Kultura
MATICA HRVATSKA U SLATINI I OŠ JOSIPA KOZARCA

“I dok je srca, bit će i Kroacije” - predstavljeni literatni radovi učenika
Objavljeno 4. prosinca, 2023.

U knjižnici OŠ Josipa Kozarca održana je književna večer na kojoj su predstavljeni literarni radovi učenika osnovnih škola istočnoga dijela Virovitičko-podravske županije koji su sudjelovali u nagradnom natječaju "I dok je srca, bit će i Kroacije". Riječ je o natječaju što ga već 14 godina organizira Ogranak Matice hrvatske u Slatini u suradnji s OŠ Josipa Kozarca. Program je vodio Danijel Vilček, učitelj hrvatskoga jezika u toj školi, potpredsjednik Ogranka MH u Slatini i predsjednik povjerenstva koje je ocjenjivalo pristigle radove.Voditelj je pozdravio nazočne i zahvalio predsjednici slatinskog ogranka MH Zorici Vargi, ravnateljici škole domaćina Kseniji Vujanović Juras i svim učenicima koji su odlučili sudjelovati u natječaju i predstaviti svoje književno umijeće. Ravnateljica Vujanović Juras, također članica MH, istaknula je značenje Matice za kulturni identitet cijele države, a posebno grada Slatine, i čestitala sudionicima natječaja, od kojih će neki možda prvi put imati knjigu u izdanju MH u rukama, te ih pozvala da sudjeluju na natječaju i sljedećih godina. Predsjednica Ogranka Zorica Varga podsjetila je na pjesmu A. G. Matoša "Pri svetom kralju", iz koje je završni stih "I dok je srca, bit će i Kroacije" poslužio kao naziv slatinskog natječaja.

- Matica hrvatska najstarija je kulturna institucija u Hrvata. Utemeljena je 1842. sa svrhom očuvanja hrvatske kulturne baštine i hrvatskoga jezika. U slatinske je domove stigla preko Matičinih knjiga još davne 1877. i s prekidima traje do današnjih dana. Slatinski Ogranak pokrenuo je nekoliko projekata u koje su uključeni mladi. Jedan od njih je i ovaj projekt, "I dok je srca, bit će i Kroacije", koji ostvarujemo u suradnji s OŠ Josipa Kozarca Slatina, a u zajedništvu s Koncertom mladih slatinskih glazbenika i Glazbenom školom Milka Kelemena čini projekt "Matica i mladi". Mi smo ponosni na ovaj projekt i ističemo ga kao najljepši Matičin projekt jer u njemu sudjeluje mladost. Svi su naši projekti dugotrajni. Ovaj traje 14, a Koncert mladih slatinskih glazbenika 25 godina. U tom ste nam periodu podarili mnoštvo lijepih radova i velika je vjerojatnost da će najuspješniji u bliskoj budućnosti osvanuti u Maloj slatinskoj čitanki - najavila je Varga.

Ove su godine na natječaju "I dok je srca, bit će i Kroacije" sudjelovali učenici sedam osnovnih škola. Voditelj programa Danijel Vilček osvrnuo se na pristigle radove, istaknuvši pritom njihovu tematsku razvedenost i poetičko-stilske i formalne osobitosti. Iz svake je škole nagrađen jedan rad, a svim učenicima sudionicima i njihovim mentorima MH je poklonila knjige iz edicije Stoljeća hrvatske književnosti.

Iz OŠ A. G. Matoša Čačinci nagrađen je Dominik Saher, a njegova mentorica je Andrea Prelog Vujić, iz OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica nagrađena je Ana Koleno uz mentorstvo Mateje Vilček, a iz OŠ "Ivan Goran Kovačić" Zdenci nagrađen je Dominik Biro, čija je mentorica Mirjana Foro. Iz slatinske OŠ Eugena Kumičića nagrada je pripala Karli Valent, njezina mentorica je Ivana Strupar, iz OŠ Josipa Kozarca nagrađena je Jana Hrala, uz mentorstvo Melite Čmarec, a iz OŠ Voćin najbolji rad poslala je Matea Marković, mentorice Svetlane Banovac. Prvi je put u natječaju sudjelovala i jedna škola iz Osječko-baranjske županije, bila je to OŠ Ladimirevci, a nagrađena je Eva Vidaković, mentorice Ljiljane Marinjak.

- U radovima pristiglima na natječaj učenici su predstavili svoj zavičaj, prikazali ljubav prema domovini, i iznijeli svoje stavove o nekim univerzalnim općeljudskim temama, i oni su pokazatelj njihove darovitosti u kreativnom korištenju riječima - rekao je Vilček.

Predstavnici Ogranka MH u Slatini i OŠ Josipa Kozarca zahvalili su svim učenicima i njihovim mentorima na sudjelovanju u natječaju.

Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana