Novosti
USVOJENI BITNI ZAKONI I UKLJUČENI U ODLUČIVANJE

Partnerstvo s osobama s invaliditetom
Objavljeno 4. prosinca, 2023.
U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji je obilježen u nedjelju, 3. prosinca, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) ističe da proces uključivanja osoba s invaliditetom i njihovih predstavnika u procese donošenja odluka sve više poprima istinski partnerski odnos od kreiranja propisa i odluka do njihova usvajanja.

Navode kako su posljednjih nekoliko godina usvojeni zakoni u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, te su uvedene inovativne socijalne usluge, a vrijednim drže i započeti proces sustavnog financiranja udruga osoba s invaliditetom s ciljem njihove održivosti. "Zahvaljujući mjerama Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje godišnje se zaposli oko 3000 osoba s invaliditetom. Također, sufinanciraju se troškovi prilagodbe radnog mjesta radi uklanjanja arhitektonskih prepreka, kao i podrška i praćenje na radnom mjestu. Kad se dodaju usluge dnevnog i poludnevnog boravka, organiziranog stanovanja ali i usluge pomoćnika u nastavi i pomoći u kući, postiže se epohalni iskorak kojim će se kvaliteta življenja osoba s invaliditetom u sljedećem razdoblju snažno unaprijediti", ističe SOIH.

U Hrvatskoj živi 657.791 osoba s invaliditetom, od kojih su 56,1 % muškarci, a 43,9 % žene, što je 17 % ukupnog stanovništva. I. Bošnjak
Možda ste propustili...

OKO SOA-E IPAK BEZ DOGOVORA

Vlada za Kundida na čelu Glavnog stožera

SEKTOR KOJI VAPI ZA RADNOM SNAGOM

Trgovci traže 10.000 radnika

POSVE ILI DJELOMICE UTEMELJENO JE 27,9 % PRITUŽBI

Žalbe građana na rad policije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana