Kultura
U PRODAJI HRVATSKI PRIJEVOD

"Ledeni zmaj" Georgea R. R. Martina
Objavljeno 2. prosinca, 2023.
Bogato ilustrirano izdanje fantastične novele za djecu i mlade "Ledeni zmaj" tvorca "Igre prijestolja" Georgea R. R. Martina, o prijateljstvu djevojčice i neukrotiva čudovišta, objavljeno je u Lumen izdavaštvu. George R. R. Martin novelu "Ledeni zmaj" prvi je put objavio 1980. i ponajprije ju je namijenio djeci i mladima, no danas znamo da je njome zapravo najavio veličanstveni serijal "Pjesma Leda i Vatre", prema kojem je snimljena HBO-ova popularna serija "Igra prijestolja", priopćio je nakladnik.

Radnja romana vrti se oko ledenoga zmaja, legendarnog i strašnog bića u Zapadnim zemljama, koji je, kad bi poletio, za sobom ostavljao smrznutu zemlju, a svojim je dahom širio smrt, tišinu i hladnoću. Nikad ga nitko nije ukrotio, do djevojčice Adare, djeteta rođenoga u najvećoj mrzlini od pamtivijeka. Ledenoga je zmaja prvi put zajahala s pet godina, a već u sedmoj godini plameni zmajevi sa Sjevera obrušili su se na njezin dom i Adari postane jasno da samo ona i ledeni zmaj, koji je voli, mogu spasiti svijet od uništenja.

"Priča je dirljiva i uzbudljiva sama po sebi, a k tome nudi zanimljive uvide u neka opća mjesta iz Martinova kasnijeg serijala ‘Pjesma Leda i Vatre‘. Na primjer, Adarina majka umire na porođaju, pa se djevojčica nađe u istom položaju kao likovi iz ‘Igre prijestolja‘ Tyrion, Jon Snow i Daenerys", napominje urednica knjige Miroslava Vučić, prema priopćenju.

Kako ističu iz Lumena, George R. R. Martin autor je s vrha najčitanijih djela ljestvica New York Timesa, jedan je od vodećih suvremenih autora u žanru fantasy, te ga je časopis Time proglasio američkim Tolkienom. Napisao je romane iz serijala "Pjesma Leda i Vatre" - "Igra prijestolja", "Sraz kraljeva", "Oluja mačeva" i druge.

Autor je najavio animiranu filmsku prilagodbu "Ledenog zmaja" u promotivnom intervjuu za Penguin Random House. Warner Bros Animation kupio je prava na priču, a scenarist je David Anthony Durham.

Knjigu je ilustrirao Luis Royo, španjolski umjetnik bogata opusa, poznat po raskošnim ilustracijama za žanr fantasy. Objavljeno je više od trideset zbirki njegovih djela, a radovi su mu izlagani u Barceloni, Madridu, Milanu, New Yorku, Seattleu i Sankt Peterburgu. Djelo je s engleskoga preveo Marko Maras. H
Možda ste propustili...

U DONJEM MIHOLJCU GOSTOVAO ISTAKNUTI KNJIŽEVNIK KRISTIAN NOVAK

Predstavljeni romani smješteni u Međimurje

U ŽUPANJI 29. VELJAČE - 3. OŽUJKA

2. Slavonski KaFe s pet sjajnih predstava

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana