Regija
NAKON GUBITKA DVAJU ODJELA

Sucima prepolovljen broj spisa, tražili njih 500 s osječkog suda
Objavljeno 6. prosinca, 2023.
Općinski sud u Đakovu među prvih je pet sudova u Hrvatskoj po ažurnosti rješavanja starih spisa
ĐAKOVONakon što je ostao bez Kaznenog, prošle godine Općinski sud u Đakovu ostao je i bez Obiteljskog odjela, pa stanovnici toga grada i Đakovštine od tada, prema izmijenjenom Zakonu o područjima i sjedištima sudova, po rastavu i druge obiteljskopravne predmete - sporazumnu rastavu kao vrlo jednostavan, brz postupak, odlučivanje o roditeljskoj skrbi, povjeravanje djece, postupke radi uzdržavanja djeteta, uzdržavanje bračnog druga, utvrđivanje/osporavanje očinstva i dr., moraju u 40-ak kilometara udaljeni Osijek.Istina, nije to zadesilo samo đakovački sud, doživjeli su to i ostali općinski sudovi u Hrvatskoj koji ne djeluju u sjedištima županijskih sudova, pa Đakovčani i svi ostali građani RH po pravdu u obiteljskopravnim sporovima od lani odlaze na 21 općinski sud koji djeluje na području sjedišta ŽS-ova. Vinkovčani po rastavu tako odlaze u Vukovar itd.

Iako se očekivalo da će "selidba" rastava iz vlastitoga grada u Osijek izazvati nezadovoljstvo, među građanima je ta promjena prošla nekako "ispod radara", bez nekog interesa, iako to stvara problem u odlascima u Osijek, prilagodbi radnog vremena, pitanje kamo s (malom) djecom u to vrijeme i dr. u ionako stresnoj i osjetljivoj situaciji kao što je rastava. Veći interes i protivljenje znala je dosad među Đakovčanima izazvati sječa starih lipa po pojedinim gradskim ulicama.

- Nakon što je prije nekoliko godina u Osijek preseljen naš Kazneni odjel, od ožujka 2022. godine ostali smo i bez Obiteljskog odjela. Sve to utjecalo je da nam je drastično pao broj spisa. Tražili smo od Vrhovnog suda da nam delegira dio spisa s drugog suda, pa smo s osječkog Općinskog suda dobili 500 spisa, a koliko smo i tražili da popunimo praznine - kaže predsjednica Općinskog suda u Đakovu Melita Geošić.

Tako od prošle godine Općinski sud u Osijeku rješava obiteljskopravne predmete s područja Đakova i Đakovštine, a Općinski sud u Đakovu, da bi podigao broj spisa i popunio praznine zbog gubitka dvaju odjela, rješava predmete s osječkog područja, s tim da je đakovački Općinski sud među prvih pet općinskih sudova u Hrvatskoj po ažurnosti rješavanja starih spisa. Sada pri njemu djeluju Prekršajni, Parnični, Izvanparnični, Zemljišno-knjižni i Ovršni odjel.

Zbog preseljenja odjela u Osijek broj spisa po sucu na OS-u Đakovo s 200 - 300, kaže Geošić, prepolovio se, a broj djelatnika nije se smanjivao, zadržavši se na njih približno 80.

Želja Općinskog suda u Đakovu za povratkom Obiteljskog odjela moguća je, dakako, jedino uz promjene Zakona o područjima i sjedištima sudova.

- Ljudi iz pojedinih sela Đakovštine, poput onih na području Općine Levanjska Varoš, nemaju autobus ni do Đakova, a kako da tek onda po obiteljskopravnu zaštitu dođu do Osijeka?! Jer, osim rastava, tu su i drugi obiteljskopravni predmeti, a dobar broj građana s tim problemima teškog je socijalnog stanja - kaže Geošić.

Istovremeno, na zgradi Općinskog suda, što je izgrađena 1959., traje energetska i druga obnova. Iako je dobar dio radova obavljen, rokovi za završetak - do kraja godine, ipak će morati biti probijeni, pa Geošić procjenjuje da će to biti siječanj, veljača 2024. Projektna procjena aktualne obnove iznosi nešto više od 285.350 eura, a sredstva su odobrena iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

RADIONICA U KUĆI REICHSMANN, NA KORZU

Energetska učinkovitost obiteljskih kuća u Đakovu

DEMONSTRACIJA

Prerada mlijeka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana