Kultura
ADVENT U MUZEJU SLAVONIJE

O djelima baroknog kipara Komersteinera
Objavljeno 6. prosinca, 2023.

U četvrtak, 7. prosinca, s početkom u 19 sati u Muzeju Slavonije održat će se stručno vodstvo i predavanje u izložbi "MUO u Slavoniji, Slavonija u MUO" o temi "O djelima baroknog kipara Ivana Komersteinera".

Tko je Ivan Kommersteiner i zašto su oltari koje je izradio za zagrebačku katedralu u 17. stoljeću važni za povijest baroka u kontinentalnoj Hrvatskoj? O Komersteinerovim djelima koja se čuvaju u Zbirci kiparstva Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, o tome kako su oltari pri regotizaciji katedrale rastavljeni, izmješteni, a zatim pronađeni i dopremljeni u Zagreb da bi 1925. godine bili izloženi na velikoj kulturno-povijesnoj izložbi u povodu 1000. godišnjice hrvatskog kraljevstva, govorit će muzejska savjetnica Jasmina Fučkan, voditeljica Zbirke kiparstva MUO-a. Kipar Johannes Komersteiner smatra se rodonačelnikom baroknog stila u kiparstvu sjeverne Hrvatske. Pojavljuje se krajem 17. stoljeća u Zagrebu, a po brojnosti sačuvanih djela i kvaliteti oblikovanja zauzima vodeće mjesto na kiparskoj ljestvici tog vremena. Komersteinerova najvažnija djela bila su izrađena za zagrebačku katedralu: oltar sv. Emerika (1688./89.), oltar Bl. Dj. Marije (1686./88.) i oltar sv. Ladislava kralja (1688./90.) za koje su sačuvani arhivski izvori. Danas su od oltara preostali tek dijelovi.

Oltar sv. Ladislava s dijelovima oltara Bl. Dj. Marije bio je prenesen u župnu crkvu u Lonji, gdje je prilagođen manjem prostoru svetišta. Ovako sastavljen oltar je 1925. dopremljen u MUO, gdje je bio izložen do II. svjetskog rata. Ulaz na događaj je besplatan, a organizira se u povodu Adventa u Muzeju Slavonije. T.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DAN DRŽAVNOG ARHIVA U OSIJEKU

Izložba “Osječanin Adalbert Knopp i obitelj - znameniti građani Novske’’

2

MLU U OSIJEKU DRAVA ART BIENNALE

Grupna izložba “Nestanak vode - apokalipsa ili prilika?”

3

PREMIJERA PREDSTAVE U REŽIJI KREŠIMIRA DOLENČIĆA

“Kraljevo” u kazalištu Gavella