Mozaik
POVUČENA NIZOZEMSKA VERZIJA KNJIGE O KRALJEVSKOJ OBITELJI “ENDGAME”

Otkriveno je tko je dao rasistički komentar
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Nizozemska verzija nove knjige Omida Scobieaja "Endgame", o britanskoj kraljevskoj obitelji, povučena je iz prodaje u Nizozemskoj, jer je navodno u njoj slučajno otkriveno koji je član kraljevske obitelji komentirao boju kože Harryjeva i Meghanina sina Archieja. Sporni je odlomak izbačen iz engleske verzije knjige.

Izdavačka kuća Xander objavila je da se "iz prodaje privremeno povlači knjiga ‘Eindstrijd‘ Omida Scobieja". "Došlo je do pogreške u nizozemskom prijevodu i trenutačno radimo na ispravku", dodao je izdavač. Još nije poznato kad će se knjiga pojaviti na policama knjižara. Prema pisanju britanskih medija knjiga je nenamjerno imenovala člana britanske kraljevske obitelji koji je navodno komentirao boju kože Harryjeva i Meghanina sina Archieja, što je potaknulo svađe i dodatno produbilo razdor između Harryja, Meghan i ostatka obitelji. Godine 2021. Meghan, čija je majka crnkinja, a otac bijelac, u američkoj emisiji voditeljice Oprah Winfrey kazala je da je jedan član kraljevske obitelji pitao koliko će tamna biti koža njihova nerođenoga prvog djeteta. Tada je princ Charles III., današnji kralj, odbacio tvrdnje prema kojima je riječ upravo o njemu. Harryjev brat, princ William, tada je novinarima kazao: "Mi baš i nismo rasistička obitelj."

Sam Harry je rekao da komentar ne smatra "rasističkim", već nesvjesnim i nenamjernim. No otkriće je odjeknulo poput bombe, što je kraljevsku obitelj gurnulo još dublje u krizu. Sunday Times je izvijestio da je postignut dogovor prema kojemu Harry i Meghan više neće pokretati to pitanje, ni u Netflixovoj miniseriji ni u Harryjevim memoarima, objavljenima pod nazivom Spare (Rezerva). H
Možda ste propustili...

PRVI SLUŽBENI TRAILER

Blanchett u filmu “Borderlands”

U TVORNICI KULTURE 11. SVIBNJA

Songkillersi slave 30 godina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BABY LASAGNA NAKON POBJEDE NA DORI 2024.

Meni je bitno da mogu noću zaspati znajući da sam dao sve od sebe

2

DOMAĆIN EUROVIZIJE OTKRIO TEHNIČKE DETALJE I POPRATNE PROGRAME

Malmö o Eurovizijskom selu i ulici te EuroClubu

3

ALBUM ‘’GDJE SU SVI?’’ DONOSI OSAM PJESAMA

Trip Kirby iz Donjeg Miholjca
objavio je prvi album