Mozaik
TURISTIČKA ZAJEDNICA ZAGREBA PRIREDILA BOGAT PROGRAM

Advent u Zagrebu donosi više od stotinu koncerata te tematske izložbe i predstave
Objavljeno 4. prosinca, 2023.

Hrvatskim glavnim gradom ponovno se rasula svjetlost tisuća lampica kao i mirisi cimeta i slastica, šireći blagost i romansu kakvu pruža samo ovo adventsko vrijeme. Zagrebačke ulice, trgovi, šetališta, prolazi, parkovi, svagdje se možete družiti sa svojim najmilijima te ugrijati ruke na šalici kuhanog vina ili vruće čokolade. 

Tri puta zaredom najbolji božićni sajam u Europi, Advent Zagreb, ove se godine održava sve do 7. siječnja 2024. Otvoren je paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana J. Jelačića 2. prosinca, a zatim je uslijedilo otvaranje ostalih adventskih lokacija. Posjetitelje očekuje poslovično bogat program koji donosi više od stotinu koncerata, tematske izložbe u muzejima i galerijama te predstave u kazalištima. Program je podijeljen u nekoliko glavnih kategorija kao što su Gastro ADVENTura, Glazba u Adventu, Kultura u Adventu, Jingle all the way, Advent Décor, a posebno ističemo Junior Advent i Vau mijau Advent.

Glazbeni program je više nego raznolik, a opet vrlo prigodan, od koncerata vrhunskih glazbenika koji će djela Johannesa Brahmsa izvoditi na jedinstvenom klaviru iz 1868. godine, preko izvođača adventskih napjeva na svakom koraku - pa i pod lanternama i s balkona - sve do 50. rođendana KD Vatroslav Lisinski. Program u zagrebačkim muzejima donose ponešto, za svakoga, pa tako i izložbu "Slatki sveci" u Etnografskom muzeju i čokoladne skulpture u Muzeju čokolade.

Nove dekorativne lokacije nalaze se na Trgu braće Mažuranić, Svačićevu trgu, parku Ribnjak, a tu su i one već dobro znane na Trgu bana Jelačića, Trgu Republike Hrvatske, prolazu Oktogon i tunelu Grič, s kojih će posjetitelji ponijeti lijepe uspomene i fotografije. Tu je naravno i Ledeni park ispred veličanstvenog pročelja Umjetničkog paviljona, na Trgu kralja Tomislava, gdje mali i veliki mogu uživati na klizaljkama uz diskoglazbu.

Novost je i umjetničko božićno drvce u AR tehnologiji poznatog digitalnog umjetnika Alexeya Severina // Inversea. Smješteno je ispred Hrvatskog državnog arhiva, a u Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Rovinju, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Vukovaru i Zadru na njihovim glavnim ulicama i trgovima uz pomoć aplikacije Equinox XR, koja je besplatna i samo ju je potrebno preuzeti s Google ili Apple trgovina.

Sve informacije dostupne su na službenim stranicama Adventa Zagreb.

Novost je i umjetničko božićno drvce u AR tehnologiji digitalnog umjetnika Alexeya Severina // Inversea

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRUGO SE IZDANJE OVE GODINE SELI IZ RAJEVA SELA U OSIJEK

Pannonian Rock Festival u osječkim katakombama

2

POTVRĐEN JOŠ JEDAN IZVOĐAČ ZA OVU GODINU

I Lucy Kruger and The Lost Boys nastupaju na INmusicu

3

ADAM SANDLER PREDSTAVIO NOVI FILM NA BERLINALU

Razgovor s lopticom mi je pomogao da doživim samoću