TvObzor
“MODERNA VREMENA” SRIJEDOM NA HTV1

Novi serijal o povijesti hrvatskog dizajna
Objavljeno 1. prosinca, 2023.
Dokumentarni serijal Dubravka i Mateja Merlića koristi se studiom koji će se u svakoj epizodi scenografski razlikovati

Dubravko i Matej Merlić pripremili su novi dokumentarni serijal “Moderna vremena”. U režiji Tomislava Šobana, serijal će u sedam epizoda prikazati razvoj hrvatskog dizajna od 1950. godine do danas. Tih 70-ak godina nije uvijek bilo obilježeno vrhunskim ostvarenjima, niti su sami korisnici tih dobro oblikovanih proizvoda bili svjesni kako ih je splet kreativnih, ekonomskih, socijalnih i političkih okolnosti doveo u poziciju da budu dio svjetskih trendova. A baš to se dogodilo 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća. U zemlji razorenoj ratom, na početku sveobuhvatne industrijalizacije, skupina iznimno kreativnih i sposobnih ljudi predvođena Vjenceslavom Richterom kreće u kreativno oblikovanje vremena i prostora. Rezultati rada te grupe brojna su nova naselja, uređenja stanova na zapadnjački način i međunarodna istupanja na svjetskim izložbama, na kojima su osvajali najbolje ocjene.U prve četiri epizode uz pomoć živih sudionika i stručnjaka valorizira se postignuto 50-ih i 60-ih te se kontekstualizira u ondašnje međunarodne okolnosti i današnju svijest o onome što je ostavljeno sljedećim generacijama. Najveći trag u tom razdoblju ostavili su Bernardo Bernardi, koji je inspiriran skandinavskim dizajnom stvarao dojmljive komade namještaja, samozatajni Bruno Planinšek sa svojim električnim mlincem za kavu MIKI ili gramofonom Tosca te nekolicina kreativaca koji su dobili svoje mjesto u “Modernim vremenima”.

U drugoj polovini serijala obrađuje se razdoblje 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, u kojem se snažna industrijska proizvodnja obilato koristi uslugama svojih kućnih odjela dizajna. Dizajneri poput Blaženke Kučinac, Tomislava Hrabra i Mladena Orešića u tvornicama Mobilia “Ivo Marinković”, Gorica i Jadran stvaraju proizvode koji se prodaju u stotinama tisuća primjeraka. Usto, grafički dizajn je na svom vrhuncu - radovima nenadmašnih Ivana Picelja, Mihajla Arsovskog, Borisa Bućana i Borisa Ljubičića pridružuje se i novostasala zvijezda Mirko Ilić.

Zaključna epizoda obrađuje zastoj u proizvodnji i dizajnu koji se zbog ratnih okolnosti i privatizacije dogodio u devedesetima, ali donosi i nadu, jer se nakon 2000. godine pojavljuju mladi dizajneri koji surađuju s tvornicama, te ostvaruju lijepo oblikovane proizvode koji se probijaju i na međunarodna tržišta.

Uz atraktivne arhivske snimke, rekonstrukcije starih i danas nedostupnih komada, sjećanja živih aktera tog živahnog razdoblja, “Moderna vremena” koriste se studiom koji će se u svakoj epizodi scenografski razlikovati, ovisno o razdoblju koje se obrađuje. Primjerice, garniturom koju je Bernardo Bernardi kreirao za RANS Moše Pijade ili stolicama Jadran, Mladena i Marijana Orešića, skreće se pozornost na ljepotu i funkcionalnost tih komada, kao i na njihovu suvremenost i upotrebljivost u današnjici.

Dubravko Merlić, uz sina Mateja, autor je i producent serijala i koscenarist, a ujedno je i domaćin u čijem se studiju izmjenjuju stručni sugovornici, kustosi i povjesničari umjetnosti. “Moderna vremena” emitirat će se srijedom u 20.15 na HTV1, a prva epizoda na rasporedu je 6. prosinca. D. Miklić
Možda ste propustili...

U KINA STIGLA HOROR-KOMEDIJA “LISA FRANKENSTEIN”

Romansa puna smijeha, krvi i glazbe 80-ih

ANIMIRANA POLJSKA DRAMA “NA SELU” STIGLA U KINA

Jedinstven spoj slikarstva i filma

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EUGEN

Važno je biti autentičan i dosljedan svom podneblju, korijenima i izričaju

2

PRVA EPIZODA BIT ĆE PRIKAZANA 24. VELJAČE U 13.05

HRT donosi “Njezinu stranu priče”

3

“TVOJE LICE ZVUČI POZNATO” VRAĆA SE NA TV EKRANE

Uz Mešina novu sezonu vodi Filip Detelić