modernizaciju u tvornicu "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu. Hrvatska će tu vojnu nabavu platiti 145,2 milijuna dolara, a SAD će donirati 57 milijuna, priopćilo je američko veleposlanstvo. "Ova moćna platforma povećat će kapacitete Hrvatske vojske, osnažiti obrambenu ulogu NATO-a u regiji i pružiti Hrvatskoj vojsci priliku da se uvježbava i surađuje s oružanim snagama SAD-a", stoji u priopćenju.

Modernizacija u tvornici "Đuro Đaković - Specijalna vozila" uključuje remont pogona, ugradnju novih borbenih sustava i naoružanja te bojenje. Time se tvornici otvara mogućnost da obnavlja Bradleyje i drugih partnerskih zemalja, kažu u veleposlanstvu. "Nabava Bradleyja čini snažnu i sposobnu saveznicu Hrvatsku još snažnijom i sposobnijom. Ona također čini još jednu važnu američko-hrvatsku investiciju u obranu Hrvatske i našu kolektivnu sigurnost kao bliskih članica NATO-a", rekao je privremeni otpravnik poslova u veleposlanstvu Mark Fleming. "Osim toga, ona pokazuje šire koristi američko-hrvatskog vojnog partnerstva, jer ‘Đuro Đaković‘ postaje važno središte za taj tip posla", dodao je.

Prvi modernizirani Bradley iz pogona "Đure Đakovića" trebao bi izići 1. srpnja 2024., a HV bi sva vozila imao na raspolaganju 2026. godine. U završnoj fazi je i ugovor o kupnji još osam transportnih helikoptera UH-60M.

"Ponosan sam što dio tehnike najveće grane Hrvatske vojske postaje sredstvo koje čini okosnicu američkih oklopno-mehaniziranih postrojbi", poručio je u povodu isporuke prvih Bradleyja ministar obrane Ivan Anušić.

"Nabava Bradleyja potvrda je kontinuiranog ulaganja u osnaživanje svih sastavnica Hrvatske vojske. U strateškom partnerstvu i suradnji sa SAD-om opremamo Hrvatsku vojsku kako bi bila još spremnija za ispunjavanje svojih zadaća, uzimajući u obzir i suvremene obrambene i sigurnosne izazove. Vlada je osigurala rast obrambenog proračuna, koji je udvostručen u proteklih sedam godina i danas premašuje milijardu eura. Nastavljamo poboljšavati status i materijalna prava hrvatskih vojnika te ulagati u opremu i modernizaciju HV-a", poručio je premijer Andrej Plenković. H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TURISTIČKA SEZONA NEĆE USPJETI BEZ UVOZA RADNE SNAGE

Jadranu je potrebno čak 70 tisuća sezonaca, stižu i radnici iz Meksika

2

FENTANIL ZABRINJAVA EUROPU

Sve veći strah od širenja
i posljedica zombi-droge

3

NA TOJ ĆE DUŽNOSTI ZAMIJENITI ADMIRALA ROBERTA HRANJA

Kundid na čelu Glavnog stožera